10 Nisan 2015 Cuma

Fırsat Transferleri #17; Alberto Bueno


Vallecano formasıyla bu sezon 28 maç 16 gol 4 asist. Galiba onun adına da zirve sezonu diyebiliriz ve bu performansı da sözleşmesinin sezon sonunda biteceği düşünülerek piyasa yapması adına yeterli bir sebep. Galatasaray'ın istemesi durumunda bu transfer için şansı ne olur?

Hasan Yıldırım: Alberto Bueno; 2009'da Real Madrid'den Valladolid'e transfer transfer oldu. Sonraki sezon Derby County'e kiralandı. 2011'de Valladolid'e geri döndü. 2013'te de Rayo Vallecano'ya transfer oldu. Kariyerindeki en iyi 2 sezon; Rayo Vallecano forması giymeye başladığı geçen sezon ve bu sezon. Bu sezon La Liga'da 30 maçın 29'unda forma giydi (Malaga maçında kadroda yoktu), 28'inde ilk 11'de sahaya çıktı, 1 kere sonradan oyuna girdi, 16 gol attı (Rayo Vallecano'nun en golcü oyuncusu konumunda), 4 asist yaptı, 4 kere de sarı kart gördü. Attığı 16 golle La Liga'da Antoine Griezmann'la birlikte gol krallığında 5. sırada yer alıyor. Rayo Vallecano'ya transfer olduğu ilk sezon olan 2013-2014 sezonunda ise 38 lig maçının 31'inde ilk 11'de forma giydi, 6 maçta sonradan oyuna girdi, 1 maç kadroda olmasına rağmen forma giymedi. 11 gol attı, 5 asist yaptı, 1 sarı kart gördü. Bu sezon gösterdiği performans sonrası adı birçok kulüple anılmaya başladı. Bunların içinde en dikkat çeken iddia, Porto iddiası. 

Birkaç gün önce Avrupa basınında Alberto Bueno'nun Porto'yla anlaştığı iddiası gazete sayfalarını ve spor sitelerini süsledi. İddianın kaynağı Portekiz gazetesi O Jogo. Porto'nun teknik direktörü Julen Lopetegui, 2008-2009 sezonunda Real Madrid Castilla takımında Alberto Bueno'nun teknik direktörüydü. Alberto Bueno, 6 ay kadar önce Rayo Vallecano'da mutlu olduğunu açıklamıştı. Gösterdiği performans sonrası Rayo Vallecano'nun da Bueno'yu takımda tutmak isteyeceğine eminim. Tabi bunu başarmaları zor görünüyor. Southampton ve West Bromwich Albion Alberto Bueno'yla anılan kulüpler arasında. Galatasaray'ın böyle bir hamlesi olsa futbolcunun kararı ne olur bilemiyorum. Ama Porto'yla kesin olarak anlaşmadıysa ve Galatasaray elini çabuk tutabilirse (mevcut şartlarda bu olabilir mi emin değilim), imkansız bir transfer değil. Ama gerçekçi olmak gerekirse eski hocasının yanına gitmesi en olası ihtimal olarak görünüyor. 

Alberto Bueno nasıl bir futbolcu, hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor, eksikleri ve onu farklı kılan özellikleri neler?

Hasan Yıldırım: Daha önce de belirttiğim gibi bu sezon takımının gol yükünü çeken isim konumunda. Asıl mevkisi ofansif orta saha, forvet arkası. Ama yardımcı forvet ve kanat-forvet gibi de gerektiğinde oynayabiliyor. Oyun zekası iyi bir futbolcu. Tekniği iyi. Adam eksiltme özelliği var. Etkili arapasları atabiliyor. Gol noktalarında fırsatçı bir isim. Son vuruşları iyi.  1.78'lik boyuyla iyi bir hava hakimiyetine sahip olduğunu söyleyemeyiz. Ama boş (markajdan kurtulduğu zamanlar) pozisyonlarda etkili kafa vuruşları yapabiliyor. Sağ ayağı çok etkili. Ceza sahası dışından çok etkili şutlar çekebiliyor. İleride kaleye sırtı dönük oynayabilecek, takım arkadaşlarına top indirebilecek tarzda bir oyuncu değil. Daha çok o tarz bir santraforun yanında veya arkasında oynayacak, onun kendisine indirdiği/hazırladığı pozisyonları, yada daha geride oynayıp arkadaşlarını gol pozisyonlarına sokacak bir oyuncu. Gerektiğinde sağ kanatta da oynayabiliyor. Fizik olarak çok güçlü, ikili mücadelelerde etkili bir futbolcu değil. Maç içinde hücumu yönlendirebilen bir oyuncu. Ama sert futbol veya sıkı markaj karşısında zaman zaman sahadan silinebiliyor.


Bueno'nun pozisyonunda Sneijder gibi bir isim var ama Bueno forvet gibi de oynayabiliyor, hatta kanatlarda da kullanmak mümkün. Özellikle de tekniğiyle ön plana çıkıyor. Galatasaray'a transfer olsa kadro içerisinde kendisine nasıl bir yer bulabilir?

Hasan Yıldırım: Bueno; 4-4-2'de santrafor yanında yardımcı forvet, 4-3--3'te kanat-forvet (sağ), Sneijder için iyi bir yedek, veya Sneijder'ın yokluğunda iyi bir alternatif olabilir diye düşünüyorum. Kaliteli bir oyuncu. Ama oynadığı mevki (forvet arkası) itibariyle Galatasaray için 'olmazsa olmaz' bir hedef değil. Kanatta da oynayabiliyor, ama forvet arkasında daha etkili. Galatasaray'ın santrafor ve skorer kanat oyuncularına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Alberto Bueno ne Galatasaray'ın ihtiyacı olan (rakip kaleye sırtı dönük oynayabilecek, arkadaşlarına hava topu indirebilecek, gerektiğinde tek santrafor oynayabilecek, fizik olarak güçlü) santrafor, ne de hızla top taşıyabilecek, savunmasına yardım eden, ileri-geri çalışan, taç çizgisini etkili kullanabilen, sıfıra inip orta yapan skorer (Konoplyanka veya Ayew tarzı) kanat oyuncusu değil.

27 yaşında ve önemli bir kariyeri olmadığını görüyoruz. Bu konuda ne söylemek istersin?

Hasan Yıldırım: Real Madrid'den Valladolid'e transfer olduktan sonra kendisi tam olarak gösteremedi. 1 yıl sonra Derby County'e kiralandı. Çok kötü bir performans sergilemedi. Döndükten sonra 2 yıl Valladolid forması giydi. Ama beklentileri karşılayamadı. Asıl çıkışını Rayo Vallecano formasıyla yaptı. Bazı oyuncuların kalitelerini göstermeleri zaman alabiliyor. Alberto Bueno da bunlardan dersem yanlış olmaz sanırım. Tabi bazen doku da uyuşmalı. Doğru takım, doğru teknik direktör, doğru sistem, doğru ortam... Bunlardan 1 veya 2 tanesi aksarsa, oyuncular gerçek performanslarını gösteremeyebiliyorlar. Tabi bu, özgüvenle de alakalı bir durum. Bazı oyuncuların özgüvenleri yerine geldikçe, çok daha farklı performans ortaya koyabiliyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir