20 Ağustos 2015 Perşembe

SC Nostalji #37; Ümit Davala


Bazı joker adamlar vardır ki oynadıkları birçok pozisyonda maksimum etki edebilirler ve o futbolcular için asıl pozisyonu şu diyemeyiz. Ergün Penbe için diyemiyordum mesela, sol açık mı orta saha mı yoksa sol bek mi? Aynı durum Ümit Davala için de geçerli, üstelik onun oynayabildiği pozisyon sayısı o kadar fazlaydı ki.

Kendisi gurbetçi bir futbolcu ama Galatasaray'a gelişi Almanya üzerinden değil. Afyonspor, İstanbulspor ve Diyarbakırspor gibi takımların formasını giymişti. O dönemde de Fatih Terim dışında kimse tanımıyordu desek yalan olmaz. Fatih Terim'in bu tip sürpriz hamleleri vardır, geçmiş dönemde ise çok daha fazlaydı. 2. ligde Karabükspor forması giyen Vedat İnceefe'yi Euro 96 kadrosuna alması gibi. 96-97 sezonunda Galatasaray'ın başına gelirken Vedat İnceefe'yi de Galatasaray'a getirdi ki bu sürpriz değildi ama Ümit Davala transferi kimsenin bilmediği bir hamle oldu.

96-2000 arası dönemde de Ümit Davala, Terim'in jokeriydi ve başarılarda en büyük pay sahiplerinden biri olmayı başardı. Sağ bek, sağ açık, sol açık, orta saha, forvetin arkası, hatta Hakan Şükür'ün Juventus'a transferi gündeme geldiğinde forvet dahi oynadı. Komple bir futbolcu olmanın tanımıydı aslında, oynayabildiği bu pozisyonlara bakarak. İlk 11'de herhangi bir ismin yokluğunda onun yokluğunda yazılabilecek bir numaralı alternatif de diyebiliriz.

Uzaktan etkili şutları vardı, iyi de bir bitiriciydi ve temposu da yüksekti. Capone ve Fatih Akyel gibi sağ bekler vardı mesela ama Ümit Davala da sağ bek olarak çok fazla süre buldu. Daha çok sağ bek & sağ açık gibi oynadı zaten, Okan, Suat Kaya, Emre Belözoğlu'lu orta sahada da herhangi bir isim olmadığında ilk yazılan isimler Ümit Davala ve Ergün Penbe oluyordu. Ergün Penbe daha kontrollü, sakin bir isimdi ama Ümit Davala'nın temposu yüksekti, dikine çıkışlarıyla etkiliydi. Duran toplarda ceza sahasında gol de kovalardı, bu tarz golleri de vardı mesela.

Anlayacağınız o dönemin çok iyi futbolcularından biriydi. Galatasaray'da da ilk etapta 5 sezon geçirdi, büyük başarılara imza attı ve Fatih Terim Milan'a gittiğinde onu da yanında götürdü ama Terim'in Milan kariyeri uzun olmayınca Davala'nın da çok sürmedi aslında. O dönem Terim hangi takıma gitse Davala'yı da yanında götürüyordu. Milan kariyeri sonrası Galatasaray'a geri döndüğünde Davala'nın da Galatasaray kariyeri tekrar başladı ama işler bu sefer iyi gitmedi. Çok fazla transfer yapıldı, başarısızlık geldi derken faturalardan biri de Davala'ya kesildi. Kiralık oynuyordu ama takımda tutulmadı, o dönem hakları Milan'dan da Inter'e geçmişti ve Inter de kendisini Werder Bremen'e kiraladı. Orada da oynadığı 2 sezon var, birinde şampiyonluk gördü ama sakatlıklar kendisine daha uzun bir futbol yaşantısı getirmedi.

Renkli bir kariyerdi, futbolculuk yaşantısının son dönemine rap albümü de sığdırdı mesela. Futbolculuk günlerinde de imajıyla çok oynardı, ilginç saç ve sakal kesimleri olurdu ki 2002 Dünya Kupası'nda mohikan tarzı saçları da büyük olay olmuştu.

Teknik direktörlük kariyeri de Ümit Milli Takım'la başladı, devamında Skibbe'nin yardımcılığına getirildi ama o dönem haksızlığa uğradığını düşünüyorum, takımın iyi başlamaması faturayı yardımcılara kesti. Bu anlamda ilk deneme iyi olmadı ama Fatih Terim 3. kez Galatasaray'ın başına geldiğinde Ümit Davala ve Hasan Şaş da yardımcıları oldular, gayet de başarılı bir ikiliydiler. 

Çok iyi bir futbolcuydu, Galatasaray'ı sahiplenen, Galatasaray'dan yanlış ayrılıklar da yaşamasına rağmen bir kere bile kötü konuşmayan bir isim, diğer futbolculardan da farkı oradan gelmekte. Büyük de bir kariyer, Galatasaray ve Milli Takım'la çok büyük başarılara imza attı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir