17 Haziran 2017 Cumartesi

Galatasaray Tarihinin En Pahalı 10 Futbolcu Satımı

Eskiden yazdığım bir yazıydı, Bruma'nın Leipzig'e satışı sonrasında güncelleme yapmak gerekecek. Çünkü bu satışla birlikte ilk sıraya yerleşecek. Yıllar içinde güncellenir bu yazı daha, güncellenmesi de gerekiyor. Girilmesi gereken yol bu çünkü, almaktan öte satmak çok daha kıymetli. Özellikle bizim gibi takımlar için.. 


1- Bruma (Leipzig - 15 milyon avro): Bonusları da dahil ederek 15 milyon avro'yu yazıyorum. 12.5 milyon avro peşin para ve 2.5 milyon avro'luk bonuslar var. Daha fazlasına gidermiş, belirtmek lazım. Sözleşmesinde son yılına girmesi, istikrarlı ve iyi geçen ilk sezonu olması gibi faktörlerle rakam bu seviyede kaldı ama yine de büyük kazanıldığını düşünüyorum. Büyük bir bonservise gelmişti, geçmişte yapılan hatalar büyük ama günün şartları itibariyle iyi bir para.

2- Arda Turan (Atletico Madrid - 13 milyon avro): Bonusları da hesaba kattığımızda böyle bir rakam ortaya çıkıyor. Tartışmasız Galatasaray'ın en kazançlı işi. Altyapısından yetiştiği takıma böyle bir rakam kazandırması büyük bir başarı. Atletico Madrid günlerinde çok daha büyük işler başardı ama Galatasaray'a da borcunu fazlasıyla ödediğini düşünüyorum. 

3- Abdul Kader Keita (Al Sadd - 8.15 milyon avro): Bu da son yıllarda Galatasaray'ın en saçma transfer hamlesiydi. Bir sezon önce 7.5 milyon avro'ya transfer edilmişti. Galatasaray'ın Keita'dan kazancı 1 milyon avro bile değil. Üstelik Keita gibi heyecan veren bir futbolcu kaybedildi. Beşiktaş'ın Demba Ba'yı hangi şartlarla sattığını hatırlayın, sonra da Keita'yı düşünün.


4- Burak Yılmaz (Beijing Guoan - 8 milyon avro): BBu paranın yüzde 25'inin Trabzonspor'a gittiğini atlamayalım, Galatasaray'a kalan rakam 6 milyon avro. Yine de bu listeye bakınca gayet iyi bir rakam olduğunu düşünüyorum. Sezon başında West Ham'ın 10 milyon'luk teklifinin kabul edilmemiş olması, gittiği ülkenin de Çin oluyor olması nedeniyle parayla ilgili eleştiriler oldu ki haklı eleştiriler. Kimler Çin'e ne paralara gitti, biz Burak Yılmaz'ı kaç paraya sattık.

5- Lorik Cana (Lazio): Onun için bir rakam belirtmek güç, karışık bir transfer hikayesi. Muslera'yı transfer ederken onun Lazio haklarına karşılık Lorik Cana takas olarak verilmişti. Bu da 6.5 milyon avro'luk gibi bir rakama denk geliyor, bu yüzden 3. sırada Cana'yı kazmak mümkün. Gittiğinde üzülmüştüm ama Muslera gibi bir kaleciyi kazandığımızı görünce seviniyorum.

6- Alex Telles (Porto - 6.5 milyon avro): Aslında kiralık bedeller de var, Bruma için de bu eklenebilirdi ve ortaya daha farklı bir rakam çıkabilirdi. Telles'in Galatasaray'a gelişi 6 milyon avro gibi bir rakama olmuştu, 6.5 milyon avro'ya satıldı. Keita'ya benzer bir durum, ortada fazla bir kazanç yok ama büyük bir rakam tabii. En azından zarar yok ve Telles'in Galatasaray'a katkısı da var (her ne kadar daha büyük beklenti olsa ve Porto'da potansiyelini yansıtsa bile).

7- Hakan Şükür (Inter - 6.5 milyon avro): Onun transferi de bosman kuralından önceki son çıkış. Bosman kuralı henüz yürürlülükte değildi ve Hakan Şükür sözleşmesinin bitmesinin ardından Inter'le anlaşmıştı. Bir sonraki sezon olsa Galatasaray bu transferden para kazanamayacaktı ama Hakan Şükür'den böyle bir gelir elde edildi.


8- Fernando Meira (Zenit - 5.8 milyon avro): O da sadece yarım sezon Galatasaray forması giyebildi. O yarım sezonda beklentinin biraz uzağında kaldı, bu yüzden de Meira için böyle bir teklif geldiğinde Galatasaray düşünmedi bile. O dönem elimizde doğru düzgün stoper de kalmamıştı, Avrupa Ligi'nin de en can alıcı zamanlarını yaşıyorduk ama Meira buna rağmen satıldı.

9- Mehmet Topal (Valencia - 5.5 milyon avro): Mehmet Topal da Galatasaray'ın kazançlı işlerinden. Dardanelspor'dan çok makul bir rakama, genç yaşlarda gelmişti ve 5.5 milyon avro gibi bir bonservis kazandırdı. Valencia'ya gidişi o günler adına büyük bir adımdı ama forma şansı da bulmasına rağmen çok kalmadı, Fenerbahçe'ye geldi. Şimdi de kariyerinin en zirve zamanlarında.

10- Ümit Davala (Milan - 5 milyon avro): Sözleşmesinin son senesindeydi, aksi durumda Galatasaray daha fazla bir rakam elde edebilirdi. Fatih Terim Milan'a gittiğinde Ümit Davala'yı da orada görmek istedi ve takıma kazandırdı. Terim'in Milan günleri de uzun olmadığından Davala adına iyi bir sezon geçmedi ve sezon sonunda Galatasaray'a geri döndü.

4 yorum:

  1. Ilie 8 milyon diye hatırlıyorum ben

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüze uyarlanmış rakamlar, yoksa Davala da daha fazlasına gitti.

      Sil
  2. Telles vs yok mu o da listeye girebilecek bir bonservise gitmişti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Liste çok eskiydi, sadece Bruma'ya odaklı olunca arada olan 1-2 ismi atladım.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir