7 Nisan 2015 Salı

Hamzaoğlu, Bruma'ya Güvenen Bir Teknik Adam; Furkan Bilgili


Twitter'ın genç yeteneklerinden biri Furkan Bilgili. İyi bir Galatasaraylı olmasından ziyade futbolu bilen, iyi analiz eden bir genç arkadaşımız ve kendisini takip etmek benim için büyük keyif. Bu anlamda kendisi gibi genç bir yetenek olan Bruma'yı konuştuk. 

En son sorulması gereken soruyu en başta sorayım, Galatasaray'ın sağ kanatta tercihi öncelikli olarak Bruma mı olmalıdır?

Furkan Bilgili: Galatasaray'ın mevcut kadrosunda 5 saf kanat oyuncusu var. Bunlar Yasin Öztekin, Olcan Adın, Bruma, Sinan Gümüş ve Aydın Yılmaz. Aydın sakatlığı dolayısıyla istikrarı oturtamadı ve Sinan Gümüş de bu pozisyon için hazır değil. Geriye Yasin, Olcan ve Bruma kalıyor.

Yasin ile sol kanatta uyum sağlamış ve başarı elde etmiş bir Galatasaray var. Onu da çıkardığımız zaman sağ kanat için Olcan ile Bruma iki seçenek olarak görünüyor. Bruma sprinter, çabuk ve atletik bir oyuncu olduğu için bir kanat oyuncusunun pek çok özelliğini barındırıyor. Gelişim kaydetmesi için sürekli oynaması da gerek. Arkasındaki beke vermiş olduğu savunma desteğini de göz önünde bulundurduğumuz zaman, sağ kanatta bir aksilik olmadığı sürece Bruma oynamalı diye düşünüyorum.

Olcan'ın devamlılığı ve çeşitliliği yok. Bruma kadar hızlı bir oyuncu değil ve geri dönüşlerde ciddi sıkıntı yaşıyor. Bu sebeple aksi bir durum olduğu vakit Olcan Adın'ı değerlendirmek doğru olacaktır.

Hamza Hamzaoğlu'nun Bruma konusunda birçok eleştiriye rağmen ısrar ettiğini de görüyoruz, sence doğru bir ısrar mı ve Hamza Hoca sonrasındaki Bruma'yı değerlendirmek gerekirse ne söylersin?

Furkan Bilgili: Bruma ısrar edilmesi gereken bir oyuncu ama ülkemizde halihazırda bulunan ve nihayet gelecek sezon ile birlikte serbest kalacak yabancı sınırlamasından ötürü pek tercih edilmeyen bir oyuncu durumuna geldi. Onun gelişimi için geçtiğimiz sezon veya bu sezon kiraya verilmesi daha doğru olur diye düşünüyordum ama şu an baktığımız zaman Galatasaray'a yararlı olabilecek kapasitede bir oyuncu. Hâlâ çok eksiği var fakat bu eksikliklerini de belli oranda oynayarak giderecektir.

Hamza Hamzaoğlu sonrasındaki Bruma'da, özgüvenin arttığını görüyorum ve bunu oyununu da yansıtıyor. Özellikle top taşıma konusunda çok etkili olduğunu düşünüyorum ve Galatasaray'ın böyle bir oyuncuya kesinlikle ihtiyacı var.

Şu değerlendirme de sık yapılıyor mesela, 5-6 milyon avro civarı bir teklif gelse Bruma'yı satarım gibisinden. Sen ne ölçüde katılıyorsun buna, Bruma'nın Galatasaray'da beklenilen gelişimi sağlaması mümkün mü?

Furkan Bilgili: Bruma'nın sözleşmesinin bitimine 1 yıl kala bonservisine verilen 10 milyon Euro oldukça şaşırtıcıydı aslında ve bu paraya cevap verebilecek düzeyde performans sergilediğini de düşünmüyorum ama 2. sorunun da cevabında dediğim gibi Avrupa'dan herhangi bir takıma kiralık gönderilerek en azından gelişimini daha olumlu bir şekilde sürdürmesi sağlanabilirdi.

Gelecek sezon ile daha olanaklı hâle gelecek yabancı sınırlamasıyla birlikte Bruma'yı bu paralara göndermek doğru olmaz. Daha çok şans bulabileceği bir ortam oluşacak. Eğer onun için ödenen 10 milyon Euro'luk bonservise cevap verebilirse Galatasaray gelecekte ondan çok daha fazla para kazanabilir.

Ayrıca, Hamza Hamzaoğlu belirsizliği var ve gelecek sezon takımın başında kim olacak, net bir şey söyleyemiyoruz. Eğer Hamza Hoca kalırsa Bruma açısından oldukça iyi bir durum gerçekleşmiş olur. Zira Hamzaoğlu, Bruma'ya güvenen ve onun oyun anlamında gelişimi açısından yardımcı olabilecek çok iyi bir teknik adam.


Sneijder & Yasin uyumunda sağ tarafta Bruma fazlasıyla yalnız kalıyor. Sneijder'in Bruma üzerinde etki göstermesi gerekiyor mu, bu anlamda nasıl bir kazanıma gidilebilir?

Furkan Bilgili: Sol kanatta Telles-Sneijder-Yasin uyumu had safhada fakat Bruma'nın bulunduğu sağ kanada Sneijder pek fazla yanaşmıyor. Ayrıca Sneijder, şut tehdidi açısından da sola kalıyor. Sağ ayaklı bir oyuncu olduğu için o bölge daha uygun geliyor haliyle.

Sneijder, Yasin'i savunma arkasına kaçırıyor ve çok güzel ara pasları atarak Yasin'i hem pozisyona sokuyor hem de Yasin'in pozisyon hazırlamasını sağlıyor. Aslında bakarsak, Bruma daha sprinter ve hızlı bir oyuncu olduğu için onu savunma arkasına kaçırmak ve bol bol koşturmak Galatasaray'ın her iki kanadının da işlevliğini arttıracağı gibi, kanat organizasyonlarından gelen etkinliğin ardından santrfor pozisyonunda bulunan Burak veya Umut'un gol yollarında çok daha hareketli olmasını sağlayacak. Zaten Galatasaray merkezindeki Selçuk İnan da Hamzaoğlu'nun gelmesinin ardından ceza sahası koşuları arttırdığı için o da bu etkinlikten yararlanabilecek duruma erişecek.

Hücum anlamında Bruma'nın geriye düştüğü bir gerçek, sakatlık onu çok geriye attı. En son ne zaman şut attı onu dahi hatırlamıyorum. Eskisi kadar da hızlı değil. Buna rağmen savunma anlamında bir gelişimi var, top kapıyor, ikili mücadelelerde de çok yere düşmüyor. Bu saatten sonra nasıl bir gelişim sağlamalı Bruma?

Furkan Bilgili: Sakatlık Bruma'yı mutlaka etkiledi ama Hamza Hamzaoğlu ile birlikte geri dönüşü en önemli olanı. Bu ciddi sakatlığından sonra Bruma'yı çok dikkatli bir şekilde takip ediyorum ve son vuruşları ile final pasları konusunda ciddi problemleri var. Özellikle son vuruşlarda eli ayağı birbirine dolanıyor ve abuk subuk işler yaparak hem pozisyonu harcıyor hem oyundan düşüyor hem de özgüvenini kısa süreliğine de olsa kaybediyor. Tabii bunlar da hep oyun içinde eksi demek. Dolayısıyla Bruma'nın son vuruşlarını geliştirmesi ve final paslarında doğru tercihler yapması gerek. Bu vasıfları çok çabuk bir şekilde kazanmalı.

1 yorum:

  1. bruma yalnız kalıyor demişsinizde o iş öyle değil.olmamalı.

    soldaki ücgenler paslaşmalar ve orada yoğunluk aslında bruma için bir avantaj olmalı.normal bir sistemde soldan hücum yapılıyorsa sağ açık genelde forvetleşir.çünkü ona alan açılmıştır.sağ açık forvetleşirken sağbek te sağ açıklaşır.böyle bir kayma olur.

    lakin bruma henüz bunun farkında değil.çünkü topsuz oyunda fazla etkin değil.topu ayağına istiyor her defasında.kendini ona göre programlıyor.ilk zamanların ronaldosu da böyleydi.sonra değişti tabi.topu her aldığında çalım atan oyuncudan sıkıştığında basit pas yapan ama topsuz oyunda gol bölgelerinde biten bir oyuncuya dönüştü.uzak forvet tiplemesi.

    brumayı değerli kılan kılacak olan şu.eğer topsuz oyunda da etkin ve efektif olursa rakipler için durdurulması güç bir oyuncuya dönüşür.topla oyununda zaten etkin.çok kolay adam eksiltiyor.hız ve çalımları çok iyi.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir