23 Mart 2015 Pazartesi

Gemi Biraz Sola Çekiyor


Yasin Öztekin & Sneijder uyumu. Üzerine yazılacak çok şey var, özellikle de Yasin Öztekin'in bu yükselişinde Sneijder'in rolü. Büyük oyun kurucular, beraberinde oynadıkları isimleri de yükseltirler. Bu yükseliş içerisinde de iyi anlaştıkları bazı isimler olur, Sneijder de Yasin Öztekin'i buldu, kimsenin büyük umut beslemediği bu adamdan Galatasaray'ın en iyi kanat oyuncusunu yarattı. Yasin Öztekin'e güvenen, şans veren, ısrar eden Hamza Hoca'yı da burada takdir ederim (Fenerbahçe ve Başakşehir maçında yaptığı hatalara rağmen), Sneijder'in de altını çizerim.

Tüm bu güzellikler arasında bir detay var. O da Galatasaray'ın fazlasıyla sol kanata kayması. Yasin Öztekin sol tarafta çok etkili, Sneijder de sola kayarak oynuyor ve ikili aralarında çok iyi anlaşıyor. Kasımpaşa maçında bir ara üç tane Galatasaray sol kanatı vardı, Sneijder, Yasin Öztekin ve Telles. Sağ kanat ise bir anlamda Allah'a emanet, orada oynayan isim fazlasıyla yanlız. Bek katkısı zaten alamıyoruz, ne sol ne de sağ tarafta. Hadi sol tarafta Sneijder & Yasin Öztekin iyi derken, sağ kanatta kim oynarsa oynasın kötü oynamak durumunda. Çünkü yalnız.

Bruma'nın da kötü futbolunun altında yatan etmen bu. Yalnız kalıyor, ne yaparsa tek başına yapmaya çalışıyor. Sneijder sol tarafa kayarak oynadığında çok daha etkili, hep böyle oldu ama Bruma'ya da destek olması gerekiyor, daha fazla gezerek oynaması lazım. Bunun yanında kanatların da maç içerisinde yer değiştirmesi önemli, Bruma da maç içerisinde sol tarafa gelsin, Sneijder onu da kullansın, yükseltsin. Sol kanattan böylesine fayda sağlıyorken, sağ tarafı tamamen unutmak Galatasaray'a hücum anlamında çok fazla yön veremiyor. Belki sol tarafına kimse önlem alamıyor ama sağ kanattan da gelemeyeceğini iyi biliyor.

Bruma daha sık oynadığı için onu örnek verdim, yoksa kimin oynadığı çok farketmez. Bu şekilde sonuç belli. Burak Yılmaz'ın dönüşüyle hücum daha anlamlanacaktır ama sağ tarafı da bir şekilde kullanmak gerekiyor. Bruma'nın kazanılması birinci öncelik olmalı ama kazanılamayacaksa en azından orada Emre Çolak'ı kullanmak hücumda top tutmak, olaya biraz daha orta saha özelliği katmak anlamında etkili olabilir. 


Galatasaray'ın Kasımpaşa maçında kanatlardaki ısı haritası. Sol kanat ve sağ kanat farkına bakın. Yasin Öztekin ve Sneijder sola can verirken, sağ kanatta hayat belirtisi yok..

2 yorum:

  1. Tespitinize katılmakla birlikte, bu eğilimin Hamza Hamzaoğlu döneminde gerçekleşip gerçekleşmediğine dair bir soru işareti de kaldı aklımda. Aşağıdaki istatistiklere de baktığınızda takımın bu sene Süper Lig'de oynadığı maçlarda her iki kanattan da eşit şekilde hücum ettiği (%37) görülüyor.

    http://www.whoscored.com/Teams/294/Statistics/Turkey-Galatasaray

    YanıtlaSil
  2. sadece sneijder ve yasin değil.telles in de ileri çıkması durumunda etkin bir bölge haline geliyor sol taraf.

    genelde avrupada 2 kanat açığından biri dripling yapan özelliktedir.diğeri ise kanat forvet.

    solda oluşan yoğunluktan sağ taraftaki kanat forvet yararlanır.umut un etkinliği buradan.

    geriye yardım etmesine gerek yok,orta sahalaşabilen pas yapabilen bir kanat forvet olsa kadroda tadından yenmezdi.olcan ın topsuz oyunda forvetleşmesi konusunda sıkıntıları var.umutun attığı golde olcan orada olurmuydu?mesele bu.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir