4 Temmuz 2015 Cumartesi

SC Nostalji #27; Mario Jardel


Dün yazmam gerekiyordu, 3 Temmuz 2000 tarihi Jardel'in Galatasaray'a imza attığı gündür. O dönemi hatırlamayanlar için kısa özet geçeyim, Falcao'yu Atletico Madrid döneminde düşünün ve Falcao'nun Monaco'ya değil de Galatasaray'a imza attığını hayal edin. Jardel de o dönemin en önemli gol ayaklarından biriydi, hatta altın ayakkabı sahibiydi. 
Uefa Kupası'nın kazanılmasının ardından Fatih Terim, Hakan Şükür ve Arif Erdem gibi isimler ayrılmıştı ve teknik direktörlüğe Lucescu geldi. O dönem yardırgadık ama değerini sonrasında anladığımız bir isimdi. Jardel ve Serkan Aykut da Galatasaray'ın yeni gol ayakları oldu. Serkan Aykut'un da o dönem Türkiye Ligi gol kralı olduğunu hatırlatalım. Uefa Kupası'nın kazanılmasından sonra o 2 yıllık dönemde çok kan kaybetti Galatasaray ama ilk etapta Jardel gibi sükseli bir transferle aslında iddiasını ortaya koydu.

Cem Uzan ismini ön plana çıkarmak lazım. Bugünlerde konuşuyoruz, Fenerbahçe'nin sponsor destekli attığı adımlar var. Ferit Şahenk, Ali Koç gibi isimler elini cebine atıyorlar, Galatasaray'da ise böyle bir isim Cem Uzan'dan bu yana ortaya çıkmadı. O dönem Jardel'in transferinde de Cem Uzan ismi ön plandaydı. Bu zamanda ise Galatasaraylı İşadamları Derneğinin Galatasaray'a hediye ettiği 2. el araçları görüyoruz.

Konuya dönersek, Jardel sadece bir sezon Galatasaray forması giydi ve o bir sezonda da büyük iz bıraktı. Daha uzun vadeli düşünülemedi, yaşanan ekonomik kriz yüzünden. Öyle bir noktaya gelindi ki Galatasaray Jardel'in yıllık ücretini karşılayamaz oldu. 
Sporting'e transfer olma hikayesini hala anlatırım, Galatasaray tarihinin en yanlış, en kötü transfer harekatlarından biriydi ama Galatasaray Jardel'in yıllık ücretinden kurtulmak adına zararı göze aldı. Bonservis anlamında kendi ceplerinden para çıkmadığı için ne kazansak kazanç gözüyle baktılar ama öyle olmadı. 5 milyon dolar gibi bir para ve Mbo Mpenza, Spehar, Horvath gibi isimler takasta geldi. Bu isimler de hiç fayda gösteremeden yarım sezon bile Galatasaray forması giyemediler. Mbo Mpenza zaten hiç oynamadı, Spehar bir maçın son 10 dakikasında oyuna girdi, attığı bir şutu hatırlarım. Horvath ise birkaç maç şans buldu ama olmadı. Bu hikayeyi de uzun uzun daha sonra hatırlatırım.

Jardel üzerinde dönen diğer eleştiri ise koşmaması algısından kaynaklıydı. İnsanlar Hakan Şükür'e alışmış, Hakan Şükür mücadele demekti, o tadı yıllar sonra bir de Elmander'den aldılar (mücadele anlamında). Jardel çok koşmazdı ama Galatasaray tarihinin Tanju Çolak'la birlikte belki de en büyük bitiricilerinden biriydi, pozisyon kaçırmazdı. Müthiş bir gol ayağıydı ama insanlar bunu görmedi. Ligin ilk yarısında 18 maçta 18 gol attı diye hatırlıyorum, Şampiyonlar Ligi'nde de çok fazla golü vardı. Ligin ikinci yarısında sakatlıklarla da uğraştı ama Jardel büyük katkı verdi, insanlar ise sonradan farkına vardı.

Lucescu da öyle bir adam ki, bir sonraki sezon Ümit Karan, Niculescu gibi isimlerden yine maksimum katkı aldı, Jardel gitti belki ama takımı yine zirve seviyede tuttu.

Jardel'in Galatasaray'dan sonra ise bir iyi sezonu daha var, Sporting'de ilk sezonu iyi geçti ve sonrasında kayboldu. Tüm dünyayı dolaştı ama eşiyle ilgili yaşadığı sorunlardan sonra futboldan koptu, en dip noktayı dahi gördü. Şimdilerde ise ülkesinde siyaset işleriyle uğraşıyor, Galatasaray'da ise sadece bir sezon oynamasına rağmen çok büyük iz bıraktı..

1 yorum:

  1. bıraktığı etkiyi düşününce insan 1 sene kaldığına inanamıyor,bunun karısının porno yıldızı olması çok konuşulurdu,gönderilmesi bize zarar verdi

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir