7 Mart 2015 Cumartesi

Galatasaray'da Selçuk İnan ve Sneijder, Fenerbahçe'de ise Caner Erkin ve Mehmet Topal


Fenerbahçe'nin yaşadığı en büyük sıkıntı Emenike, bu sezon attığı gol sayısı sadece 4. Fenerbahçe'nin de son maçlarda bitiricilik anlamında yaşadığı sorunları izliyoruz, puan kayıplarının nedeni budur, yoksa pozisyon yaratan bir takım. Fenerbahçe'nin en golcüsü de 8 golle Sow, sol kanata daha yakın oynamasına rağmen bu sayıya ulaştı. Zaten eleştiri noktası da o, en ileri uçta Sow mu oynamalı Emenike mi gibisinden. Alper Potuk olsaydı onu sola atıp, en ileri uçta Emenike'ye muhtaç kalmayabilirdi Fenerbahçe veya Webo'ya bu tip maçlarda güvenmeli. Kuyt'ın da bazı maçlarda ortaya çıktığını görüyoruz ama belki de yaş haddinden, geçtiğimiz sezonlara oranla o da düşüş içerisinde. Kuyt'un Galatasaray karşısında ligde hiç golü yok mesela.

Galatasaray'ın gol ayağı ise Burak Yılmaz. Bu sezon attığı 13 gol var ve ligin ikinci yarısında da bazı maçlarda sakatlığı yüzünden oynayamadı, oynadığında da sakat sakat oynadı. Oynadığı maç sayısına göre attığı golü hesapladığımızda durum Burak Yılmaz'ın daha da lehine. Umut Bulut veya Pandev gibi isimler olmasına da rağmen Burak Yılmaz'ın yokluğunda o boşluk doldurulamıyor, bu da bir gerçek. Galatasaray'ın da en büyük sorunu bu, alternatif yaratamıyor. Fazlasıyla Burak Yılmaz'a muhtaç durumda ama Umut Bulut'un da kenardan geldiğinde yarattığı enerji önemli bir koz, eleştiriyoruz, belki beğenmiyoruz ama Umut Bulut'un da golcü kimliğini bu sezon hatırladığını söylemek lazım.

Asist sayısında ise Caner Erkin ve Selçuk İnan takımlarının lideri, ikisinin de 6 asisti var. Caner Erkin geçtiğimiz sezonun da bu anlamda fark yaratan futbolcusuydu. Fenerbahçe forvetlerinin yaşadığı gol sıkıntısı bu asist sayısını aşağıda tutan etmen olmalı, gole dönüşmeyen asistlere baktığımızda bizim Sneijder'in yaşadığı sıkıntı gibi bir sorunu var Caner Erkin'in de. Sneijder gerçi asistin asisti konusunda son haftalarda fazlasıyla iyi ama asist sayısında Selçuk İnan ön tarafta. Fenerbahçe'nin de bu maç öncesinde en büyük kozu Caner Erkin.

Atılan şutlarda Sneijder ligin geneline baktığımızda da açık ara üstün. İlk yarıda oynanan derbide de attığı iki gol hala hafızalarda, Galatasaray'ın da en büyük kozu bu anlamda Sneijder. 80 tane şut atmış, Fenerbahçe'de ise Sow'un 55 şutu var ama ceza sahası dışından golü yok diye hatırlıyorum. Sneijder ise gerek ceza sahası dışından, gerekse son haftalarda ceza sahası içerisinden kaleyi gördüğü noktada şut kullanıyor, bu onun en büyük silahı. Fenerbahçe'de bu konuda etkili olması beklenen isim Diego ama şu ana kadar bu konuda etkili olamadı. Oysa Diego'yu da özel kılan etmenlerden biri bu. Çok merak ediyorum, Diego'nun bu sezon formuna bakılarak mı yoksa Diego'nun ismine bakarak mı bir 11 tercih edilecek?

Yapılan ortalarda ise Caner Erkin 148 orta ile ilk sırada. Asist sayısında da üst sırada olması şaşırtıcı değil, gerçek anlamda bir hücum beki ve Türkiye açısından da bakmamak lazım, Avrupa çapında çok iyi bir bek oyuncusu. Zamanında Rijkaard, Caner Erkin daha genç yaşta elime gelseydi Dünya'nın en iyi bek oyuncularından biri olurdu demişti ama Galatasaray'da ısrarla sol bek oynatmasına rağmen onu kazandıramamıştı. Ersun Yanal ise Caner Erkin'den müthiş bir sol bek yarattı. Galatasaray'da ise Sabri Sarıoğlu 68 orta ile ilk sırada. İşin ilginç yanı ise, Sabri Sarıoğlu sezonun ilk yarısının büyük bir bölümünü kaçırdı, kado dışıydı. Onca sağ bek aldık, denedik, aynı şey sol bekler için de geçerli ama Sabri Sarıoğlu takımın en çok orta yapanı. Bu konuda Sabri Sarıoğlu'na hak vermek lazım, takdir edilmeli ama Galatasaray ise oturup düşünmeli, nerede hata yapıyoruz diyerekten.

Pas sayısında ise Mehmet Topal 951, Selçuk İnan ise 920 pasla takımlarının ilk sırasındalar. Mehmet Topal'ın yaşadığı bu gelişim üzerine kitaplar yazılmalı, abartmıyorum. Galatasaray'da da hatırlıyoruz Mehmet Topal'ı, klasik bir ön liberoydu, iyi bir çapaydı ama sadece iyi bir çapaydı. Valencia'da mutlaka gelişim gösterdi, futbolun doğrularını öğrendi ama asıl patlamayı Fenerbahçe'de yaptı. Takıma yön veren isimlerden, ön libero olduğundan öte hücumda da fazlasıyla etkili. Pas sayısı da durumu ortaya koyuyor. Selçuk İnan ise Prandelli sonrasında özüne döndü, yükselerek devam ediyor. Şunu da ekleyelim, rakip sahada Fenerbahçe'nin en çok pas yapan oyuncusu Kuyt, Galatasaray'da ise yine Selçuk İnan.

Şu istatistik de değerli, iki takım arasında ikili mücadelelerde en çok top kazanan oyuncular;

Gökhan Gönül 90
Mehmet Topal 52
Caner Erkin 40
Selçuk İnan 38
Melo 38
Bekir İrtegün 34

Fenerbahçe'nin en iyi üç yerlisi ilk üç sırada. Gökhan Gönül'ün ikili mücadelelerde 90 kere topu kapması büyük olay, zaten açık ara da önde. Hatta Fenerbahçe genel manada üst noktada. Hamit Altıntop'u bu konuda övdük mesela, son oynanan Kayseri Erciyespsor maçında ikili mücadelelerde çok top kazandı. Bunu bu denli başaran ikinci bir isim sezon boyunca olmadı Galatasaray'da. Düşünün, bu konuda en iyi Melo derken sadece 38'de kalmış ama Fenerbahçe bunu her maç başarabiliyor ve bu da önemli bir silah. İkili mücadelelere de dikkat etmek, daha çok hızlı oynamak, topu çok fazla ayakta tutmamak gerekiyor. Bu istatistiğin söylediği bu.

Caner Erkin'i övdük ama bir konuda sıkıntısı büyük, o da yediği kart sayısı. 9 sarı kart ve 1 kırmızısı var bu sezon. Melo ise 7 sarı kartla takımının lideri. Melo'nun yokluğu bu anlamda avantaj bile olabilir, baskı ortamı ne getirir bilinmez. Maç gerildikçe kırmızı kart ihtimali de o derece artıyor ve Caner Erkin bu konuda fazlasıyla sabıkalı.

Caner Erkin'den devam etmek gerekirse, takımının en çok ara pas atan futbolcusu durumunda. 56 tane ara pası var ve bu pasların geneli asist yapma yönünde, ulaştığı asist sayısı şaşırtıcı değil. Hem orta anlamında, hem ara pas, hücum açısından komple bir futbolcu. Galatasaray'da ise Chedjou'nun 59 tane ara pası var. Galatasaray'ın da avantajı bu işte, geriden oyunu kurabilecek stoperleri var. Chedjou en başta geliyor, Koray Günter de bu konuda çok iyi. Bu da Galatasaray'ın daha organize olması anlamında çok değerli.

Aslan Statistic ekibine de bu istatistikler için teşekkür edelim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir