8 Mayıs 2015 Cuma

Nokta Transfer #9; Étienne Capoue


Bu sezon çok sayıda ön libero önerdik, Capoue de onlardan biri olacak. Diğer önerdiğimiz isimlere göre Capoue'nin farkı nedir, hangi özelliği onu farklı kılıyor?

Hasan Yıldırım: Capoue bence önerdiğimiz isimler içindeki en iyi defansif orta saha seçeneği. 26 yaşındaki Fransız oyuncu; uzun boyu, güçlü ve atletik fiziğiyle dikkat çekiyor. Defansif olarak çok iyi bir oyuncu. İkili mücadelelerde güçlü. Dikine oynamayı seviyor. Kısa ve uzun mesafeli pasları iyi. Önünde boş alan bulduğunda kendisi de topla dripling yapabiliyor. Çoğu önlibero gibi sadece oyunun tek yönünde etkili değil. Çok fazla gol atan veya asist yapan bir oyuncu değil. Ama defansif bir oyuncu olmasına rağmen; iyi pas vermesiyle ve takımını hızla hücuma çıkarabilmesiyle ön plana çıkıyor. Gerçi bunu Tottenham'da gösterebildiğini söylemek zor. 2013 yazında İngiliz ekibine 11m€ bonservis bedeliyle transfer oldu. İlk sezonunda 17 resmi maçı sakatlık nedeniyle kaçırdı. Sadece 18 maçta Tottenham formasını giyebildi ve gözden düştü. Forma giydiği dakika göz önüne alındığında, sadece 13 90 dakikaya denk gelen sürede forma giyebildiğini görüyoruz. Bu maçlarda da sadece 1 gol atabildi. 2014-2015 sezonunda da 18 kez Tottenham forması giydi; 1 gol attı, 2 asist yaptı. Maçların çoğunda kadroda değildi.

Etienne Capoue nasıl bir futbolcu, olası Galatasaray transferini nasıl değerlendirirsin ve futbolcunun piyasası ne ölçüde?

Hasan Yıldırım: Geçen yaz adı Napoli, İnter gibi takımlarla transfer dedikodusuna karıştı. Tottenham'da beklentileri karşılayamadı. Özellikle ilk sezonunda yaşadığı sakatlıklar sonrası 2014 yazında takımdan ayrılması gündeme geldi, ama takımda kaldı. Takımda kalmanın ona yaradığını söylemek zor. Tottenham'da bir geleceği olmadığı ortada. Çok az forma giyebiliyor. Piyasasının düştüğünü düşünüyorum. Yoksa zaten böyle bir transferin gerçekleşme ihtimali çok az olurdu. Bence Tottenham önümüzdeki yaz Capoue'yi satmak isteyecektir. Son 2 sezon gösterdiği performans, yaşadığı sakatlıklar ve çok fazla oynayamaması düşünüldüğü zaman, bonservisinin Tottenham'a transfer olduğu bonservis bedelinin (11m€) çok altında olacağını tahmin ediyorum. Galatasaray önümüzdeki yaz kaliteli bir defansif orta saha oyuncusu almak isterse Ve mali durum böyle bir transfere imkan verirse, bence kesinlikle düşünülmesi gereken bir isim.


Bu sezonu nasıl geçiyor, sence çıkış eğrisinde mi yoksa Tottenham'da istediğini bulamadı mı?

Hasan Yıldırım: Aslında sezona iyi başladığını söyleyebiliriz. Ligde ilk 11 maç ilk 11'de sahaya çıktı, 6'sında 90 dakika sahada kaldı. Ama sonraki 24 maçta sadece 2 kere kadroda yer aldı ve onların da birinde, onda da kısa süre forma giyebildi. Avrupa Ligi'nde 10 maçın sadece 3'ünde forma giyebildi, 1 kere ilk 11'de sahaya çıkıp 90 dk sahada kalabildi. FA Cup'ta (The Football Association Challenge Cup) 3 maçın 2'sinde 90 dakika, Lig Kupası'nda ise 6 maçın 1'inde (10dk) forma giyebildi. 2 sezon gösterdiği performansa ve oynayabildiği maç sayısına, sahada kaldığı sürelere baktığımız zaman Tottenham'da istediğini bulamadığını söylemek lazım. Tottenham macerası 2 sezonla sınırlı kalacak gibi görünüyor.

Bu transferi nokta atış olarak değerlendirmenin nedenleri nedir?

Hasan Yıldırım: Etienne Capoue, 2007 yazında Moussa Sissoko ile birlikte Toulouse altyapısından A takıma çıkmış bir futbolcu. 2 orta saha oyuncusu gösterdikleri performansla dikkatleri çektiler. Toulouse'da gösterdikleri performans sonrası (özellikle 2011-2012 ve 2012-2013 sezonları) birçok takımın transfer listesine girdiler. Sissoko Ocak 2013'te, Capoue Ağustos 2013'te İngiltere'ye transfer oldular. Her 2 oyuncu da Toulouse döneminde Galatasaray'a istediğim oyunculardı. Etienne Capoue'nin Tottenham'da gözden düşmesi ve çok fazla forma giyememesi (üstelik yabancı sınırı da rahatlayacakken) piyasasını düşürdü ve bu durum oyuncunun rotasını Türkiye'ye çevirmesi için imkan doğurabilir. Fizik gücü, uzun boyu, atletik yapısıyla Türkiye'de çok iş yapabilecek bir futbolcu.

Bir anlamda defansif joker de diyebiliriz. Ön libero ama orta sahada, stoper gibi de oynayabiliyor, Fransa Milli Takım formasını da giymiş bir isim. Galatasaray'ın geçmişine dönersek hangi futbolcu ile kıyaslamak mümkün?

Hasan Yıldırım: Aslında Etienne Capoue'yi Galatasaray'ın eski futbolcularıyla kıyaslamak çok kolay değil. Çünkü farklı özellikleri olan bir futbolcu. Hem önliberoda, hem de stoperde oynayabiliyor. Hem mevki açısından, hem de uzun boylu ve güçlü fiziğe sahip olmaları açısından Uruguaylı Andrés Fleurquin'e ve Arnavut Lorik Cana'ya benzetebiliriz. Ama Etienne Capoue'nin bu 2 oyuncuya göre daha atletik ve daha hızlı bir futbolcu olduğunu söylemek lazım. Ayrıca Capoue orta sahanın ortasında da oynayabiliyor ve Capoue'nin ofansif özellikleri bu iki oyuncudan daha iyi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir