8 Nisan 2015 Çarşamba

Fırsat Transferleri #12; Bryan Ruiz


Sağ ve sol kanatlarda, ayrıca 10 numara pozisyonunda oynayabilen bir isim. Bir 10 numara aslında ama sağ kanatta biliyoruz daha çok. Beşiktaş'ın da gündemine gelen bir oyuncu aslında, ben istenilmesi durumunda makul bir hamle gibi görüyorum. Sen ne dersin Bryan Ruiz için?

Hasan Yıldırım: Bryan Ruiz senin de belirttiğin gibi sağ kanat, sol kanat ve forvet arkası oynayabilen bir oyuncu. Genellikle sağ kanatta oynuyor. 4-3-3'ün sağ forvetinde özellikle çok etkili olabiliyor. Gerektiğinde 4-4-2'de forvet olarak da oynayabiliyor. Eğer transferi düşünülürse, hücumda joker olarak kullanılabilir. 29 yaşında. Sezon sonu sözleşmesi bitecek. Bu, onu daha makul bir transfer haline getiriyor. Yıllık ücretinin de çok yüksek olduğunu zannetmiyorum.

Kosta Rika formasıyla son Dünya Kupası'nda iyi işler yaptı ama kulüp bazında yıldız bir takımda oynaması mesela. Son iki takımı olan Psv ve Fulham günlerinin altını çizebiliriz ama sözleşmesini uzatmadı, onun da yaşı 29'a geldi. Bir anlamda son büyük kontrat. Talipleri ne ölçüde olacaktır, futbolcunun piyasası için ne düşünüyorsun?

Hasan Yıldırım: Geçen yaz adı Werder Bremen ve Olympiakos gibi kulüplerle adı anıldı. Fulham'da kalmayı tercih etti. Devre arasında adı senin de belirttiğin gibi Beşiktaş'la anıldı. Transfer gerçekleşmedi. Üst düzey bir yıldız olmadığı ortada. Ama Türkiye'de çok faydalı olabilecek bir oyuncu. Önümüzdeki sezon kadroda 14 yabancı oyuncu bulundurulabileceği de düşünüldüğü zaman; sadece ilk 11 için değil, yedek için de böyle alternatifler kadroda bulundurulmalı diye düşünüyorum. Kaliteli bir kadroda; yedek kalmayı dert etmeyecek, forma şansı bulduğunda en iyi şekilde bunun hakkını verecek, yetenekli, yıllık kazancı çok yüksek olmayan ve farklı mevkilerde de oynayabilme becerisine sahip oyunculara da ihtiyaç olacaktır. Bryan Ruiz de bu tarz bir oyuncu. Gerçi ligimizin ve mevcut kadromuzun kalitesi düşünüldüğü zaman, ilk 11'de de kendisine yer bulabilir.


Bryan Ruiz nasıl bir futbolcu, hangi özellikleri ön plana çıkıyor, olası Galatasaray transferi bir nokta atışı mıdır yoksa hamleye yönelik bir isim mi?

Hasan Yıldırım: Bryan Ruiz; 1.88'lik uzun boyuyla hava toplarında etkili, uzun boyuna rağmen tekniği oldukça iyi, kolay adam eksiltebilen/çalım atabilen, sil ayağı çok etkili, bileklerine hakim, top kontrolü iyi, pasları, ortaları, şutları iyi bir futbolcu. Frikikleri ve duran topları etkili kullanabiliyor. Genellikle sağ kanatta oynaması, ceza sahasına yaklaştığı zaman topu içe çekerek kendisine daha etkili kullanabildiği sol ayağıyla şut çekme imkanı sağlıyor. Gole yakın bir futbolcu. Daha önce de belirttiğim gibi, yıldız bir futbolcu değil. Real Madrid, Barcelona, Bayern Münih gibi takımların seviyesinde değil. Ama Türkiye için düşünüldüğü zaman, bence her açıdan nokta atışı bir transfer olur. Hem ilk 11'i zorlayabilecek/ilk 11'de oynayabilecek kalitede, hem tecrübeli, hem yedek için iyi bir alternatif, hem bonservissiz, hem yıllık kazancı tahminimce uygun, hem de hücumda farklı mevkilerde oynayabilecek bir oyuncu.

Bryan Ruiz bu sezonu nasıl geçiriyor, Premier Lig'de de değil, bu anlamda takımdan ayrılması onun adına ideal olan mıdır?

Hasan Yıldırım: Bu sezon Fulham'da Championship'de 24 maçta forma giydi; 4 gol attı, 3 asist yaptı. Bu maçların 20 tanesinde sahaya ilk 11'de çıktı. Lig Kupası'nda 2 maçta forma giydi; 1 gol attı, 1 asist yaptı. Maçların çoğunda ofansif orta saha olarak forma giydi. Kariyer istatistiklerine bakacak olursak; İngiltere'de Fulham formasıyla 114 resmi maçta 14 gol attı, 27 asist yaptı. Hollanda'da Twente ve PSV formalarıyla 109 resmi maçta 47 gol attı, 27 asist yaptı. Belçika'da Gent formasıyla 87 resmi maçta 28 gol attı, 19 asist yaptı. Özellikle Hollanda ve Belçika istatistikleri gole ne kadar yakın bir futbolcu olduğunun da göstergesi. İngiltere futbolu; sert, ikili mücadelelerde güçlü, fizik ve kondisyonun çok iyi olmasını gerektiriyor. Bryan Ruiz'in İngiltere'deki istatistiklerinin, Hollanda ve Belçika'ya göre oldukça düşük olmasında bunun da etken olduğunu düşünüyorum. Olası bir Türkiye tercihi, istatistiksel ve performans olarak Bryan Ruiz için iyi bir tercih olabilir. B.Ruiz; gösterişsiz, ama çok faydalı bir transfer olabilir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir