9 Nisan 2015 Perşembe

Fırsat Transferleri #14; Glen Johnson


Abate, Maxi Pereira gibi sağ bekleri de bu yazı dizisi içerisinde önerdik. Bir kıyas içerisine girmek gerekirse Glen Johnson bu kıyasın neresinde olur, bu iki isme göre hangi özellikleri öne çıkar veya olumsuz kalır?

Hasan Yıldırım: Glen Johnson, yetenek, kalite ve tecrübe açısından en az Ignazio Abate ve Maxi Pereira kadar iyi bir oyuncu. Abate ve Maxi Pereira'ya göre sol ayağını daha iyi kullanabildiğini söylemek mümkün. Bu sayede gerektiğinde solbek için de alternatif olabilir. Ama Glen Johnson'ın kariyerinin sakatlıklarla dolu olduğunu da belirtmek lazım. Abate ve Maxi Pereira'ya göre en büyük dezavantajı da bu sanırım. Kariyerine baktığımız zaman sürekli sakatlıkla boğuştuğunu görmek mümkün. Son 7 sezonunda 13 farklı sakatlık nedeniyle 79 resmi maç kaçırmış. Tabi sakatlıklar sonrası düzelme dönemi ve form tutma süresi de eklendiği zaman, birçok maç etkili bir performans koyamadığını da söylemek lazım. Liverpool'un onunla sözleşme uzatmak yerine, Abate'yle ilgilenmesinde bu durumunun da önemli bir etken olduğunu düşünüyorum.

Çok büyük bir kariyer, bunu kimse inkar edemez. Fazlasıyla da iyi bir sağ bek ve 30 yaşına geldiğini düşününce o da kariyerinin en büyük kontratını yapacak belki de. Şu ana kadar da herhangi bir takımla anlaşmadı, bu anlamda fazlasıyla değerli. Galatasaray ihtimali nedir, ilgilenilmesi durumunda bu transferin şansı var mı?

Hasan Yıldırım: Glen Johnson'ın adı geçen yaz Roma, Napoli ve Juventus gibi Serie A'nın önemli takımlarıyla anıldı. Bu sezon içerisinde özellikle adı Roma'yla anılmaya devam ediyor. Önümüzdeki yaz sözleşmesinin bitecek olması onu daha değerli yapacak. Birçok önemli takım Glen Johnson'ı kadroya katmak isteyecektir. Böyle oyuncuları kapabilmenin yolu; elini çabuk tutmak ve mali olarak diğer tekliflerin üzerine çıkabilmek. Mayıs'ta seçim olması ve mevcut yönetimin geleceğe yönelik bu tarz hamleleri yapabilecek görüntü çizmemesi, Galatasaray'ın elini böyle transferleri yapabilmek için zayıflatıyor. İmkansız bir transfer değil. Ama gerçekçi olmak gerekirse zor. Mali olarak da eskisi gibi her oyuncuya milyonlarca € ödeyebileceğimizi pek zannetmiyorum. Tabi Türkiye'de futbolcuların vergi ödememeleri, İtalya gibi ülkelerde ise kazançlarının %43'ü (ülkesine göre %40-50 arası değişebiliyor bu rakam) gibi bir rakamı vergi olarak ödemek zorunda kalmaları, Türkiye'den giden teklifleri daha cazip hale getirebiliyor.


Bu sezonu o kadar da istikrarlı ilerlemiyor aslında. 14 Premier Lig ve 3 Şampiyonlar Ligi karşılaşmasında boy gösterdi. Glen Johnson'un özellikle de bu sezonu olmak üzere Liverpool karnesini nasıl değerlendiriyorsun?

Hasan Yıldırım: Glen Johnson bu sezon şu ana kadar 17 resmi maçı sakatlık nedeniyle kaçırdı. Bu da formasını kaybetmesinde bence önemli bir etken oldu. Sakatlıklar sonrası tam olarak iyileşmesinin ve form tutmasının zaman aldığı düşünülürse; bunların, Liverpool gibi bir takımda formayı kapmasını daha da zorlaştıran ve oynayamadığı maç sayısını daha da arttıran etkenler olarak düşünülebilir.

Her iki ayağını da kullanabilen, sol bek olarakta kullanılabilecek bir isim. Bu anlamda Eboue'ye benziyor ama Eboue çok daha büyük bir jokerdi. Eboue ile nasıl bir kıyas içerisine sokabiliriz ve Galatasaray adına olmazsa olmaz bir adım mıdır Glen Johnson?

Hasan Yıldırım: Eboue, formda olduğu zaman çok faydalı olabilen bir oyuncuydu. Ama Eboue'nin en büyük sorunu, özellikle son döneminde sürekli ikili mücadelelerde kendisini kolaylıkla yere bırakması ve hücumdayken geri dönüş sorunu yaşamasıydı. Bu sebepler yüzünden Galatasaray birçok gol yedi. Glen Johnson'ın sorunu ise sakatlıklar. Kariyeri sürekli sakatlıklarla dolu. Eboue'ye formasını kaybettiren etkenler; performansındaki ve fizik gücündeki düşüş, tabi buna bağlı olarak da istikrar yakalayamaması, Glen Johnson'a ise formasını kaybettiren en önemli etken yaşadığı sakatlıklar oldu desek yanlış olmaz sanırım. Glen Johnson için Galatasaray açısından "olmazsa olmaz" bir hamle diyemem. Ama sağbek transferi bence olmazsa olmaz bir hamle. Hatta defansif olarak çok iyi bir solbeke de ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorum. Sağbek olarak sezon sonu sözleşmesi bitecek kaliteli birkaç isim var; Glen Johnson, Ignazio Abate, Maxi Pereira... Bu sağbeklerden birisi transfer edilebilirse, Galatasaray önemli bir eksiğini milyonlarca € bonservis ödemeden gidermiş olabilir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir