10 Nisan 2015 Cuma

Fırsat Transferleri #16; Gaël Kakuta


Chelsea'nin büyük umutlar beslediği ama istediğini bir türlü alamadığı bir isim. Vitesse ve Lazio gibi takımlarda kiralık oynadı, şimdi de Rayo Vallecano forması giyiyor ve 29 maçta 5 gol 6 asist. 91 doğumlu olduğunu da düşünerek gelecek adına da iyi bir yatırım gibi görünüyor. Sen ne düşünüyorsun?

Hasan Yıldırım: Rayo Vallecano, Gaël Kakuta'nın Chelsea tarafından Ocak 2011'den bu yana kiralandığı 6. kulüp. Bolton, Fulham, Lazio gibi diğer kiralandığı kulüplere 6 aylık kiralanmasıyla dikkat çekiyor. Sadece Vitesse formasını 1.5 sezon giydi. Gaël Kakuta; hem Chelsea için, hem de Fransa için beklentilerin çok yüksek olduğu genç yeteneklerdendi. Yaşı artık 23. Artık genç bir yetenek değil. Beklentiler de, ilk yeteneklerini gösterdiği dönemki kadar yüksek değil. Ama sahip olduğu yetenekler sayesinde hala çok iyi yerlere gelme şansı var eksiklerini giderebilir ve kendisini geliştirmeye devam edebilirse. Kakuta; Bruma gibi bir geleceğe yatırım değil de, çok yetenekli, beklentileri karşılayamamış, ama buna rağmen formasını giydiği takıma hemen katkı verebilecek bir oyuncu. Belki bundan sonra hiçbir zaman tekrar Chelsea seviyesinde bir takımın formasını giyemeyebilir. Ama kendisini gösterebileceği doğru takımda hala çok faydalı olabilecek bir oyuncu. Rayo Vallecano'daki performansı, artık Chelsea haricinde kariyerini şekillendirmesi gerektiğine de güzel bir örnek oldu bence.

Gael Kakuta nasıl bir futbolcu, hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor, eksikleri ve onu farklı kılan özellikleri neler?
 
Hasan Yıldırım: Gaël Kakuta; sol kanat, sağ kanat, forvet arkası ve kanat-forvet oynayabilen, çok hızlı, çabuk, tekniği üst düzey, kolay adam eksiltebilen, jeneriklik çalımlar atabilen, topla driplingi çok etkili, topu ayağına aldığı zaman hızla rakip kaleye gidebilen, sol ayağı çok iyi bir oyuncu. Kısa boylu, ama yere sağlam basan, güçlü bir oyuncu. Son vuruşları çok iyi değil. Kendisini geliştirmesi gereken konulardan birisi son vuruşları. Ceza sahası dışından etkili şutlar çekebiliyor. Son topları etkili kullanma konusunda, topu rakip takım ceza sahası ve çevresine taşıma konusundaki kadar becerikli değil. Bu konuda da kendisini geliştirmeli. Zaten son vuruşlar ve son topları etkili kullanabilme konularında da kendisini biraz daha geliştirebilirse, istatistikleri çok daha artabilir. Maç içinde zaman zaman pozisyonlarda bencil davranması, fazla çalıma girebilmesi, bazı pozisyonlarda topu ayağında fazla tutması, maç içinde zorlama şutlar çekebilmesi ise eksileri.


Chelsea'de neden tutunamadı ve Chelsea kendisiyle sözleşme uzatmayı sence neden düşünmüyor? Avrupa futbolu açısından iyi bir piyasası olduğunu düşünüyor musun?

Hasan Yıldırım: Gaël Kakuta transferi Chelsea'nin başını bayağı ağrıttı desek yanlış olmaz. 2007'de Lens'la sözleşmesi devam ederken tek taraflı olarak sözleşmesini feshedip Chelsea'ye transfer oldu. Sonrasında FİFA bu transferi incelemeye aldı ve hem Chelsea'ye transfer yasağı cezası, hem de Kakuta'ya 4 ay futboldan men cezası verdi. Chelsea bunun üzerine CAS'a gitti. Cezalar kesin karar verilene kadar durduruldu. Sonrasında Chelsea Lens'la anlaşma yoluna gitti ve cezalar komple kaldırıldı. Sonrasında Ocak 2011'e kadar zaman zaman Chelsea ve Chelsea U21 formalarını giydi. Ocak 2011'de Fulham'a kiralandı. Rayo Vallecano, son 4.5 sezonda Chelsea'nin Kakuta'yı kiraladığı 6. takım. Beklentileri karşılayamadığı için Chelsea Kakuta'yı defterden silmiş gibi görünüyor. Chelsea gibi takımlar, yetenekli birçok oyuncuyu değirmen gibi öğütüp yollamalarıyla dikkat çekiyorlar. Birçok yetenekli oyuncu beklentileri karşılayamayıp takımdan ayrılıyor. Önümüzdeki yaz sözleşmesi bittikten sonra bu isimlere Kakuta da eklenecek. Öncelikle Rayo Vallecano'nun Gaël Kakuta'yı kadroda tutmaya çalışacağını düşünüyorum. Adı daha önce Aston Villa, Lazio, Olympiakos gibi takımlarla anıldı. Eğer sözleşmesi bitene kadar bir takımla anlaşmazsa, önümüzdeki yaz yine adı birçok takımla anılacaktır. 

Gol ve asist özelliği yüksek bir kanat oyuncusu. Galatasaray'ın da bu anlamda iyi alternatiflere ihtiyacı var. Bruma ve Amrabat kıyasına girecek olursak Kakuta Galatasaray'a neler verebilir, Galatasaray'ın bu transferde şansı ne olur?

Hasan Yıldırım: Galatasaray'ın skorer kanat oyuncusu ihtiyacı olduğu konusunda sana katılıyorum. Gol atan, gol attıran, kanadı etkili kullanan oyuncu eksikliği uzun zamandır hissediliyor. Bu sezon Yasin Öztekin, Hamza Hamzaoğlu sonrası bu eksikliği bir nebze giderdi. Ama hem sağ kanada, hem sol kanadı çok kaliteli, etkili 2 kanat oyuncusu transfer edilmesinin, özellikle hücumda Galatasaray'a çok şey katabileceğini düşünüyorum. Gaël Kakuta; Bruma'dan 3 yaş büyük. Bruma'ya göre daha hazır bir oyuncu. Belki Kakuta'nın da hala eksikleri var. Ama transfer edilirse, çok daha çabuk ve çok daha fazla katkı verme şansına sahip. Amrabat'ın Galatasaray seviyesinde bir futbolcu olduğunu düşünmüyorum. Geri dönerse eminim katkı verdiği maçlar olacaktır. Ama Amrabat, Malaga tarzı orta sıra takımlarda daha başarılı olabilir gibi geliyor bana. Amrabat'ın oyun zekasının çok yüksek olduğunu düşünmüyorum. Tekniği üst düzey değil. Son vuruşları sıkıntılı. Son topları etkili kullanma konusunda eksiği var. Rakiplerini geçebilmek için fiziğine ve hızını kullanmaya çalışıyor. Kolay adam eksiltebilen, Kakuta gibi çalım atabilen bir oyuncu değil. Geniş alanda etkili olabiliyor. Kapalı savunmalara karşı set hücumunda etkili olmakta zorlanıyor. 

Kakuta ise (eksiklerine rağmen) kapalı savunmalara karşı da etkili olabiliyor. Üst düzey bir tekniğe sahip olması, kolay çalım atabilmesi, Amrabat'a göre bence daha iyi bir oyun zekasına sahip olması ve Amrabat'tan çok daha hızlı bir oyuncu olması avantaj. Ayrıca Amrabat'tan 4 yaş daha genç. Amrabat'ın Malaga'da daha etkili bir performans ortaya koymasında; hem daha serbest oynamasının, hem de çoğu rakip takımın Malaga'ya karşı kapalı savunma yapmamasının da etkisi büyük.  Eğer Amrabat satılabilir ve Kakuta alınabilirse; hem Galatasaray'ın kasasına 3-4m€ para girmiş olur, hem de Amrabat'tan daha genç ve çok daha yetenekli bir oyuncu bonservis ödemeden kadroya katılmış olunur. Eğer sezon sonu sözleşmesi bitecek kaliteli 2 kanat oyuncusu kadroya katılabilirse; henüz beklentileri karşılayamayan Bruma da düzenli forma giyebileceği ve kendisi geliştirip, (bence sakatlık sonrası büyük ölçüde kaybettiği) özgüvenini tekrar geri kazanabilir. Böylece 1 sonraki sezon çok daha hazır bir Bruma izleme şansına da sahip olabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir