22 Temmuz 2015 Çarşamba

SC Nostalji #30; Abel Xavier


2001-2002 sezonuna inmek lazım. Popescu'nun ayrılığı sonrası Bülent Korkmaz & Emre Aşık ikilisiyle de başarıya yürümüştü Galatasaray. 2002-2003 sezonunda ise göreve gelen Fatih Terim, yeni Popescu arayışlarında ilk iş Almaguer'i getirmişti ama beklentiyi doğal olarak karşılayamadı. O sezonun devre arasında ise Almaguer'in yerine gelen isim Abel Xavier'di.

Galatasaray'ın en çarpık dönemi aslında. Emre Aşık yoktan yere gözden çıkarıldı, şans bulamadı. Almaguer diye biri getirildi, belki de Galatasaray tarihinin en fiyasko birkaç transferinden biriydi. Yerine gelen Abel Xavier ise kariyerli ve herkesin bildiği bir futbolcuydu. 
Euro 2000'den hatırlarız, Portekiz Milli Takım'ının en önemli yüzlerinden biriydi. Sonrasında Liverpool'a gitti, geçmişine baktığımızda da PSV, Everton gibi takımlarda önemli başarıları vardı. Bu anlamda Xavier'i Galatasaray'a kazandırmak benim için transfer başarısıydı ama Xavier'den istediğimizi alabildik mi sorusuna verilecek cevabın da olumsuz olduğunu söyleyebirim.

Sağ bek gibi de oynayabiliyordu ama iyi bir stoperdi, Galatasaray'da da Bülent Korkmaz'la birlikte stoper oynadı. Çok fazla kendini gösteremedi, beklentinin altında kaldı ama iyi bir isimdi, hele ki Almaguer'in ardından. Ayrıca taraftarla bütünleşebilen yabancılar da çok tutulur, yıllar sonra hatırlanır. Xavier'in Galatasaray kariyeri uzun sürmedi ama taraftarla bütünleşti, kendisini sevdirmişti.

Galatasaray formasını 11 kez giydi, sadece yarım sezon takımda kalabildi. 1.5 sezonluğuna kiralanmıştı ama ertesi sezonun hazırlık kampında da yer almasına rağmen geri gönderildi. Onun yerine alınan isim de Frank De Boer, bir hayal kırıklığı daha.

Galatasaray sonrasında da Hannover 96, Roma, Middlesbrough gibi kariyerleri oldu, futbolculuk yaşantısını da ABD'de Los Angales Galaxy formasıyla yaptı. Beckham'ın takım arkadaşıydı. Futbolculuğu sonrasında da teknik direktörlük yapıyor, kendisini iyi niyet elçisi olarak atadı. Ayrıca Müslümanlığa geçti.

Xavier'in en unutulmaz tarafı da imajı. Sarıya boyattığı saç ve sakalı, tabii sık sık değiştiriyor. İşin özü, severdim Xavier'i, daha uzun bir Galatasaray kariyeri olabilirdi ama o dönemin karmaşık yapısına kurban gitti maalesef.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir