24 Ekim 2015 Cumartesi

Önlem Adı Altında Hücum Ezberi Bozulmasın

 
Saraçoğlu'nda 16 yıldır kazanamayan bir Galatasaray ve bunun yarattığı gerginlik derdim normalde ama ilk defa bu kadar eğlenerek, rahat bir Fenerbahçe deplasmanını bekliyoruz. Futbolcuların yaşadığı psikolojiyi bilemem ama taraftarlarda gördüğüm bu. Bu maç öncesinde ben inanılmaz gerilirdim ama kendimi rahat hissediyorum. Kazanırız hissiyatı da değil bu, Galatasaray'ın istediğini almak adına en iyi mücadeleyi göstereceğini düşünüyorum.

Galatasaray'ın 11'inden çok Fenerbahçe'nin 11'ini merak ediyorum aslında. Geniş ve kaliteli bir rotasyonları var ama ilk 11 dengesini hala yakalayamadılar. Acaba çift forvet mi oynayacaklar, tek forvet olacaksa Fernando mu Van Persie mi, orta saha üçlü mü çıkacak, eğer üçlü oynayacaklarsa tercihler kimler, Mehmet Topal & Josef De Souza yan yana olur mu, Diego oynar mı oynamaz mı, Meireles'i 11'e yazarlar mı gibisinden sorulacak çok soru var. Fenerbahçe adına emin olduğum, kalede Volkan Demirel, stoperde Kjaer & Ba, sağ bek Gökhan Gönül (Ajax performansı sonrası), sol bek Caner Erkin ve kanatlarda Nani & Markovic ikilisinin oynayacağı. Volkan Şen'in de sakatlığı yüzünden oynayamayacağı söyleniyor ki Beşiktaş maçında yaptıklarını düşününce Galatasaray karşısında 11 de oynasa, kenardan da gelse büyük sorun yaratırdı. Bu avantaj.

Geçen sezona dönelim, Hamza Hoca'nın bu tip maçlarda aldığı önlem paketleri olurdu. Geçen sezonki Saraçoğlu deplasmanında da Olcan Adın sol bek, Telles'i de onun önüne yazarak başlamıştı. Umut Bulut da sağ kanattaydı ve Galatasaray'ın herhangi bir hücum gücünden bahsedemediğimiz gibi (ilk 10 dakika'daki hızlı giriş hariç) savunma önlemleri de fark yaratmadı. Hamza Hoca'nın takıma aşıladığı bir hücum karakteri var. Dün de yazdım, 48 maç 107 gol. Önce savunma dediğimiz maçları da kaybetmişiz, o maçlarda hücümu unutarak. 
 
Benfica karşısında ise bu anlamda doğruyu yaptık, ilk defa rakibe önlem adı altında beklenilmeyen tercihler gelmedi. Galatasaray kendi 11'iyle o maçı kazandı. Podolski ve Sneijder'in savunma katkıları ekstra düzeye ulaştığında o 11'le sorun yaşamadığımız gibi hücumu da kaybetmedik ve 2. yarıda pozisyonlar verdiğimiz, düştüğümüz anlar oldu belki ama hücum oynamaya çalışarak kazandık. Başka da şansımız yok zaten, yine bildiğimiz düzende, hücumu düşünerek oynamalıyız.

Savunma önlemi ancak şöyle olur, Yasin Öztekin'i kenara alırsın ve 60'dan sonra patlayıcı güç olarak oyuna sürersin ve 11'e yazdığın isim kanatta Jose Rodriguez olur. Geçen sezonu sağ kanat oynayarak geçirmiş bir isim, bilmediği bir pozisyon değil. Galatasaray'da henüz bu pozisyonda denenmedi ama katkı sağlayacağını düşünüyorum. Tabii bu bir tercih meselesi, Podolski sağ kanatta yükselirken bunu düşünmeden ideal 11 ile sahaya çıkılabilir ama Yasin Öztekin, Benfica maçındaki gibi olacaksa bu iş olmaz. Podolski geriye bu kadar geliyorken, savunma katkısı veriyorken Yasin Öztekin'in mücadeleden uzak oynaması kabul edilemez.

Muslera
Denayer Chedjou Balta Carole
Selçuk Bilal
Podolski Sneijder Yasin
Burak

İdeal 11 bu. Sabri Sarıoğlu'nun 2 maçtır yükselen grafiğine saygı duyuyorum ama bu tip maçlarda Denayer'in oynaması savunma anlamında daha büyük bir hareket sağlar. Bu maçta da buna ihtiyacınız var. Burak Yılmaz'ın da 11'e dönüşü Fenerbahçe karşısında olur diye tahmin ediyorum. Oynaması da gerekli, Kjaer & Ba arkasına sarkılacak her pozisyon büyük tehlike ki buna müsait bir ikili. Burak Yılmaz'ı kullanmak zorundayız, ayrıca Podolski de bu anlamda iyi bir isim. Benfica maçında attığı gol misali.

Kjaer veya Ba'nın oyun kurma özelliği yok, Meireles olmadığında da savunmaya gelip top kullanacak bir futbolcuları olmuyor. Emre Belözoğlu bu işi iyi yapardı ama şu an Meireles dışında böyle bir isim yok. Meireles'in oynamamasını tercih ederdim. Üçlü orta saha mı yoksa ikili mi oynayacaklar bilmiyorum ama Josef & Topal ikilisiyle çıksalar orta sahanın hücuma katkısı anlamında yine sorun yaşıyorlar ki Ozan Tufan da henüz beklenileni veremedi. Diego'yu kullanmak onlar açısından artı olabilir, kazanmak isteyeceklerdir ve orta sahada ofansif bir karakter yaratabilirler. 

Gökhan Gönül'ün güçlü dönmesi Fenerbahçe'nin en büyük avantajı oldu. Belki yoğun tempodan bilinmez ama Şener Özbayraklı düşüş yaşıyordu, kanadı defansif anlamda çökmüştü. Gökhan Gönül ise o dengeri sağladı. Eğer Şener Özbayraklı oynasa kesin Yasin Öztekin'i kullanırdım, büyük avantaj yaratırdı. Caner Erkin & Hasan Ali Kaldırım rotasyonunu da sık görüyoruz ama bu maçta daha agresif, dominant bir oyun isteyecektir Fenerbahçe, Caner Erkin'den vazgeçemezler. Nani'nin görüntüsü de iki maçtır formsuz, bir sakatlıktan da söz ediliyor ama kağıt üzerinde çok güçlü bir kanat. Biraz da bu yüzden Denayer oynamalı diyorum, Podolski de Benfica maçında olduğu gibi geriye mümkün oldukça katkı vermek zorunda.

Van Persie kaliteli, her an seyir değiştirecek bir isim ama fizik anlamda ortada yok. Fernandao ise pis işleri sever, orayı karıştırır ki Galatasaray karşısında da 5 maçta 4 golü olan bir isim aslında. Geçen sezon oynanan kupa finali hala aklımda. Bu sefer Chedjou var, durum değişebilir ama Fernandao bize daha çok sorun çıkarırdı. Bu iki isim birlikte kullanılacaksa orta saha anlamında avantaj Galatasaray'a döner ki en çok istediğim şey de bu.

Chedjou & Hakan Balta ikilisi fazlasıyla iyi bir görüntü çiziyor. Özel futbolcular. Her ikisi de topla gidebilen, pas yüzdesi yüksek, geriden oyun kuran hatta sürpriz asist yapan futbolcular. Karşılarında da hareketli iki kanat oyuncusu olacak belki ama hareketli bir forvet olmayacak. Muslera'yı da dahil edersek Fenerbahçe maçında en çok güvendiğim olay da bu.

Uzaktan atılan şutlar en büyük silah. En çok şut atan ve isabet sağlayan takımız. Bilal Kısa ve Podolski gibi şutör futbolcuların varlığı bu istatistiği yukarı taşıyan etmenler. Sneijder ve Selçuk İnan zaten bu konuda iyiydi ki şimdi şut kozu da Galatasaray'ın elinde gibi görünüyor. Aynı şey duran toplar açısından da geçerli. Sneijder, Selçuk İnan ve Bilal Kısa iyi duran top kullanan futbolcular. Kaleye vuruş ve orta anlamında etkiliyiz. Chedjou, Hakan Balta ve oynaması durumunda Denayer'in de duran toplarda bulduğu kafa gollerinin yülsek sayısını hatırlayınca kazanılan her duran top potansiyel tehlike oluyor. Fenerbahçe karşısında diğer bir silah da bu.

Kazanabileceğimiz bir derbi. Psikolojik faktörleri bir yana bırakırsak Galatasaray adına şans var, yeter ki önlem adı altında ezberler bozulmasın, Benfica maçı örnek alınsın. Galatasaray kendi futbolunu oynamak zorunda. Savunursak, durdurmak için oynarsak kaybederiz. Kendi oyunumuzu oynarsak, topa sahip olup, hücum oynarsak şansımız hiç de az değil. Ben umutluyum..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir