1 Mayıs 2015 Cuma

Nokta Transfer #7; Kevin Prince Boateng


Boateng'in Schalke 04'den ayrılma durumu doğru, hatta büyük ihtimalle de takımdan ayrılacak. Galatasaray'ın bu transfer için ihtimali ne olur, doğru bir transfer hamlesi midir?

Hasan Yıldırım: Renkli ve sorunlu bir kişilik Kevin Prince Boateng. 2013 yazında Milan'dan Schalke’ye transfer oldu. Sözleşmesi 30.06.2016'da sona eriyor, ama performansa bağlı sözleşmesinin daha da uzatılma opsiyonu var. Ama Schalke macerası kısa sürecek ve Boateng önümüzdeki yaz Schalke'den ayrılacak gibi görünüyor. Hem İtalyan kaynaklar, hem de Alman kaynaklar Kevin Prince Boateng’in önümüzdeki yaz Schalke'den ayrılacağını yazıyorlar. Açıkçası Boateng gibi kaliteli ve yetenekli bir futbolcuya "hayır" demek zor. Galatasaray isterse, Schalke'nin Milan'dan 10m€ bonservis bedeliyle transfer ettiği Boateng'i, uygun şartlarla alması mümkün olacak gibi görünüyor. Tabi sorunlu kişiliği, bitmek tükenmek bilmeyen kaprisleri göze alınabilirse. Boateng farklı mevkilerde oynayabilen çok yetenekli bir oyuncu.

Nasıl bir sezon geçiriyor Boateng, Schalke'den ayrılma nedeni sence ne olacak?

Hasan Yıldırım: Boateng bu sezon; Bundesliga'da 16, Şampiyonlar Ligi'nde 6, kupada ise 1 kere Schalke formasını giydi. Bu maçlarda 3 asist yaptı, 6 sarı kart, 1 tane de ikinci sarıdan kırmızı kart gördü. Sakatlıklar yüzünden 9 maçta forma giyemedi. 4 kez kadroda olmasına rağmen forma giyemedi. Bundesliga'da 4, Şampiyonlar Ligi'nde ise sadece 2 maçta 90dk sahada kalabildi. Toplam 23 maçta forma giymiş olmasına rağmen, forma giydiği dakikayı 90dk'ya böldüğümüz zaman, yaklaşık 16 maça (15.8) denk geliyor. Sakatlıkların onu ve performansını çok etkilediği bir gerçek. Ama sahadayken kalitesini her zaman hissettiren bir futbolcu. Schalke çoğunlukla 4-2-3-1 oynamayı tercih eden bir takım. Boateng'i de ya orta sahanın ortasında önlibero Neustädter'in yanında (daha doğrusu biraz daha önünde), ya da forvet arkasında değerlendiriyorlar. Tabi gerektiğinde sahte 9, gerektiğinde de kanat olarak da oynatabiliyorlar. Boateng, Berlin doğumlu bir Ganalı ve aynı zamanda Alman vatandaşı. Kardeşi Jerome Boateng'le birlikte Berlin gettolarında büyümüş, ayakta kalabilmek ve bugünlere gelebilmek için çok mücadele etmiş, çocukluk ve gençlik döneminde arkadaş çevresinin çoğunluğu ya uyuşturucu, ya da alkol bağımlısı olan, kavgaya meyilli, sorunlu bir kişilik.

İbrahimoviç'li, İnzaghi'li, Seedorf'lu, Pato'lu Milan'ın prensiydi desek yeri. Milan'ın trequartista'sıydı ve iyi de işler yaptı, takıma ciddi katkı sağladı. Ama 2013 yazında Milan'dan ayrıldı ve Schalke’ye transfer oldu. Peki iyi oynarken onu İtalya'dan ayıran sebep neydi? Buna Schalke Sportif Direktörü Peter Peters açıklık getirdi ve Sport Bild Plus’a bu konuda bir açıklama yaparak, Ganalı oyuncunun ırkçı saldırı yüzünden İtalya’dan ayrıldığını açıkladı." Kevin Prince Boateng; 3 Ocak 2013'te Milan'ın Pro Patria’yla oynanan hazırlık maçında ırkçı saldırıya maruz kalmış ve sahayı terketmiş, sonrasında ise 10m € bonservis bedeliyle Schalke’ye transfer olmuştu. Şimdi de Schalke'den ayrılacağı konuşulduğuna göre, Ganalı oyuncunun Almanya'daki hayatından çok da memnun olmadığını tahmin etmek zor değil. Profesyonel futbolcu olup, kendisini kabul ettirene kadar zorlu bir hayat geçirmiş. Sık sık yeni macera araması belki de bundan. Tabi idare edilmesi de zor bir futbolcu. O yüzden formasını giydiği takımlar için 'vazgeçilmez' olduğunu söylemek zor.

Boateng'i çok fazla anlatmaya gerek yok, hemen hemen herkesin tanıdığı bir futbolcu ama yine de anlatmak gerekirse nasıl bir futbolcu, hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor ve olası Türkiye kariyerinde yaratacağı farklar ne olabilir?

Hasan Yıldırım: Kevin Prince Boateng’i İtalyanlar "Trequartista" olarak tanımlıyorlar. Diğer bir deyişle "10 numara", yani forvet arkası. Aslında komple bir futbolcu. Hem defansif, hem ofansif açıdan iyi bir oyuncu. Ama Boateng’in forvet arkasında oynamayı sevdiği biliniyor. Hücumda daha etkili bir isim. Boateng; orta sahanın ortasında, forvet arkasında, gerektiğinde 'sahte 9' gibi, gerektiğinde kanat olarak oynayabilen bir futbolcu. Orta sahada defansif bir görev verilse, onu da yerine getirebilecek özelliklere sahip. Tekniği iyi, adam eksiltebilen, oyun zekası iyi, her 2 ayağını da iyi kullanabilen, sert ve etkili şutları olan, 1.86'lık boyuyla hava toplarında da etkili olabilen bir futbolcu. Güçlü fiziğiyle ikili mücadelelerde de etkili. Ama daha önce de belirttiğim gibi sorunlu ve asi bir kişilik. Berlin gettolarında yokluk içinde büyümüş birinin, sonrasında hayal bile edemeyeceği kadar çok parayı bir anda görmesi de zaman zaman bocalamasının sebeplerinden sanırım. 

Kevin Prince Boateng demişken; Berlin forması giydiği dönemde takım arkadaşı Ebert'le birlikte 14 arabanın aynalarını kırıp para cezasına çarptırılmasından, disiplinsizliğinden, saha içinde çabuk sinirlenebilen ve hızlı reaksiyon verebilen agresif yapısından, teknik direktörüyle atışıp kadro dışı kalabilmesinden (Gana Milli Takımı kadrosundayken son Dünya Kupası'nda antrenman sırasında teknik direktörü Kwesi Appiah'a hakaret ettiği ve herhangi bir pişmanlık belirtisi göstermediği gerekçesiyle süresiz milli takımdan uzaklaştırıldı, sonrasında da 2015 Afrika Uluslar Kupası Elemeleri'nde de kadroya alınmadı), maç içinde rakiplerine çok sert müdahelelerde bulunabilmesinden de bahsetmeden olmaz.

Trequartista nedir?

Uğur Karakullukçu 2013'te Roberto Mancini'nin İtalyan Futbol Akademisi'nden mezun olurken verdiği master tezini Türkçe'ye çevirdi. Tezin konusu Trequartista'ydı.
Tezde "Futbol kültürü" perspektifinden:

Trequartista; güçlü teknik beceriler ve doğru karakteristik özelliklerle donatılmış yetenekli oyuncudur.

-Markajcısından kurtulma kapasitesine sahip olmak.
-Fundamental açıdan güçlü teknik kaliteye sahip olmak.
-Öngörülemezlik.
-Hücumcuları golü rahatlıkla farklı yollarla pozisyona sokabilme kapasitesine sahip olmak.
-Belli oyunlara ve topla gidebilmeye yatkın olmak.
-Defansif aşamada sınırlı bir şekilde bulunma

“Sahadaki konum” perspektifinden Trequartista:
-Trequartista; kendini merkezde orta saha oyuncularının çizgisiyle, hücum oyuncularının çizgisi arasında konumlandıran oyuncudur.


Piyasası da var aslında, 28 yaşında ve önemli bir hamle de yapabilecek kapasitede bir isim ama Çin, Katar gibi ülkelere de gitse kimse neden gitti diyemeyecek yapıda bir transfer gibi görünüyor. Sence nasıl bir gelecek şekillendirecek?

Hasan Yıldırım: Kısa bir süre önce Milan Live'den Andrea Panzeri, Kevin Prince Boateng’in Schalke'den önümüzdeki yaz ayrılabileceğini ve İtalya'ya dönmek istediğini yazdı. Daha önce Bundesliga'nın resmi sitesinde de çalışmış, şimdilerde de Alman spor Spox'da çalışan Fatih Demireli Kevin Prince Boateng’in Schalke'den ayrılabileceğini doğruladı ve Schalke’nin Boateng'i satmak istediğini yazdı. Ama Fatih Demireli'ye göre Boateng için şimdilik İtalya'dan bir teklif yok ve sadece Çin'den teklif var. Sezon sonunda teklif sayısı artacaktır. Ama sakatlık sorunlarıyla uğraşan, biraz önce belirttiğim gibi eksi özellikleri azımsanamayacak kadar çok olan sorunlu bir futbolcu olduğu da bir gerçek. Kevin Prince Boateng transferinin kumar olduğunu varsayabiliriz. Boateng ya Avrupa'da bu kumarı oynayacak bir takım çıkarsa orada kalitesini ve yeteneklerini sahaya en iyi şekilde yansıtarak ona güvenen takımı haklı çıkarmaya çalışacak, ya da Çin, Katar, ABD gibi liglerden gelecek teklifleri kabul edip parayı tercih edecek.

10 numara pozisyonunda, orta sahanın ortasında veya ön libero gibi kullanılması mümkün bir isim. Teknik özelliği olduğu kadar savaşçı bir yapısı da var. Galatasaray'a transfer oldu desek, nasıl bir orta saha hattı şekillenir, Boateng nasıl kullanılmalıdır?

Hasan Yıldırım: Kevin Prince Boateng; orta sahanın her yerinde, hatta kanatlarda oynayabilen bir futbolcu. Ama forvet arkasında ve orta sahanın ortasında daha etkili olduğunu söylemek mümkün. Galatasaray'da forvet arkasında Wesley Sneijder'ın olduğu düşünülürse; olası bir transferde Boateng, Sneijder'ın arkasında orta sahanın merkezinde, defansif özelliği iyi bir önliberonun yanında kullanılırsa daha etkili olabilir diye düşünüyorum. Schalke Boateng'i bu şekilde de kullanıyor ve verim de alıyor. Yeri geldiğinde Sneijder'a alternatif, yeri geldiğinde santraforun yanında yardımcı forvet, yeri geldiğinde de kanat forvet gibi de oynatılabilir. Tabi Boateng’in gerçek bir kanat veya gerçek bir forvet/santrafor olmadığını da unutmamak gerekli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir