3 Nisan 2015 Cuma

Fırsat Transferleri #9; Ignazio Abate


Galatasaray'ın sağ bek ihtiyacı olduğu çok açık, bu yüzden de fırsat transferlerinde sağ bek konusu öncelikli gündemlerimizden biri. Ignazio Abate ile de çıtamızı yükselttiğimizi düşünüyorum. İhtimali güç olsa bile imkansız görmediğim bir hamle aslında, sen ne düşünüyorsun? Hangi şartların oluşması Abate gibi isimleri Galatasaray'a taşır?

Hasan Yıldırım: Transferde önceliklerimiz arasında bek transferi olması gerektiğine inanıyorum. Beklerimizin beklentileri tam olarak karşılayamadıklarını düşünüyorum. Ignazio Abate, önümüzdeki yaz sözleşmesi bitecek sağbekler içinde en dikkat çeken isimlerden. Transferi imkansız değil. Ama eğer böyle bir hamle olacaksa, eli çabuk tutmak şart. Glen Johnson da önümüzdeki yaz sözleşmesi bitecek sağbeklerden. Liverpool'la yolları ayrılacak ve Liverpool'un onun yerine düşündüğü isimlerden birisi de Abate. Önümüzdeki yaza kadar eğer bir takımla anlaşmazsa, talibi her geçen gün daha da artacaktır. Milan'ın eski görkemli günlerinden uzak olduğu bir gerçek. Abate şimdiye kadar İtalya dışına çıkmayı tercih etmedi. Ama şartlar değişiyor. Bence iyi bir teklifle gidilirse ikna edilebilir. Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde yer alması da bir etken. Eğer sezon sonunda Galatasaray Şampiyonlar Ligi'nde yer alırsa, bu da Abate gibi oyuncuları ikna etmek bir nebze kolaylaşabilir.

Fazlasıyla kariyerli bir isim, çok da fazla anlatmaya gerek yok aslında. Yılların Milan'lısı, İtalya Milli Takım'ının da değişmez isimlerinden. Yaşı da 28, futbolunun zirve dönemlerini yaşaması gerektiği zamanlar ama Milan'ın son yılları gibi Abate'nin de zirvede olduğunu düşünmüyorum. Abate'nin son Milan yıllarını nasıl değerlendiriyorsun, Abate de İtalya dışına hiç çıkmamış bir isim.

Hasan Yıldırım: Ignazio Abate; 2003'ten 2009'a kadar sürekli Milan tarafından farklı İtalyan kulüplerine kiralandı. Yurt dışına transferinin gerçekleşmemesinde bunun da etkisi var. 2009'da ise Torino'dan yuvaya geri döndü ve 6 sezondur Milan forması giyiyor. Abate aynı zamanda İtalya Milli Takımı'nın da formasını giyen bir isim. 10'un hazırlık maçı, 12'si resmi maç, toplam 22 kere İtalya Milli Takımı'nın formasını giydi. En son geçen yaz Dünya Kupası'nda Kosta Rika'ya karşı forma giydi. Bu sezon 11 resmi maçta sakatlık nedeniyle forma giyemedi. Geçen sezon ise 14 resmi maçı sakatlıklar nedeniyle kaçırdı. Son 5 sezonda 45 resmi maçı sakatlıklar yüzünden kaçırdı. 8 kere de aynı sebeple Milli Takım'dan uzak kaldı. Sakatlıklarla biraz başı dertte bir oyuncu desek yanlış olmaz. Milan son şampiyonluğunu 2010-2011 sezonunda kazandı. Yani Abate'nin Milan'a döndükten sonra 2. sezonunda. Daha sonrasında ne İtalya'da, ne de Avrupa Kupaları'nda kupa kazanamadı. Daha önce de belirttiğim gibi Milan'ın eski başarılarla dolu günlerini arıyor. Bugün itibariyle ligde 8. sıradalar. Milan'ın bu durumu, futbolcuları da etkileyen bir durum diye düşünüyorum. Filippo Inzaghi, 2009'da takımdan ayrılan Carlo Ancelotti sonrası takımın başına geçen 5. teknik direktör. Farklı teknik direktör; farklı sistem, farklı oyun şablonu, farklı çalışma metodları/antremanlar demek. Oyuncuların performanslarını bu şekilde de değerlendirmek daha doğru olur.


Hücumu fazlasıyla sever bir bek, 4-4-2'nin sağ kanatı veya sağ açık gibi de oynayabilen bir isim. Galatasaray'a katkısı ne ölçüde olurdu, Eboue'nin transfer olduğu dönemle kıyaslarsan hangi isim daha ön plana çıkar?

Hasan Yıldırım: Senin de belirttiğin gibi; Abate sağbek, sağ kanat, sağ açık oynayabiliyor. Oldukça hızlı ve çabuk bir oyuncu. Tekniğinin de (gerçek mevkisinin bek olduğu da düşünülürse) iyi olduğunu söylemek lazım. Kanadı iyi kullanabiliyor. Kanattan etkili bindirmeleri var. Kariyerine bakacak olursak, çok gol atan bir oyuncu değil. Daha çok asistleriyle ön plana çıkıyor. Defansif açıdan iyi. Eboue'nin Galatasaray'daki en büyük sorunlarından biri; maç içinde bazı pozisyonlarda (bazen temas bile yokken) kendisini çok kolay yere bırakması/atması ve bu pozisyonlarda onun yüzünden Galatasaray'ın yediği kolay gollerdi. Hücuma çıktığı zamanlar verdiği açıklar, zamanında geri dönememeleri gibi sıkıntılar da Galatasaray'la sözleşmesi devam etmesine rağmen kadroda düşünülmemesine neden olan sebeplerdendi. Abate'nin ikili mücadelelerde daha sağlam bir bek olduğunu düşünüyorum. Eboue'nin kariyerine baktığımız zaman istatistikleri Abate'den daha iyi. Ama bence Abate daha iyi ve istikrarlı bir bek. Hatta Eboue'nin son sezonunda daha da artan maç içinde kendini yere atmaları da düşünülürse, Abate'nin daha güvenilir bir bek olduğunu düşünüyorum.

Bu sezon 16 lig maçında 6 asist yapmış, Galatasaray'ın da istatistik yapabilen bek oyuncularına hasret olduğunu düşünürsek Abate vari bir hamle ne kadar olmazsa olmaz?

Hasan Yıldırım: Bu isim kim olur bilmiyorum. Ama Galatasaray'ın çok kaliteli, istikrarlı bir sağbeke ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Galatasaray uzun zamandır hem hücumda takıma katkı veren, hem de savunmada güven veren, ikili mücadelelerde güçlü, kesiciliği iyi bekler bulamadı. Tabi böyle bir transfer hamlesi için geç kalmamak lazım. Kaliteli bazı sağbeklerin sözleşmeleri sezon sonunda sona erecek. Ignazio Abate, Maxi Pereira, Glen Johnson... Sözleşmesi devam eden kaliteli bir bek oyuncusu için en az 5-10m€ bonservis ödemek gerekli. O yüzden sözleşmesi bitecek kaliteli bir bekle (hatta 2 bekle; hem sağ, hem solbekle) şimdiden anlaşmak, Galatasaray'ın kasasında kalacak milyon €'lar demek. Galatasaray'ın mali durumu da düşünülürse; hem takıma bu kadar kaliteli oyuncuları katmak, hem de bu oyunculara bonservis bedeli ödememek, yapılabilecek en akıllı hamlelerden birisi olur.

1 yorum:

  1. Gelmez, çok net. Neden gelsin ki? Adam Milan'ın öz evladı. Dönmek için senelerce bekledi. Zaman zaman takımın kaptanlığını yapıyor. İtalyan'lar ülke dışına pek çıkmaz. (Son yıllarda biraz Fransa'ya gidiyorlar sadece) Kısaca gelmez. Hem uzak durun benim Milanım'dan :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir