14 Temmuz 2015 Salı

Bruma Real Sociedad'da


Bruma transferinin Galatasaray için lüks olduğunu düşünüyordum. Geleceğe dönük yatırım yapmak, takıma potansiyel kazandırma düşüncesi güzel ama Bruma gibi gençlere 10 küsür milyon avro gibi bir bonservis vermek Galatasaray'ın yapacağı bir iş değildi, Manchester United gibi devler böyle yatırımlar yapabilir, biz henüz o seviyede değildik. 

Çok fazla örneği de yok, genç bir isim ülkemize gelecek ve potansiyeline ulaşacak. Çok zordu, hele ki Galatasaray açısından baktığımda. Bir futbolcu için bu bonservisi verdiğinizde de beklenti de peşinden gelir, taraftar beklemez, katkı ister. Bruma'nın da tüm bu zorlukları yaşadığını düşünüyorum ve maalesef Bruma'dan da istediğini alamadı Galatasaray.

Scout olayının da içini açmak lazım, Galatasaray'ın yapması gereken az maliyete büyük iş başarmaktı. Genç bir isim bulursunuz, çok düşük maliyetli olur ama tutmaması durumunda bile zarar vermez, geri dönüşü sağlandığında da büyük iş dersiniz. Bunun da örneği yok gerçi ülkemizde. Yaş da mühim değil bu konuda, illa 18 yaşında bir ismi almazsınız ama maliyet az olur. Lionel Carole bu anlamda doğru hamle, devamı gelmeli. 

Bruma'ya ise 10 küsür milyon avro bonservis verdirmek bir scout başarısı değildir, zaten herkesin gözünün önündedir bu adam. Bu parayı verdiğinizde de beklenti oluşması doğal. Bruma transferine bu açıdan bakmak lazım.

Yine de bir şeyler olabilirdi, katkı sağlamak mümkündü. Bu konuda da şans faktörü devreye giriyor. Geçirdiği o sakatlık ve sezonu kapatması Bruma'yı çok geriye attı. Yetenek ve özgüven anlamında çok geriye giden Bruma'yı da kazanmak kolay olmadı. Fatih Terim döneminde iyi başlamıştı ama hocanın nefesi yetmedi, Mancini devamında şans verdi ve sakatlık dönemi yaşandı. Prandelli ise çok durmadı Bruma'nın üzerinde, Hamza Hamzaoğlu geldiğinde ise formayı ilk verdiği isimlerden biriydi, çok uğraştı, büyük şanslar verdi ama Bruma maalesef beklenen seviyenin uzağında kaldı.

Şöyle diyeyim, koordinasyon sıkıntısını hep yaşıyordu ve bu doğaldı. 18 yaşında geldi Galatasaray'a, öğrenecekti. Ama hızı, tekniği, şut özelliği üst düzeydi. Sakatlık dönüşünden sonra tüm bu özelliklerini kaybetti. Nerede şut nerede pas atacağını zaten bilmiyordu ama tekniği çok geriye gitti, şut özelliği tamamen kayboldu, hızı da tartışılırdı, kaybettiği özgüvenin ise tarifi yok. Bir iyi noktası vardı, o da savunmaya getirdiği yardım. Bruma'lı Galatasaray ne olursa olsun daha verimliydi, böyle de bir istatistik var ama Bruma yeterli seviyenin gerisindeydi. Bu da Galatasaray kanatlarının içler acısı durumu zaten, ayakta kalan bir tek Yasin Öztekin'di.

Hamza Hoca şans vermeye devam edecekti, kendisi açıkladı bunu. Kamp döneminin de Bruma açısından çok iyi geçeceğini düşünüyordum ama gitmek istedi, mutsuzdu. Ayrılık nedeni bu. Bruma'dan kaynaklanan zararın da en alt limite indirilmesi adına bu teklife hayır diyemezdi Galatasaray, bu anlamda neden gitti diyemem. Galatasaray'da büyük gelişim sağlaması zordu, bu anlamda Sociedad onun açısından şans. Opsiyonu kullanılmasa bile kendini daha ileriye taşımış bir Bruma izleyebiliriz.

Galatasaray'a geldiğinde Portekiz Milli Takım'ına seçilen bir isimdi, geldiği noktada ise U21 takımına bile dahil edilmiyordu. Böyle bir değişim Bruma açısından iyi gelecektir. Galatasaray'ın ise zaten bir sağ kanat ihtiyacı vardı, şimdi üst seviye bir isim alınmak zorunda. Sağ tarafta Bruma'dan alınamayan katkının üzerine koymak zorundalar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir