4 Kasım 2015 Çarşamba

Muslera'nın Heykelini Dikmek İsterdim


90+2'de, Benfica gibi bir takım karşısında daha iyi bir pozisyon bulamazsın. Umut Bulut'un topun hafif dibine girip o golü yapması gerekiyordu. Juventus maçında Buffon'a attı o golü, burada ise çok kötü bir vuruş geldi. Yasin Öztekin'in seken topta kaçırdığı golün ise benim için izahı yok, bu seviye Şampiyonlar Ligi ve bu seviyede iddiadan bahsediyorsak o gol olmalı. Topu ilk aldığı an kale boş ama açısı ters, fotoğraflar yanıltıyor olabilir ama top kontrolü felaket, devamında da gol vuruşu. Kalecinin de olmadığı bir pozisyon. Podolski'ye de çıkarabilirdi topu, orada Podolski vurabilseydi o iki stoperi de kalenin içine sokardı ama 90+2'de o pozisyon kaçmayacak. Bunun izahı yok.

Dün, Sabri Sarıoğlu'nun sağ önde kullanılabileceği ihtimali üzerinde duruyordum. Eskişehirspor maçının 80. dakikasında bu uygulandı, Denayer beke geçti ve Sabri Sarıoğlu onun önüne geçti, yaptığı baskıyla da 80. dakika sonrası Galatasaray tekrar uyandı. Rakip Benfica, işler o kolay değil tabii ama kağıt üzerinde bakınca mantıklı bir hamleydi. Sabri Sarıoğlu ile ön alanda baskı kurmayı, etkili Benfica kanatlarını yavaşlatmayı düşündü, Denayer ile de savunmada hareketlilik sağladı ama bunu yaparken Galatasaray hücum benliğini kaybetti ki rakip kim olursa olsun Galatasaray savunarak, bekleyerek kazanamıyor. Bunun birçok örneği var.

Benfica da kazanmak istiyor, kazanmak için de baskı yapacaklar ve savunmalarını öne taşımak durumundalar. Luisao ve Jardel ağır bir ikili, Podolski ile ilk maçta attığımız golü hatırlayın. Umut Bulut'un varlığında bu savunma arkası koşuları yapamazdık ama Burak Yılmaz için ideal ortamdı. Biz bunu yapamadık, hatta hiç denemedik. 

Rakibin müthiş bir baskısından söz edemem ama kendilerini gösterdikleri her an topu Muslera'ya verdik, o da uzun vurdu derken top kaptırıldı. Benfica'nın savunma ikilisine karşı uzun oynamak sizin deneyeceğiniz son çaredir, ya beklersiniz ve hızlı çıkarsınız (ama bekleyemediğinizin altını çizelim) ya da kısa oynarsınız, top sizde kalır ve Burak Yılmaz, Podolski gibi isimleri kaçırırsınız. Biz ise tüm ilk yarı uzun oynadık, bütün topları ezdik. Ön alanda ise hiç baskı yapmadık derken Benfica çok rahat çıktı, rahat geldiler ama bitiremediler. Sabri Sarıoğlu'nu sola geçtiğimiz zaman Gaitan'ı durdurduk mesela, bu iyiydi de hücum adına ne yaptık? Bu futbolla ilk yarının 0-0 bitmesi avantaj oldu.

Duran toptan atılan goller büyük övgü kaynağı oluyor, yenen goller ise başarısızlık olarak görülmüyor. Hamza Hoca'nın maç sonu açıklamalarından çıkardığım da bu. İki duran top golü yedik, üstelik ceza sahası içerisinde takip edilemeyen toplardan. Çok büyük bir savunma hatası ki bunun üzerinde durmadığımızı gösterir. 

Asıl hata ise değişiklik adına beklemek. Galatasaray zaten savunamıyordu. Yasin Öztekin'i daha erken oyuna alsaydın da Benfica yine bu kadar hücum edecekti ama en azından elinde hücum kozun olacaktı. Yasin Öztekin oyuna girdikten sonra kötü oynadı ama gerekli bir değişiklikti, başka hamle şansın da yok zaten. 1-0'ın ardından 1-1'i çok güzel zamanda bulduk ama 1-1'in ardından değişiklik için 2-1 geriye düşmeyi beklemek büyük hata. 2-1'den sonra o değişikliği yaptığında çok şey kaybediyorsun.

Muslera'nın heykelini dikmemiz gereken bir maç daha yaşadık, en azından bu performansın hatrına puan çıkarmamız gerekiyordu. Benfica'nın boş yakaladığı ve hızlı geldiği her an Muslera vardı. Şu maçta puan çıksaydı da Muslera'yı konuşacaktık.

Ne diyeyim, Hamza Hoca'nın çok fazla hatası oldu. Özellikle ikinci yarıda. İlk yarıda çıkardığı 11 üzerine bir eleştiri getiremem ama Galatasaray'ın beklememesi gerekiyor, savunamıyor çünkü. Normalde Olcan Adın'ı hücumda beklersiniz ama Denayer sağ açık gibi oynadı, sürekli bindirdi. Olcan Adın'ın savunma aksiyonunu, 2-1 sonrasında hücuma desteğini beğendim. Yükselişi var ki bu takdir edilmeli. Onun dışında da çok fazla pozitif etmen göremedim.

Sneijder sorumluluğu alamadı mesela, atılan uzun topların bir nedeni de bu. Selçuk İnan ve Bilal Kısa da işin içine giremedi. Selçuk İnan'ı hücuma taşımak gerekiyor, Bilal Kısa ile oynarken bekleyen, savunmaya çalışan isim Selçuk İnan oluyor. Daha kötüsü de doğru bir forvetimiz yok. Hamza Hoca da maç sonu bu eksiği dile getirdi. Doğru forvetle şu grupta daha iyi bir konumda olmak mümkündü ama 1.5 forvetle bu kadarı oluyor.

Astana'yı Atletico Madrid karşısında izledim de Benfica karşısında da puan almaları muhtemel. Bizim Atletico Madrid deplasmanında ne yapacağımız ise muamma. Görüntü şu ki, son Astana maçı 3.'lük adına final maçı haline gelebilir. İlk 2 adına şansımızı yüzde 95 oranla yitirdiğimizi düşünüyorum, Benfica karşısında en kötü kaybetmemek gerekiyordu..

4 yorum:

  1. Maçın ilk dakikalarında poldi, burak, chedjou kafa olarak mücadeleye pek hazır olmuş gibi değillerdi. Özellikle burak devre tatilinden önce yabancı oyuncular sondan bir önceki maçta kart görüp erkenden tatile gideyim havasındaydı. Artık uefa da oynayacaksak burak ve semihe talip varsa 15-16 ya elden çıkartılmalı kanaatindeyim. Yoksa seneye avrupa hayal olur. Semihin yeri bir şekilde dolar. Denayer, koray oynar her türlü. Burak yerine de bedavaya adebayor alınabilir. Hatta şimdiden anlaşıp gelip antrenmanlara başlanması sağlanabilir. Muhammet demir de fena olmaz ama burakı avrupaya 10 a satarsak muhammede 5 den aşağı istemezler. Para harcayamayacağımızı düşünürsek adebayor fena olmaz. Uefa ve lig için de yeterli olur. Yasinin de artık toplması lazım kendini. Bu takımın kralıyım havalarında oynuyor. Kafası maçta olmayan poldi bile ceza sahasında bulduğunu atıyor yasin öyle dolanıyor.
    Son olarak artık bilal joker olsun. Rodrigezi harcadı hoca. Bilal, yasin ve umut hamle oyuncusudur. Tıkanan durumlarda etkili olabilirler ama ilk 11 başlamaları hem onları hem bizi gereksiz yoruyor. Hoca da taktımı takıyor. Rodrigez ne yaptı merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. ''İlk yarıda çıkardığı 11 üzerine bir eleştiri getiremem ''

    bloga arada yorum bırakıyordum da.yukardaki yorumundan sonra kendin yaz kendin oku aga.buda son yorumum olsun blogda aga.maç analizin yerlerde.sabri sol açık a gitti.sen gelmiş ilk yarıdaki 11 i eleştiremem diyorsun.futbol falan yazma aga.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yazarım ve yine okuyacak arkadaşlar bulurum da ilk 11'i eleştiremem dedim. Ben de o 11'le başlardım çünkü. Kağıt üzerinde olan doğruydu, hatta Sabri Sarıoğlu sol açığa geçtiğinde Gaitan'ı yavaşlattılar ama hücum faydası sağlayamadik. Yine de iyi kötü plan tuttu, ilk yarıyı 0-0 geçmek hocanın işine geldi bence. O 11 üzerine eleştiri getiremem, nedenini dün twitter'da çok yazdım. Ne yazıp ne yazmayacağıma da ben karar veririm. Eleştirine saygım var tabii, aksi olsa işime gelen yorumları yayınlarım sadece. Ama kendin yaz kendin oku demek hoş degil.

      Sil
  3. Merhaba, Yıllardan beri severek takip ediyorum. Akşam toptan çok sabri'yi takip ettim.Biraz algılarımıza ters gelecek ama podolski sabriden daha çok alan kapattı, bekinin önünü kapattı. Orta sahada blok halinde hareket etmenin hep dışarısında kaldı sabri. İlk yarı soununda nasıl ouyundan çıkarmadı. ilk yarı sonunda emre veya yasin yerine girebilirdi.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir