9 Mart 2015 Pazartesi

Galatasaray Bir Hücum Takımıdır, Fenerbahçe 1-0 Galatasaray

 
Bursaspor maçının ders olmamasına inanamıyorum, Volkan Şen'i durdurmak adına Telles'i sol önde kullanmanın bir yararı olmadığı gibi, hücumda götürüleri de olmuştu. Fenerbahçe karşısında da Caner Erkin ve Gökhan Gönül'e tedbir amaçlı, Umut Bulut'u sağ açık ve Telles'i sol açıkta kullanmak yine yarar getirmediği gibi, Galatasaray'ın hücumunu da bitirdi. Beşiktaş karşısında Motta karşısında Umut Bulut'u kullanmak etki getirmiş olabilir ama Motta'yı durdurmakla Caner Erkin'i durdurmak çok farklı şeyler.

Bu isimlerin karşısında Bruma ve Yasin Öztekin oynasaydı bundan daha kötü olmayacaktı durum. Belki de Bruma ve Yasin Öztekin'in hücumda artısı Fenerbahçe beklerinin hücumu daha az düşünmesine yol açacaktı, hatta Galatasaray hücumu daha dengeli bir hal alarak rakip yarı alanda kalabilecekti, takım Sneijder'i çok daha verimli kullanabilecekti. Bir takım iyi gidiyorken, doğru 11'i de buşmuşken, özellikle de lig adına böyle hamleler yapmak, tedbir amaçlı kadrolar çıkarmanın Galatasaray'a bir yarar getirdiğini düşünmüyorum, maalesef Fenerbahçe maçı adına Hamza Hoca çok kötü bir performans gösterdi.

Galatasaray bir savunma takımı değil, şu kadrosu hücum ederek kazanabiliyor. Galatasaray'ın en rahat görünen maçta dahi gol yediğini görüyoruz, Galatasaray'ın gol yemesi bir sürpriz değil ve senin öncelik savunma, kontrol diyerek savunma ağırlıklı bir takım çıkarman da gol yemene etken değil, yine yiyorsun. Bunun yanında da hücumu bitiriyorsun, hücum bittiği dakikada da Galatasaray benliğini yitiriyor.

Dün iyi başladık aslında maça, ilk 20 dakikada müthiş bir tempo vardı. O dakikalarda da şunu farkettim, Galatasaray'ın yarattığı tüm tehlikeler hızlı hücumlardan ve tempodan kaynaklı. Selçuk İnan'ın şutu, Burak Yılmaz'ın bire bir kaçırdığı gol gibi. Sonrasında Fenerbahçe baskısı geldi ve o baskı bitmek de bilmedi. Caner Erkin ve Gökhan Gönül sürekli bindirdi mesela, geride de bu anlamda açık alanlar bıraktılar ama senin hızlı oyuncuların kulübede, elinde kontra silahın yok. Hücumda da top tutamadığından Sneijder'i kullanamıyorsun. Bu durumda nasıl gol atacaksın.

Kadıköy'de yenilmek sürpriz değil, öyle ya da böyle kaybediyoruz zaten. En azından kendi doğrundan, bildiğin 11'den şaşmasan şu maçta bir şansın olabilirdi, kafa kafaya oynardın belki de puan alırdın, belki de galibiyet. Yenilsen bile iyi futbol vardı, helal olsun çocuklar diyebilirdik ama çok kötü bir futbol oynadık, kötü futbolda da ısrar edip kaybetmek anlamında tüm zemin hazırlandı. Umut Bulut'un şu maçta 90 dakika oyunda kalmasını bana kimse açıklayamaz aslında.

Fenerbahçe'nin son haftalarda kaybettiği puanlara bakıyorum, bu maçta olduğu gibi baskı kurduğu, pozisyonlar bulduğu maçlar hep. Fenerbahçe'nin sorunu gol atamamak, forvetleri felaket durumda. Emenike, Sow, Webo hepsini sayabilirim. Kuyt da çok formsuzdu ama Galatasaray karşısında kalitesini konuşturdu, yoksa Fenerbahçe bu maçta da kaçırmaya devam ediyordu ama dakika 75 olduğunda bile Fenerbahçe'nin golünü bekliyorduk yani, gelecekti o gol. Bu anlamda şansını çok zorladı Galatasaray.

Yine de beraberlikle ayrılabilirdik, öyle bir maç. Fenerbahçe'nin bu futbolunda maçın adamı Volkan Demirel oldu diyorsak Galatasaray'ın da şansı olabilirdi demek. Selçuk İnan'ın şutu bir yana, Yasin Öztekin'in topunu nasıl çıkardı? Sadece derbiler ele alınsa Volkan Demirel'in Dünya üzerinde forma giyemeyeceği takım yok. Kuyt'un pozisyonunda Muslera hatalıydı mesela, o topu Volkan Demirel çıkartırdı. 

Yasin Öztekin demişken, Galatasaray'ın neden en iyi kanat oyuncusu olduğunu da gösterdi. O oyuna girdikten sonra biraz olsun hareketlilik geldi, 1-0'dan sonra da isyan eden tek isimdi belki. Orada golü atabilseydi efsane olurdu ama pozisyonu yaratması tam bir usta işi, geliyor diyorduk da, geldi aslında ama biz nedense güvenemiyoruz.

Hakem avantajı da vardı, Olcan Adın'ın pozisyonu kırmızı mesela, net şekilde son adam. Bunu da söylemek lazım. İşte tüm bu etmenlere rağmen kaybettik, sinirlendiğim nokta da bu.

Fenerbahçe fazlasıyla cesur, hücumcu bir kadroyla sahaya çıkmıştı ve hücum ederek kazandı. Diego ve Emre Belözoğlu'nu aynı anda kullanmak risktir ama Mehmet Topal tek başına geriyi öylesine süpürüyor ki bu eksikliği de hissetmiyorsun. Hamit Altıntop'u geçtiğimiz haftalarda övüyordum ama bu maçta beğenmedim, eksik kaldı, Melo'yu gerçek anlamda aradığım bir maçtı. Belki Melo olsa böyle cesur davranamayacaktı İsmail Kartal, bilinmez ama kafasında kurduğu senaryo gerçekleşti, hak ettikleri bir galibiyet kazandılar. 

Yine de karamsar olmaya gerek yok, Bursaspor maçı ders olmuştur diyordum ama Fenerbahçe karşısında olmadığını gördük ve yeniden Fenerbahçe maçı umarım ders olmuştur. Macera aramaya, rakiplere karşı takım kurgulamaya hiç gerek yok. Takımı şampiyonluk potasına sokan, iyi futbol oynatan, doğru 11'leri bulan, olmaz dediğimiz isimleri kazanan da Hamza Hoca. Bu maç özelinde kendisini hiç beğenmedim, fazlasıyla eleştirdim ama karamsar değilim. Hala lideriz, hala şampiyonluğun en büyük adayı durumundayız. Lig bitmiş gibi davranmaya, bu maç üzerinden Hamza Hoca'ya saygısızlık yapmaya gerek yok. Lig yeniden başlıyor, bu doğru ama Galatasaray'ın favori olduğu bir lig yeniden başlıyor..

4 yorum:

  1. F.Bahçe nin G.Saray karşısındaki ezici üstünlüğü 15 yılını doldurdu. Bu başarısızlıkların sebebi sadece psikolojik baskıya bağlanamaz. Her sene çok büyük bütçelerle transferler yapılmasına rağmen hala F.Bahçe karşısında bu başarısızlık devam ediyorsa bunun temel nedeni başarıyı getirecek kadro planlamasının yıllardır doğru yapılmamasındandır.Şunu kabul etmeliyiz ki F.Bahçe oyuncu kalitesi olarak G.Saray dan daha kaliteli. Ezeli rakibinizin en etkili bölgelerinden biri iki kanat beki. Gökhan Gönül Yozgat dayken G.Saray ile anlaştı, fiyatına 200 bin tl fark talep edince G.Saray transferinden vazgeçti Fener kaptı. Caner G.Saray ın malıydı. Arda ile kavga etti diye Caner in F.Bahçe ye gitmesine ses çıkartılmadı.Çok basit planlama hatalarıyla ülkenin en iyi iki bekini kendi elleriyle F.Bahçe ye veren G.Saray yıllardır sağ ve sol bek arıyor.
    F.Bahçe maçı öncesi G.Saray lılar stoper de Semih mi, yoksa Koray mı oynar diye tartışırken, F.Bahçe defansının stoperlerinden biri Portekiz milli takımının liberosu Alves. Semih ( ligin vasat stoperidir) ile Koray ı toplasanız bana göre bir Alves etmez. G.Saray dan yetişen M.Topal şu an F.Bahçe nin en istikrarlı ve en başarılı futbolcusu. G.Saray M.Topal hadi paraya ihiyacı vardı Valenciya ya sattı bunu anlarım .Ama onca vasat futbolcuya inanılmaz paralar verirken İspanya dönüşünde M.Topal akıllarına gelmedi onu da F.Bahçe kaptı.. F.Bahçe orta sahası Emre, Mireles, M.Topal. Alper,Diego değişmeliyken,G.Saray orta sahası Melo, Hamit,Sneijder, Emre Çolak Selçuk. Adil olalım ve kabul edelim ki rakibin orta sahası G.Saray orta sahasından daha iyi top kullanan oyunculardan kurulu. Emre Belezoğlu nu karakter olarak zerre kadar sevmem. Ama Emre tartışmasız Türkiye nin en iyi,en etkili orta saha futbolcusudur. Abdullah Avcı milli takımda Emre yi Selçuk a tercih ettiğinde yüzde yüz haklıydı. Anlaşıp imza aşamasına getirip de F.Bahçe ye ikram ettiğimiz bir başka futbolcu da şu anda F.Bahçe nin bir başka yükselen yıldızı Alper. DüşünebiliyormusUnuz yıllardır yenemediğiniz ezeli rakibiniz sizin beğenmediğiniz veya imza aşamasına getirip , beceriksizliğinizden elinizden kaçırdığınız futbolcularla sizi yıllardır yenmeye devam ediyor.
    Forvet olarak ayağında top tutamayan, adam eksiltemeyen, takımı ileri taşıyamayan Umt ve gamsız, vurdum duymaz, futbol sahtekarlığı nedeniyle taraftarın da pek sevmediği Burak. Birde kenarda unutulan Bruma,Pandev ,Sinan var. F.Bahçe ye bakalım. Sow F.Bahçe ye geldiğinde Fransa liginin gol kralıydı. Hala ligin ve F.Bahçenin en etkili forveti. Kuyt otuzunu geçti hala Hollanda milli takımına seçiliyor. Tarihe geçtği maçda denedi, denedi sonunda Muslera yı avladı. En formsuzu Emenike diyoruz, sol kanatta Olcan ı mahvetti. Yedek Webo son dakikalarda oyuna girerken endişeleniyoruz. Buyurun iki takımın forvetini kıyaslayın.
    F.Bahçe ye dikkat edin son iki, üç yılda kaç transfer yaptı. İskelet hep aynı.Nokta ve doğru bir iki transferle devam ediyorlar. Kadro planlamasını çok doğru yapıyorlar. Bizde her sezon gelenin gidenin hesabı yok. Sonuç olarak F.Bahçe yi yenemiyorsak bunun sebebi yıllardır süregelen yanlış yönetim, yanlış transferler, yanlış kadro yapılanmasıdır. Eğer bu kafalar değişmez ise değil 15 sene daha çok uzun yıllar F.Bahçe galibiyeti hayal olacak gibi.

    YanıtlaSil
  2. güzel bir analiz.genelinde yorumlarına katılıyorum.katılmadığım noktalarda var.

    benim analizim şu şekilde.fener baskısını kıramadık.baskıyı kırmak için iki seçenek var.ya paslaşmak yada uzun oynayıp topu tutup defans çizgi hattını ileriye çıkarmak.uzun oynasan burak ve umut top tutamazlar.drogba tarzı oyuncu değiller.pas yapmak istesen gene burak ve umut bu özellikleri yok.topu saklayıp dripling yapan oyuncular değiller.

    haliyle neyi gördük.burak ve umut aynı anda sahada oldu mu arıza büyüyor.tek burak yada tek umut olsa bu kadar sıkıntı olmaz.ama ikisi birden olunca kabak gibi sırıttı takım.

    ligin şu anda en formda kanat oyuncularından biri olan yasin öztekini oynatmamak büyük hata idi.bruma konusunda sana katılmıyorum.bruma henüz bu derbiyi kaldıracak kapasitede değil.

    benim maçtan önce ideal 11 im şu şekilde idi.gene aynı düşünüyorum

    muslera
    sabri-chedju-semih-telles
    olcan-hamit-selçuk-yasin
    sneijder
    burak
    4-4-1-1

    şu maç özelinde olcan ve yasine defans yaptırabilirdi hamza hoca.mourinho da etoo ya yaptırmıştı interdeyken barca karşısında.olcan ın asıl yeri bence sağ açık.topu soluna çekip etkili şutlar atabiliyor.driplingi fena değil.ayağında top tutabilir.keza yasinde öyle.baskı anında ayağında top tutacak faul alabilecek oyuncular.

    hamit kötü değildi.gene etkili bir şut attı.tecrübesi ile idare etti.sıkıntı hamitten kaynaklanmadı özetle.
    bence sol kanatta yasin-sneijder-telles üçlüsünün ücgenlerini bozmamak lazım bu takımda.gelecek haftalarda.olcan sağ açık oynar.zaten trabzondaki zirveye çıkışıda sağ açık performansı olmuştur
    olcandan solbek olmayacağını birçok pozisyonda gördük.dengesiz rakibe dalmalar vs.

    hamza hoca hatalarından ders çıkarabilen bir hoca.umarım bu maçtanda dersler çıkarır.çıkaracaktır.takımın şampiyonluk şansı bencede oldukça yüksek.nedeni ise çok kolay ve ani şekilde pozisyona girebiliyoruz.ileride sneijder önderliğinde çok iyi ücgenler yapabiliyor takım.verkaçlar vs.
    şu an için eksik gördüğüm 2 pozisyon var.chedju nın yanında oynayacak oyuncu belirsiz.birde sabri bir tık aşağıda bu takımda.ama idare eder sabri sezon sonuna kadar.semihin bir an evvel iyileşip chedju yla direk 11 oynaması şart.sabri-chedju-semih-telles 4 lüsünü oturtmak ve bozmamak lazım.

    YanıtlaSil
  3. bide beni en sinir eden şey defansa gömülüp şansa bala gol yemeyip deplasmanda 83. dakikada kontradan gol yemek.defansa gömülmüşken gol yesek gam yemiyecem aga.adamlar baskı kurdu ve golünü attı.diyeceğim.dakika olmuş 83 deplasmanda kontradan gol yiyorsun.sana beraberlik zaten yetiyor.sen kontra yapacaksın.sanırım çok baskı yediğinden bu baskıdan çıkmak için sanırım aşırı bir tepki verdi takım ileri çıkarak.

    YanıtlaSil
  4. @player adlı arkadaşa cevaben

    şu kadıköydeki ezici üstünlük olayı çok abartılıyor aga.bunu açmakta fayda var.üstünlük var lakin ezici falan demek abartı.

    önce iki yanlışı düzeltmek lazım.ilki kadıköyde 16 yıldır kazanamıyor lafı 16 yıldır puan alamıyora getiriliyor.burda bir algı operasyonu var kesinlikle.fenerbahçe 16 yıldır hep kazanmıyor kadıköyde aga.önce bunu bi not edelim.

    ikincisi.dünyanın her yerinde derbilerde genel olarak ev sahibi avantajlıdır.istatistiklerde de böyledir bu.araştırmadım ama 16 yılda galatasaray kadıköyde kaç puan aldı?fenerbahçe ali samiyen vede ttarenada kaç puan aldı.fener lehine en fazla 7-8 puanlık bir fark vardır muhtemelen.bütün tantana bu 7-8 puanlık fark yüzünden özellikle fener medyası tarafından çıkarılıyor.

    dediğim gibi algı operasyonu yapılıyor.buda azçok takımı etkiliyor.kazanamamak üzerinden değerlendiriliyor.fenerde ttarenada kaybediyor aga.iki staddaki puan durumlarını değerlendirdiğimizde öyle ezici bir üstünlük falan yok.üstünlük var ama abartılacak bir durum değil.dünyanın her yerinde derbilerde ev sahipleri genelde üstündür.

    üçüncüsü.kadıköyde galatasaray şampiyon oldu aga.kadıköydeki 100 galibiyete değer 1 puan idi.

    dördüncüsü.türkiyede ilk yapılan stadlardan biridir şükrü saracoğlu stadı.ttarena nın açılış tarihi belli.beşiktaş daha yeni yapıyor.fener stadıda 2000-2001 yıllarında yenileniyor.
    haliyle o tarihten itibaren derbilerde ev sahibi avantajını en çok kullanan takım oluyor fenerbahçe.tabi hakemleride arkasına alarak etkileyerek.

    caner arda ile kavga ettiğinde solbek değildi.halen gözümde devşirme solbektir.çok iyi hücumsal solbek.lakin defansı çok iyi değil.bunu atlamamak lazım.

    topaldan daha iyi melo yu aldık aga.ne topalından bahsediyorsun.selçuk inan melo ikilisi halen en iyi orta saha göbeğidir bu ligde.tartışmam bile.

    alper mi?güldürme beni hafız.övdüğün alper fenerde bile ilk 11 e zor giriyor.yedekte çürüyecek.alper büyük takım oyuncusu değil aga.yasin öztekin şu anki formuyla 4-5 alper eder.

    devam edelim...

    burak sow u tabiri caizse öper hafız.burak hem fizik olarak daha iyi hem daha fazla arıyor golü.kuyt yetenekleri kısıtlı bir oyuncu.son demlerinde.abartma bence.
    emenike afrika alt yapılı olduğundan oyun bilgisi oldukça düşük bir oyuncu.psikolojik olarakta geride.fenerin elinde patladı bence.
    sneijderin diego yu ikiye katladığını söylemeye gerek yok bence.

    özetle kadrolara baktığımda sadece gökhan gönülün sabriye karşı belirgin kalite farkı olduğunu söyleyebiliriz.egemen alves avrupada oynasalar her maç kırmızı kart görmeye açıklar.dua etsinler süper ligde oynuyorlar.chedju semih candır can:)

    son olarak şu 11 ile çıksaydık feneri kadıköyde yenmemiz işten bile değildi
    4-4-1-1

    muslera

    sabri-chedju-semih-telles
    olcan-hamit-selçuk-yasin
    sneijder
    burak

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir