18 Ağustos 2015 Salı

Joey Dorsey: Allah'ım Transfer!


Futboldaki dinmek bilmeyen ve haklı isyanlara sebebiyet veren transfer açlığımızı basketbol transferleriyle söndürmeye devam ediyoruz. Ve sanırım bu kez, en büyük bombayı patlattık.

Şu ana kadarki transferler içinde hem CV, hem de kalite olarak en üst düzey olan isim Joey Dorsey. Şöyle bir göz attığımız zaman oldukça dolgun bir kariyeri var.. Sağlam bir Amerikan kolej kariyerinin ardından, profesyonel kariyerine NBA Draft'inde 33. sırada seçilerek 2008 yılında başlayan Dorsey, 3 sezonda 3 takım değiştirerek Caja Laboral'e transfer oldu. Fazla geçmeden, Ocak ayında Avrupa devi Olympiakos'a gitti. Burada hem lig, hem Euroleague şampiyonluğu yaşarken, aynı zamanda Yunan liginde yılın savunmacısı seçildi. Bunun üzerinde Oly ile 2 yıllık kontrat uzatmasına rağmen 2012 Kasım ayında, kulüple olan anlaşmazlıklarından dolayı serbest bırakıldı. Aynı ay içinde sürpriz bir şekilde Royal Halı Gaziantep'e gelerek tekrar kendini parlattı ve sezon sonunda Barcelona'ya transfer oldu. Ertesi sezon Barça'dan ayrıldıktan sonra geçtiğimiz sezon başı yine transfer etmek istemiştik ama o NBA'in yolunu tutmayı tercih etti. Önce NBA kariyerine başladığı takım olan Houston'a ardından Denver'a geçen Dorsey'nin geçtiğimiz sezon 69 maça çıktığını ve ortalama 12.4 dakika süre aldığını biliyoruz. Toplamda 130 maçlık hatırı sayılır bir NBA tecrübesi bulunuyor.

Joey Dorsey, yine atletizmi ve savunmasıyla büyük fark yaratan bir pivot. Bu açıdan Lasme ile benzerlikleri var. Fizik olarak daha iyi bir oyuncu. Lasme'ye çok sevinmiştik ama Dorsey onun önünde bir isim. Bu sebeple de, özellikle 4 numaranın da Green ve İzzet ile pivot rotasyonuna oranla zayıf kaldığını düşünürsek; Lasme ve Dorsey'i aynı anda sahada sıkça görebileceğimizi tahmin ediyorum. Ki böyle anlarda rakip uzunlara bol şans diliyorum.

Ergin Ataman önderliğinde bu kez transfer konusunda acele etmedik. Geçtiğimiz sezona göre çok daha sağlam ve dengeli bir kadro kuruyoruz. Özellikle geçen sezon bir türlü sağlanamayan ve en büyük eksiğimiz olan potaaltı sağlamlığı konusunda büyük adımlar atmış durumdayız.

Şimdi geriye kaldı oyun kurucu. Büyük bombayı oyun kurucuda patlatmak yerine pivot transferinde patlatmayı uygun bulduk. Huertas veya Dentmon, oyun kurucu olarak şu an için hala ciddi anlamda gündemde olan iki isim. Onlardan biri de alındığı zaman, Eurocup'ın en büyük favorisi olduğumuzu söylemek abartı olmaz. Geriye Ergin Hoca ve ekibinin takım bütünlüğünü oluşturması kalıyor..

1 yorum:

  1. Dorsey'in, rakamlar konusun tam emin olmamakla birlikte Denver'da 1.2 milyon USD'lik sözleşmesini oyuncu opsiyonuyla devam ettirme şansı varken, yıllık 650bin USD'ye bizi tercih etmesi aslında güzel bir detay. Kariyerinin başındaki oyuncular daha çok süre alacağı takımları bazen paraya tercih edebilir ama Dorsey gibi 32 yaşındaki bir oyuncu rahatlıkla 2 katı ücreti tercih edebilirdi. Basketbolu özlediğini ve hala verecek birşeyleri olduğu şeklinde yorumluyorum ben bu durumu.

    Yazıda da belirttiğin gibi geçen yıl Vog gibi pamuksu yapıdaki bi oyuncu, Jawai gibi çok büyük kumar yerine Lasme ve Dorsey gibi hem kariyerleri boyunca oynadıkları oyun (atletizm ve sertliğe dayalı) hem de sakatlanma riski görece daha düşük (en azından Jawai gibi bi injury prone durumu yok, Allah korusun...) isimlerin tercihi oldukça önemli, hep eleştirdiğim kadro mühendisliği konusunda Ataman sonunda doğru adımlara yönelmiş gibi. Daha da önemlisi, biz taraftar olarak kabul edemesekte, Eurocup'ta oynanacak olmasından dolayı dolaylı olarak hedef küçültülmesi ve transfer edilecek isimlerinde buna göre tercihlerini yapması. Her ne kadar ikiside 32 yaşına gelmiş olsada Euroleague arenasında kendilerini çoktan kanıtlamış Lasme-Dorsey ikilisinin bir şekilde ikna edilerek Eurocup'a kazandırılması gerçekten önemli ve güzel bir adım. Lasme'nin fiyatını net olarak bilmiyorum ama Dorsey'in yıllık 650k'sı gayet makul diyebiliriz.

    Söylendiği gibi sıra artık 1 numarada, orası için ismi geçen oyuncular olarak Dentmon ve Huertas olduğu düşünülürse, oyun olarak birbirlerinden ne kadar alakasız oldukları da ortada olduğundan aslında fazla alternatif ve plan olmadığı da ortaya çıkıyor. Yani ilk istenen ama Çin'e giden Jeter yerine Dentmon alternatifi oldukça makul karşılanır ama Dentmon olmazsa Huertas gibi bi alternatif biraz komik kaçıyo. Bunu tamamen her 2 ismin oyun yapılarının zıtlığından dolayı söylüyorum. Yani bir takım önce oyun kurucusunu netleştirir ve ona uygun parçalar ekler, ama nerdeyse tüm takımı toparladık (yabancı rotasyonu olarak) ona göre oyun kurucu bulma çabasındayız. Buna doğru uygulama olarak en doğru örnek Efes-Huertel verilebilir. Verimliliği, vs tartışılır ama Dede, Huertel'e güvendi ve oyun kurucu tercihine göre diğer pozisyonları tek tek transfer etti. Ha bütçe ve Euroleague artısı elbette önemli kıstas ama hatalarımızı da görmek adına düşünülmesi gereken noktalardan biri bana göre.

    Oyun kurucu mutlaka alınacak ama insan "ah ulan Marko, çıkıp gelsen yine yeniden, dön be vefasız" demeden alamıyor kendini. Çocuk oldu göbek adını da koyduk söz verdiğimiz gibi...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir