12 Mart 2015 Perşembe

Milli Takım'ın Frikikçisi?


Aslan Statistic'in paylaştığı istatistikler üzerinden yazmaya devam ediyorlar, sağolsunlar bu paylaşımları kullanmama izin veriyorlar ve bu paylaşımlar üzerinden blog yazmak son zamanlarda en çok keyif aldığım işlerden biri.

Konuya geçersek, son 12 sezonda en çok frikik golü atan futbolcular listelenmiş. Malum bu sezon yaratılan bir Mehmet Ekici çılgınlığı var, son 3 maçta 3 frikik golü oldu, toplamda da bu sayı 5. Kalan 11 maçı da düşünürsek frikikten bulduğu gol sayısı daha da yükselir, hatta rekor bile olabilir. Rekor kaç bunu bilmiyorum ama Mehmet Ekici bu konuda gerçekten üst noktada. Sadece gol anlamında da değil, duran toplardan bulduğu asistler de var, tam bir duran top canavarı.

Hakan Çalhanoğlu'nu da konuşuyoruz mesela, o da bu konuda fazlasıyla iyi. Mehmet Ekici için yazılanlar onun için de geçerli, bir duran top canavarı da o. Bir de bu isimlere Selçuk İnan'ı ekleyince Milli Takım açısından duran toplar çok büyük bir koz halina gelmeli, acaba hangi isim frikikleri kullanacak?

Selçuk İnan'ın çok iyi gittiği dönemde Sneijder ve Drogba transferleri sonrası bu frikik mevzusu saha içerisinde bir açık oturum halini almıştı. Selçuk İnan'ın da frikik verimi fazlasıyla düşmüştü. 2011-2012 sezonunda 5 tane frikik golü var mesela (play-off'larda olduğundan fazladan 6 maç demek), bir sonraki sezon bu sayının yanına yaklaşamadı mesela, 2'de kaldı diye hatırlıyorum. Drogba her topa vurdu, Sneijder dahi topun başına gelemedi. Bu sezona da baktığımızda Sneijder'le aralarında bir paylaşım var ama Selçuk İnan'ı 2011-2001 seviyesinde göremiyoruz. Bu da Mehmet Ekici & Hakan Çalhanoğlu paylaşımını getirmeli ama devrecilik yapar mı dersiniz Selçuk İnan.

Listeye bakıp biraz nostalji yapmak mümkün. 2003-2004 sezonunda Van Hooijdonk mesela, çok büyük bir ekoldü duran top konusunda. Fenerbahçe'nin o şampiyonluğunda da Hooijdonk'un frikiklerinin katkısı büyük olmuştu, 5 gol bulmuştu o da. Maç sayısına da bakıldığında son 12 yılın en iyisi ama Mehmet Ekici bu sayıyı geçecektir.

Onun dışında 2006-2007 sezonunda Mehmet Topuz ve Vederson 5 gol bulmuşlar frikikten. İkisi de Fenerbahçe öncesinde frikik konusunda fazlasıyla iyiydiler, mesafe tanımayan şutlar atarlardı ama Fenerbahçe transferleri sonrasında duran toplardan ellerini ayaklarını çektiler.

Alex De Souza var bir de, 2004-2005 sezonunda 3 frikik golü atmış. Transfer olduğu sezondu ve Van Hoojdonk'la birlikte oynuyorlardı. O sezonun ardından Alex'in frikikten attığı çok fazla gol yoktu, bu anlamda istikrarı düşmüştü ama 2010-2011 sezonunda yeniden ivmelendi ve o sezonda da 4 gol buldu. O da iyi bir frikikçiydi ama Fenerbahçe formasıyla en iyisi kim dersek Van Hooijdonk gelir akıllara, daha geçmiş sezonlarda da Haim Revivo.

Galatasaray'da ise Hagi sonrasında frikik olayı büyük bir yaraydı. Cesar Prates'i hatırlarız, kötü futbolcuydu ama müthiş bir frikikçiydi. Ondan sonra da frikikten çok fazla gol bulamadık, topu alanın duran topun başına geçtiği dönemleri çok izledik, taa ki Selçuk İnan gelene kadar. Onun sonrasında istikrar sağlandı ve Galatasaray'da duran toplar önemli bir silah oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir