24 Nisan 2015 Cuma

24 Nisan 1996, Ulubatlı Souness


Cine5 şifreli olarak yayınlıyordu maçı, o zamanlarda da Cine5'imiz yoktu doğal olarak. Radyodan maçı açıp, o şifrelerden görüntü çözmeye çalışmak geliştirilen bir teknolojiydi belki ama yine de birşey anladığımızı söylemek imkansız. 

Neyse ki bu maçın uzatma dakikalarında şifre kaldırıldı. Çok büyük bir heyecandı. Türkiye Kupası finalinin rövanşı, o zamanlarda final çift maç usulü oynatılıyor. İlk maçı da Galatasaray sahasında 1-0 kazanmıştı, rövanşta ise 90 dakika 1-0 Fenerbahçe üstünlüğüyle geçildi. Sonrasında dakikalar 116'yı gösterdiğinde Dean Saunders sahneye çıktı ve skoru 1-1'e getirdi, kupayı da Galatasaray'a.

Souness başarısız bir teknik adam. Efsane bir futbolcu belki ama gerçekten kötü bir teknik direktör. Galatasaray da o dönem daha önce girmediği bir yapılanma türüne girmiş, Britanya ekolü demişti. Souness'in yanı sıra, Saunders, Venison ve Marsh gibi isimler geldi ama Saunders dışında kimse tutmadı. Sonrasında da Freidel ve Van Gobbel, bu iki isim ise fazlasıyla başarılıydı. Zaten Saunders neden gönderildi anlamadım, keşke kalsaydı. 

Souness'e dönersek, bu adamın efsane futbolculuğu ve kötü teknik direktörlüğü arasında bir ortak özellik var, o da psikopat oluşu. Çılgın bir adam, yapamayacağı şey yok. O dönemler çocuktum, bunu bilmiyordum tabii, sonradan öğrendim. Saraçoğlu'nda Galatasaray teknik direktörü dev bir bayrak aldı ve sahanın ortasına dikti. O dönem tarifsiz bir duyguydu, şimdilerde ise asla unutmayacağım, derbi tarihine işlemiş bir tablo.

Souness belki başarısız oldu ama Galatasaray tarihinin unutulmazları arasına girdi, her yıl, her fırsatta, her şekilde kendisini anmaya, saygı göstermeye devam edeceğiz. Tartışırsınız, doğru yaptı, yanlış yaptı, yakışmadı, şuydu buydu ama yaptığı bu hareketin büyüklüğünün tarifi yok. Cesaret işi, efsanevi hareket. Galatasaray'ın 2011-2012 şampiyonluğu gibi, Saraçoğlu'nda kaldırılan kupa..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir