7 Nisan 2015 Salı

Fırsat Transferleri #11; Philippe Mexès


33 yaşında, kariyerinin en olgun dönemini yaşayan, yükselişte diyemeyeceğimiz ama "kurt" diye tabir edebileceğimiz futbolculardan biri Mexes. Ujfalusi'nin 33 yaşında Galatasaray'a geldiğinde yarattığı farkı düşünürsek, olası bir Mexes hamlesi dolu bir adım mı olurdu?

Hasan Yıldırım: Sezon sonunda yapılacak Philippe Mexes hamlesi, Galatasaray için senin de belirttiğin gibi Tomas Ujfalusi etkisi yaratabilir. Tecrübeli bir oyuncu. Galatasaray savunmasındaki en büyük sıkıntılardan biri, stoperlerin hiçbirinin savunmanın liderliğini üstlenmemesinden kaynaklı. Chedjou bu açıdan beklentileri karşılayamadı. Özellikle Semih'in Ujfalusi dönemi performansıyla, Ujfalusi sonrası performansı arasında büyük fark var. Semih, Ujfalusi gibi kendisi yönlendirilecek bir stoperin eksikliğini duyuyor bence. Chedjou, maç içinde yanında oynayan savunma oyuncularını ne yapmaları gerektiği konusunda yönlendiren bir stoper değil. Mexes; sakatlık sorunu yaşamadığı takdirde, 1-2 sezon daha önemli katkı verebilecek bir stoper.

Büyük bir kariyer, büyük bir futbolcu, kim ne derse desin. Ama son zamanlarında da sakatlıklarla uğraşan bir isim, bu sezon 13 kez forma giymiş mesela. Eski günlerinde değil ama Galatasaray hamlesi onun yeniden ben buradayım mesajı mı anlamına gelirdi, sence nasıl bir adım olurdu?

Hasan Yıldırım: Milan; kadrosunda Adil Rami, Alex, Paletta, Zapata, Bocchetti, Mexes gibi stoperleri barındırıyor. Bu yüzden de formayı kapmak kolay değil. Mexes 33 yaşına geldi. 2010-2011 sezonu sonrası çok ağır bir sakatlık yaşamadı. Ama sonrasındaki her sezon kısa süreli de olsa diz sakatlıklarıyla uğraştı. Kolay kart görebilen, agresif, kavgaya yakın yapısı nedeniyle gördüğü kartlar ve aldığı cezalar da formasını kaybetmesinde etken oldu. Son haftalarda formayı yine kaptı. Ama eskisi gibi Milan ilk 11'inin banko oyuncusu olmadığı da bir gerçek. Sezon sonu sözleşmesi bitecek ve Milan macerası son bulacak. Bu açıdan Galatasaray onun için iyi bir tercih olabilir. Sonuçta hem iyi para kazanabilir, hem şampiyonluğa oynayan ve büyük ihtimalle Şampiyonlar Ligi'nde yer alacak bir takımda oynayabilir.


Galatasaray savunmasının böyle tecrübeli bir isme ihtiyacı var mı? Ujfalusi'yi aradığımızı düşünüyorum, o boşluğu da yıllar içerisinde dolduramadık aslında. Mexes ilaç olur muydu?

Hasan Yıldırım: Ujfalusi sonrası talip olsak Milan Mexes'i satar mıydı, satışa kaça satardı, ne kadar bonservis talep ederdi, biz o rakamı karşılayabilir miydik bilemiyorum. Ama işin mali boyutunu bir kenara atarsak, Mexes Ujfalusi sonrası Galatasaray'ın savunma sorunu için ilaç olabilirdi. Tabi takım arkadaşı Adil Rami ilk tercihim olurdu açıkçası. Milan Rami'yi Valencia'dam önce kiraladı, sonra da 4-4,5m€ gibi makul bir bonservis bedeliyle transfer etti. Adil Rami; daha farklı meziyetleri olan, sinirlerine daha hakim, topu daha iyi kullanabilen bir stoper. Ama Philippe Mexes'in iyi ve tecrübeli bir stoper olduğunu söylemek lazım. Hırsıyla, sert futboluyla Galatasaray'a çok şey katabilirdi, ki uygun şartlarla alınabilirse hala da katkı sağlayabilir.
Peki Mexes'in ne yapmasını beklersin? Galatasaray bir tercih olur muydu yoksa makul baktığımızda Katar, Çin, ABD gibi tercihler mi daha doğru olur? Mexes'in son bir atımlık kurşunu var mı?

Hasan Yıldırım: Mexes maksimum 1-2 sezon daha üst düzey bir performans ortaya koyabilir. Sonrasında futbolu bırakmazsa; ya Katar, ya Çin, ya da ABD yolcusu olur. Belki 1 veya 2 sezon daha Avrupa futbolunda yer almak isteyebilir. Sonrasında yine Katar, Çin, ABD gibi ülkelere gitme şansı var sonuçta. Şampiyonlar Ligi'nde yer alan bir takımda 1 veya 2 sezon daha mücadele etmeyi mi tercih edecek, yoksa futbolunun son döneminde parayı mı tercih edecek, ben de merakla bu sorunun cevabını bekliyorum.

3 yorum:

  1. Hep Milan'ımdan oyuncuları fırsat olarak görüyorsunuz. İdeal 11'imizin 3 ismine de talip oldunuz. Siz vurmayın bari, zaten takım zor durumda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu adamlar zaten gidecek, Milan sözleşme yenilememiş. Gerçi Çinliler aldı sizi, bu sezon transferde çılgın atarsınız :)

      Sil
  2. Yanlış haber. Çinliler almadı henüz. Ayrıca kulüp otobüsü de satılmadı. Genç takım otobüsü o :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir