7 Mayıs 2015 Perşembe

Nokta Transfer #8; Fernandao

 
Fenerbahçe döneminden de hatırlıyoruz, Daum'un iyi Brezilyalı futbolcu kazanımları var, Fernandao da onlardan biri. Geçen sezonu bir yana, asıl katkıyı bu sezon verdiğini görüyoruz ve oldukça başarılı bir sezon geçiriyor. Sen ne düşünüyorsun performansı hakkında?

Hasan Yıldırım: Fernandao; kariyerinin en verimli sezonunu bu sezon yaşıyor desek yeri. Ligde 27 maçta 18 golü, 6 asisti var. Gol krallığında ilk sırada. Kupada 9 maçta 2 golü, 1 asisti var. Attığı goller ve yaptığı asistler haricinde de Bursaspor'a hücumda ciddi katkı verdiğini düşünüyorum. Volkan Şen ve Bakambu ikilisiyle Bursaspor ileri ucunda rakipler için ciddi tehlike yaratıyorlar.
 
Çok sorulan bir soru, yeterliliği Galatasaray ve ayarında takımlar düzeyinde mi yoksa bu takımlara gelmesi durumunda sönmesi, hayal kırıklığı yaratması muhtemel futbolcular arasında mı?

Hasan Yıldırım: Fernandao, Galatasaray kalibresindeki takımlar için şimdilik soru işareti. Kariyerinde çok fazla takım değiştirmiş, genelde kiralık olarak forma giymiş, sürekli inişli çıkışlı bir performans ortaya koymuş bir futbolcudan bahsediyoruz. Ligimizde Bursaspor formasıyla özellikle bu sezon çok iyi performans ortaya koyduğu bir gerçek. Ama Galatasaray gibi takımlarda beklentiler daha farklı. Taraftarın tahammül eşiği daha düşük. Bursaspor'da bu açıdan daha şanslı ve kafası rahat. Galatasaray gibi takımlarda üst üste 4-5 gol atsa, asist yapsa, çok iyi performans ortaya koysa bile, 1-2 maç beklentileri karşılayamasın, birkaç gol pozisyonunu harcasın, tribünden uğultular yükselme ihtimali yüksek. Şampiyonluğa oynayan, 2.'liğin bile başarısızlık kabul edildiği, Şampiyonlar Ligi'nde dünyanın en iyi/üst düzey takımlarına karşı mücadele eden bir takımda oynamakla, Bursaspor'da oynamak farklı şeyler. Tabi Fernandao'nun Galatasaray gibi takımlarda başarılı olma ihtimali de yok değil. Fernandao üst düzey bir futbolcu değil. Olası bir Fernandao transferinde; Fernandao'nun kapasitesini, yapabileceklerini ve yapamayacaklarını düşünerek beklentileri azaltmak lazım. Uzun boyu ve fizik gücüyle faydalı olabilecek özelliklere sahip bir futbolcu.
 
Fernandao'yu hangi özellikleri ön plana çıkıyor, olası transferi durumunda yaratacağı fark ne ölçüde olur ve bu transferi düşünürken sadece ilk 11 açısından bakmayıp, ilk 18 adına düşünmek daha doğru olmaz mı?
 
Hasan Yıldırım: Fernandao; 1.92'lik uzun boyuyla ve güçlü fiziğiyle hava toplarında ve ikili mücadelelerde etkili bir santrafor. En büyük özelliği uzun boyu ve fizik gücü desek yanlış olmaz sanırım. Ceza sahası içine yapılan ortalarda rakip stoperler için ciddi bir tehdit. Çok iyi kafa vuruşları var. Fizik gücü nedeniyle rakip takımlar Fernandao'yu 2 stoperle tutmaya çalışabiliyorlar, Fernandao'ya özel önlem alabiliyorlar. Tam pivot santrafor diyeceğimiz; takım arkadaşlarına hava topu indiren, ileride top tutan, kaleye sırtı dönük oynayabilen, takım arkadaşlarına boş alan açabilen, rakip savunmanın ileri çıkmasını engelleyen, (çok iyi olmasa bile) ileri uçta pas dağıtabilen tarzda bir oyuncu. Son vuruşları üst düzey değil, ama buna rağmen Burak Yılmaz'lı, Demba ba'lı, Cardozu'lu Süper Lig'de gol krallığında ilk sırada. Bazen çok basit golleri kaçırabilen, bazen ise çok şık goller atabilen bir futbolcu. Çok iyi bir şutör diyemeyiz, ama fırsat bulduğu zaman ceza sahası dışından şut çekmekten çekinmeyen, zaman zaman etkili sert şutlar çekebilen bir isim. Çok hızlı bir futbolcu değil. Tekniği üst düzey değil. Gerçi son vuruşları, oyun zekası, pası, tekniği üst düzey, çok daha hızlı bir santrafor olsaydı; şimdi üst düzey (İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya gibi) bir ligin, önemli bir takımının futbolcusundan bahsediyor olurduk muhtemelen.
 
 
Güçlü takipleri var, Fenerbahçe'nin de istediği söyleniyor, Bursaspor'un da opsiyon hakkı hala saklı. Sence Fernandao'nun kararı ne olacak, ben Bursaspor'dan ayrılmasını bekliyorum..
 
Hasan Yıldırım: Fernandao'nun satın alma opsiyonu 5m€. Bursaspor'un bu parayı ödeyebileceğini zannetmiyorum. Ayrıca Galatasaray ve Fenerbahçe seçenekleri sonrası Fernandao'nun da önümüzdeki sezon İstanbul yolunu tutmak isteyeceğini düşünüyorum. 28 yaşında ve şampiyonluğa oynayan, milyonlarca taraftarı olan, Şampiyonlar Ligi'nde yer alan, Avrupa'da da tanınan, daha çok para kazanabileceği bir takımın formasını giymek isteyecektir diye düşünüyorum.
 
Burak Yılmaz ve Fernandao'yu birlikte kullanmak nasıl mümkün olabilir ve bu transferi nokta transfer olarak adlandırmamızın asıl nedeni sence ne?
 
Hasan Yıldırım: Fernandao; gerektiğinde tek santrafor olarak olarak kullanılabilecek, gerektiğinde Burak'la yanyana oynatılabilecek, Burak'la yanyana oynatıldığı zamanlar Burak'ın daha rahat ve daha çok gol pozisyonuna girmesini sağlayabilecek, Burak'a boş alan açabilecek bir santrafor. Belki yıldız bir golcü değil. Bu açıdan çoğu taraftarın ona antipatiyle bakması muhtemel. Çünkü hem Fernandao çok iyi bir golcü değil, hem de Galatasaray taraftarlarının, bu sezon ileri uçta yaşanan sıkıntılar sonrası golcü konusunda beklentileri daha da yukarı çektikleri bir gerçek. Fernandao; ne üst düzey bir golcü, ne de isim olarak taraftarın beklentilerini karşılayabilecek bir isim. Ama eğer Fernandao'dan daha kalitelisi, daha genci, performans olarak da daha istikrarlısı bulunamıyorsa/alınamıyorsa ve Fernandao uygun mali şartlarla alınabiliyorsa; takım için faydalı olabileceğini düşünüyorum. Tabi çok iyi bir araştırmayla, daha iyisini bulmak her zaman mümkün. Başkan adaylarından kim başkan olursa, önceliği 'yıldız' diye tabir edebileceğimiz bir golcüyü takıma kazandırıp, taraftarı yanına çekmek olacaktır diye düşünüyorum. Tabi mali durum buna ne kadar imkan verir bilemiyorum.

1 yorum:

  1. fernandao yerine eskişehir li funes mori yi tercih ederim.daha hareketli ve bilekleri daha iyi.tabi onu benfica dan almak biraz zor olur.2013 te river plate den 2 milyon avroya transfer etmişler.potansiyeli görmüşler aga.

    fernandao bence biraz ağır kalır büyük takımın set hücumunda.

    bu arada eğer melo maliyetten dolayı ayrılma olursa süper ligde oldukça iyi alternatifler var o bölge için.gençlerden radoslav petroviç (matic e çok benzetiyorum)ve es es li lawal.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir