18 Haziran 2015 Perşembe

Bilal Kısa "Oyun Yapısı, Analiz"


Galatasaray, Spor Toto Süper Lig takımlarından Akhisar ile sözleşmesi sona eren Bilal Kısa'yı kadrosuna kattı. Bilal ile 2+1 sözleşme imzalanırken, yıllık 2.407.500 TL ve 11 kişilik kadroda oynadığı her resmi karşılaşma için 45.000 TL maç başı ücreti alacağı açıklandı.

2012/2013 sezonunun devre arası transfer dönemiyle birlikte Akhisar Belediye Gençlik ve Spor'a geçiş yapan Bilal Kısa, 2.5 yıl bu takımın formasını terletti ve başarılı maçlar çıkardı. Akhisar Belediye ile birlikte 80 resmi maçta forma giyen ofansif orta saha oyuncusu, bu maçlarda 9 gol - 21 asistlik performans sergiledi. Özellikle orta sahada oyunu yönlendirme hususunu çok iyi bir şekilde yapan ve bu anlamda fark yaratan 32 yaşındaki tecrübeli oyuncu Bilal, artık Galatasaray'ın başarısı için mücadele edecek.

Bilal Kısa, geride bıraktığımız 2014/2015 sezonunda 35 resmi maçta 6 gol - 11 asistlik performans sergiledi ve dikkat çekti. Bu 35 maçın 31'i lige ait olduğundan ne kadar istikrarlı bir grafik çizdiğini görebiliyoruz. Baş mevkisi ofansif orta saha olan (10 numara) ama zaman zaman merkezdeki iki oyuncudan biri rolü verilen, oyunu kurmakla yükümlü olan yetenekli bir sol ayak. Özellikle uzaktan attığı şutlardaki isabetli ve tehlikeli şutlar, geçtiğimiz sezon en göze çarpan durumuydu. Takımın kurgusu tamamen üzerine olan Bilal'in, tahmin edilemezliğinden dolayı maçlarda skora ciddi bir etki yaptığı aşikar. Akhisar ve muadili takımlar için oyunu Bilal Kısa gibi oyuncuların üzerine kurmak mantıksız bir uygulama olmayacaktır. Türkiye özelinde bir Anadolu kulübüyseniz ve kadronuzda bu değerde bir isim varsa, onu bu şekilde kullanmak ve bundan sonuç almak ne denli bir doğru karar verdiğinizin göstergesidir.

Güçlü Yönleri

Bilal Kısa'nın müthiş bir teknik kapasitesi ve bunun yanında harika bir oyun görüşü var. Sol ayağı çok güçlü olan bu oyuncu, topu istediği yere istediği bir şekilde gönderebiliyor. Ayrıca sağ gösterip sol vurmasına da sıkça şahit oluyoruz. Tahmin edilemezliği yüksek bir oyuncu. Bu özelliği ile ligde çoğu savunmanın canını yakıyor.

Zayıf Yönleri

Yaşı itibariyle temposuz olduğunu söylemek gerek. 10 numara pozisyonunda oynadığı müsabakalarda ceza sahası koşularını çok nadir yapıyor. Atletik bir oyuncu değil, hiç olamadı zaten. Bunun yanında omuz omuza ikili mücadelerinde çok başarılı olduğunu söylemek zor. Geri dönüşlerde de temposuzluğunun ve kuvvetsizliğinin getirmiş olduğu eksiklik ile epey zorlanıyor. Bunları yaşına göre olağan karşılamak gerek.


Galatasaray'a Ne Katar?

Bilal Kısa, şu durumuyla Galatasaray'da asla ve asla direkt olarak oynayabilecek fiziki yapıda bir oyuncu değil. Ondan beklentiyi doğru bir şekilde tutmak gerek. Rotasyon ve alternatif anlamda bir rolü üstleneceği hepimizin malumu. Hamza Hamzaoğlu da Bilal'i tanıdığından dolayı bu kilit görevi çok net bir şekilde ona emanet etti. Neden kilit? Ben her zaman oyuna sonradan giren oyunculardan ciddi performans beklerim ve benim için o ana özel önemli oyuncu konumundadırlar. Bilal Kısa, skorun gelmediği maçlarda oyuna sonradan dahil olarak ortaya teknik ve oyun kapasitesini koyar, maçın sonucuna direkt etki edecek hareketi gerçekleştirir. Attığı akıl dolu paslar ve hep söylediğim "tahmin edilemez" özelliği ile baskı yenilen anlarda takımı rahatlatabilir, kanat/santrfor/bek oyuncularının yaptığı koşulara karşılık verir. Bu nitelikte bir isim.

Fakat, Bilal Kısa Hamza Hamzaoğlu'nun 4-2-3-1 formasyonunda orta 2'liden bir oyuncu olduğu vakit, takım defansif anlamda ciddi zafiyet çeker ve top kazanma konusunda oldukça zor bir duruma düşer. Bu sebeple hocanın Akhisar döneminde Bilal'i zaman zaman oynattığı orta saha merkezinde pek fazla düşünmemesi gerekir. Tanıdığı ve bildiği oyuncu olduğu için bu konularda çok fazla şüphem yok demek isterdim ama maalesef öyle değil. Ben hocadan birkaç maçta Bilal'i orta saha merkezinde oynatmasını bekliyorum ama dediğim gibi yanlış bir tercih olur.

Video Analiz


Bilal Kısa'nın 5-1 kazanılan Karabükspor maçında Güray Vural'a yaptığı nefis asist. Burada o hep bahsettiğim tahmin edilemezliğini konuşturmuş ve Güray'ın koşusunu gördükten sonra topu yuvarlamış.


Bilal'in uzun paslarına değinmesek olmaz. Yukarıda da söylediğim gibi topu istediği yere istedği şekil ve şidette gönderebiliyor. Selçuk-Burak arasındaki uyumu Bilal-Burak arasında da görürsek şaşırmamak gerek.


Bilal Kısa'nın boş top attığı nadirdir. Burada da rakip savunması ile kaleci arasına attığı doğru ve akıllıca top mevcut. Mehmet Akyüz'e sadece vurmak kalıyor. Bilal için arkadaşlarının koşu yapması kâfi.


Son olarak Bilal'in Eskişehirspor'a attığı muazzam frikik golü. Selçuk, Sneijder ve Bilal'i aynı anda sahada düşündüğümüz vakit, duran toplardaki paylaşımı merak etmiyor değilim. Üç oyuncu da kaliteli vuruşlar yapan isimler.

Sonuç

Yukarıda da sıkça bahsettiğim gibi Bilal Kısa tam olarak "10 numara" pozisyonu oyuncusu. Bu transferi yaptıktan sonra orta saha merkezine gerekli olan box to box (çift yönlü) oyuncu hamlesini yapmamak intihar bir durum olur. Dolayısıyla pozisyonlardaki zayıflığı doğru analiz edip ona göre transfer hamlesi yapılmalı. Benim sonradan oyuna girerek katkı vereceğine inandığım bir oyuncu Bilal Kısa. Allah utandırmasın. Saygılarımla. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir