24 Nisan 2015 Cuma

Nokta Transfer #2; Marko Basa

 
Ujfalusi'yi arıyoruz, bunu her fırsatta söyledik. Chedjou da o tarzda bir isim değil, aksine Ujfalusi gibi bir ismin yanında oynayacak ideal partner. Liderlik edecek, kendisini yönlendirecek, ileri çıktığında ve oyun kurmaya çalıştığında da arkasını toparlayabilecek bir tecrübeye ihtiyacı var. Lille günlerinde Marko Basa bunu yapıyordu, o dönemler de Chedjou'nun altın yıllarıydı. Onu yeniden arıyor sanki, sen ne düşünüyorsun?
 
Hasan Yıldırım: Chedjou, Lille'de forma giyerken Ligue 1'in en iyi stoperlerinden birisiydi. Tabi bunda, Lille'de birlikte forma giydiği 2 stoperin etkisi büyük. Bunlardan birisi şimdi Milan forması giyen Fransız Adil Rami, diğeri ise hala Lille forması giyen Karadağlı Marko Basa. Adil Rami; 2007 yazında Aurelien Chedjou'yla birlikte Lille B takımında Lille A takımına yükseldi. Sonrasında Lille'in Ligue 1 şampiyonluğu yaşadığı 2010-2011 sezonu sonuna kadar Chedjou'nun Lille savunmasındaki partneri oldu. 2011 yazında ise Valencia'nın yolunu tuttu. Chedjou'yla birlikte Lille'in Ligue 1 şampiyonluğunda önemli katkı sağladı. Adil Rami'nin Valencia transferi sonrası ise 1.5m€ bonservis bedeliyle Lokomotif Moskova'dan Marko Basa transfer edildi. Marko Basa, Lille için yine nokta atışı bir transfer oldu ve Adil Rami'nin boşluğunu doldurdu. 2013 yazında Chedjou Galatasaray'a transfer olana kadar, 2 sezon Chedjou'nun partneri oldu. 
 
Senin de belirttiğin gibi Galatasaray Ujfalusi'nin boşluğunu dolduramadı. Chedjou ilk sezonunda hem uyum sağlayamadı, hem de belindeki sıkıntı nedeniyle beklentileri tam olarak karşılayamadı. Birlikte oynadığı Semih, Hakan ve Koray gibi isimlerle de, Lille'de Rami'yle veya Basa'yla yakaladığı uyumu bir türlü yakalayamadı. Tabi Galatasaray'ın beklerinin de bir türlü beklentileri karşılayamaması ve bu sebeple sürekli bir arayışa gidilmesi, savunmada bir türlü uyum sağlanamamasına neden oldu. Marko Basa; isim olarak mütevazı, ama katlı olarak Ujfalusi etkisi yaratabilecek bir stoper. 32 yaşında, tecrübeli bir oyuncu. Sezon sonu sözleşmesi bitiyordu, ama Lille elini çabuk tutup Basa'yla sözleşme uzattı. Ama talip olunursa, (Ujfalusi gibi) uygun bir bonservisle kadroya katılabilir diye düşünüyorum. 
 
Fırsat transferlerinde birçok stoper yazdık, tecrübesi ve kalitesiyle fark yaratabilecek. Marko Basa'nın o isimlere göre farkı ne olur, Galatasaray'a neler getirebilir?
 
Hasan Yıldırım: Fırsat Transferleri'ni yazarken, isimleri sezon sonu sözleşmesi bitecek isimlerden seçtik. Bu isimler Ron Vlaar, Philippe Mexes ve Emir Spahić'ti. Stefan Reinartz ve Stéphane Mbia stoper olarak oynayabilen defansif orta saha oyuncuları oldukları için onları bu gruba katmıyorum. Vlaar'ın sorunu; son 5 sezonda defalarca ciddi sakatlık yaşamış, bu sebeple birçok maç kaçırmış bir isim olması. O yüzden riskli bir transfer olarak görünüyor. Mexes'in sorunu; son yıllarda yaşadığı (Vlaar'a göre daha az) sakatlıklar ve asabi kişiliği (kart görmeye ve ceza almaya yakın kavgacı kişiliği). Her 2 oyuncunun yıllık kazançlarının muhtemelen Basa'dan yüksek olduğunu ve muhtemelen imza parası isteyeceklerini de ekleyebiliriz. Spahić bu 2 isime göre daha az riskli bir oyuncu diyebiliriz. Onun kişiliği de aslında kavga etmeye yatkın. Ama Mexes'in vukuatları daha çok. Marko Basa kulüp kariyerinde 294 resmi maçta; 36 sarı kart, bugüne kadar ikisi 2. sarı karttan, ikisi doğrudan, toplam 4 kırmızı kart gördü. Philippe Mexes ise 519 resmi maçta 127 sarı kart, 12'si 2. sarı karttan, 4'ü doğrudan, toplam 16 kırmızı kart gördü. Emir Spahić'le ilgili en büyük soru işareti ise yaşı. Spahić 35 yaşında. Doğal olarak uzun süreli bir hamle olmaz Spahić transferi. Marko Basa ise 32 yaşında, yani Mexes'le yaşıt.

Marko Basa'nın Galatasaray savunmasını toparlayabilecek bir isim olduğunu düşünüyorum. Sert ve cok fazla riske girmeyen futbolu, tecrübesi, 1.89'luk uzun boyuyla hava toplarında etkili olması ve güçlü fiziğiyle ikili mücadelelerde fark yaratabilir. Uzun boylu, kalıplı, güçlü bir savunma oyuncusu. Hava toplarındaki etkinliğini, duran toplarda da takımı adına artıya çevirebiliyor, rakip kalede tehlike yaratabiliyor.


32 yaşında, istikrarlı, tecrübeli bir isim. Belki de yaş itibariyle Lille'nin kendisinden vazgeçmesi mümkün olabilir, sence bu transferin gerçekleşme ihtimali ne kadar mümkün, futbolcunun piyasası ne ölçüde?
 
Hasan Yıldırım: Aslında Lille, Marko Basa'dan pek vazgeçmeye niyetli görünmüyor. Normalde önümüzdeki yaz Basa'nın sözleşmesi bitecekti. Ama Lille elini çabuk tuttu ve Marko Basa'nın sözleşmesini 30.06.2019'a uzattı. Bu da Marko Basa'dan memnun olduklarının ve ona güvendiklerinin bir göstergesi. Oyuncunun sözleşmesi uzatıldığı için, piyasasının çok olacağını zannetmiyorum. Oyuncu ikna edilebilirse, bonservisinin çok yüksek olacağını düşünmüyorum. Sonuçta ne yıldız, ne çok popüler, ne de gelecek vaad eden bir oyuncudan bahsediyoruz. Tabi Lille'in Basa'yı satmak istememesi de muhtemel. Ama Lille’in kapısını çalmakta fayda var. Savunmada birçok sorunu çözebilecek bir isim.

Zamanında Chedjou'yu yücelttiğini gördük, şimdilerde de Kjaer'i yüceltiyor, zamanında Ujfalusi'nin Semih Kaya'ya yaptığı gibi. Bu tabloya da bakınca tam anlamıyla aradığımız profil gibi, olası transferinde en büyük artıyı kim alır?

Hasan Yıldırım: Marko Basa; Adil Rami'nin Valencia'ya transfer olması sonrası Lille'e transfer oldu ve senin de bahsettiğin gibi Chedjou'yla birlikte Fransa'nın iyi savunma ikililerinden birini oluşturdular. Chedjou Galatasaray'a transfer olduktan sonra ise Lille Simon Kjaer'i transfer etti. Kjaer - Basa ikilisinin de Ligue 1'de iyi iş çıkarttığını söylemek lazım. Lille stoper konusunda şanslı (veya iyi artırma yapıp, nokta atışı yapabilen) bir kulüp. Önce B takımdan çıkarttıkları Adil Rami - Aurelien Chedjou ikilisi. Sonra Chedjou - Marko Basa ikilisi. Son olarak da Basa - Kjaer ikilisi. Marko Basa transferinin en çok eski partneri Chedjou'ya yarar. Chedjou; yanında Basa gibi çok riskli işlere girmeyen sağlam, ikili mücadelelerde etkili bir stoper varken, topu daha rahat ve etkili kullanabilir diye düşünüyorum. Basa oyun kurabilen bir stoper değil. Takımda topu en iyi kullanan stoper Chedjou. Bu yüzden ikisi Lille'de olduğu gibi yine iyi bir ikili olabilirler. Tabi tecrübesiyle Semih ve Koray gibi genç stoperleri de maç içinde yönlendirebilir.

Daha sezon bitmedi ama şimdiden 39 maça çıkmış bir futbolcudan bahsediyoruz. Bu yaşta bu çizgiyi de Galatasaray formasıyla en son Ujfalusi tutturmuş olabilir. Onu biriyle kıyaslamak gerekirse sen hangi eski Galatasaraylı ile kıyaslarsın?

Hasan Yıldırım: )Marko Basa çok fazla sakatlık sorunlarıyla uğraşan, çok fazla maç kaçıran bir stoper değil. İstatikrarlı bir futbolcu. Marko Basa; uzun boyu, güçlü fiziği, ikili mücadelelerde ve hava toplarında etkili bir futbolcu olmasıyla, bana eskilerden Reinard Stumpf ve Iulian Filipescu'yu andırıyor diyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir