23 Aralık 2015 Çarşamba

Gündem Ara Transfer #3; Leandro Damiao

Galatasaray'ın mutlaka bir forvet hamlesi yapmasını bekliyorum. Ligin ilk yarısına baktığımızda bu konuda çok büyük sorunlar yaşandı. Leandro Damiao da adı geçen isimler arasında bizleri en çok heyecana sürükleyen forvet. Yarısaha.com yazarlarından Tolga Aldırmaz ile Leandro Damiao'yu konuştuk..


Zamanında büyük bir potansiyel olduğundan bahsediliyordu ve 20-25 milyon avro'lu fiyatlara çok büyük takımlardan birine transfer olması beklenirken o Brezilya dışına hiç çıkamadı ve potansiyeline hala ulaşabildiğini söyleyemeyiz ama kalitesinden de kuşkumuz yok. Damiao için ne düşünürsün, 26 yaşındaki bu adamın nasıl bir piyasası var?

Tolga Aldırmaz: Klasikleşmiş potansiyel yargılarının doğru olmadığını düşünüyorum. Bu düşüncemi açacak olursak evrensel futbol değişkenliğinden dem vurmamız gerekecek. Kısacası, futbol dinamik bir oyun. Her ne kadar kendi içinde bir döngünün varlığından söz eden futbol düşünürleri olsa da, döngü sosyoekonomik evrime uğruyor. Bu da her geçen gün doğruların yanlışlanmasını beraberinde getiriyor. Toparlayacak olursak, futbolda dün potansiyeli yüksek olarak nitelendirilen oyuncu, bugünkü futbol doğrularıyla o "değerde" olmayabilir. Damiao'nun da bu kıstasta değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Damiao bir santrfor. 

Hatta bir adım öteye gidelim, Brezilyalı bir santrfor. Bunun beklentilerin artması gibi bir dezavantajı ve genel geçer bir piyasa bakış açısı gibi avantajı söz konusu. Lionel Messi'nin Pep Guardiola tarafından sahte dokuz olarak oynatılmaya başlaması, oyunu ve o bölgede oynayan oyunculardan beklentileri toptan değiştirmiş vaziyette. Başlangıçta bahsettiğim dün-bugün yargısına göre Damiao'nun potansiyeli oyundaki bu değişimle ismini duyurduğu günlerdeki kadar üst seviyede görülmemeli. Bunun yanında Brezilya futbol piyasasının içeri döndürülme çabası da işin içine girince Damiao'nun Brezilya dışına çıkmaması bu pencerede anormal karşılanmıyor. Damiao'nun özellikle Avrupa'ya adım atmamasını bu tip sebeplere bağlıyorum. Yurt içinde yaptığı transferlerin bedelleri aslında bize piyasa konusunda bir bilgi verecektir. Değer atfedilen bir oyuncu konumunda kalmaya devam edecektir.

Galatasaray'a gelmesi durumunda nasıl bir fark yaratabilir ve daha önemlisi sence gelme ihtimali var mı?

Tolga Aldırmaz: Galatasaray'ın kendi taraftarının gözündeki profilden çok daha değerli bir kulüp olduğunu söyleyebilirim. Bu noktada genel değerleri düşünecek olursak Damiao'nun Galatasaray'a gelmeme ihtimalini görmüyorum. Transferin maddiyat ve zamanlama işi olduğu ise bilinen bir gerçek. Galatasaray bugün bu maddi yükün altına girebilir mi? Damiao için Avrupa'ya ayak basma şevki var mı? Sorulması gereken sorular bunlar. Fark konusuysa saha içiyle bağlantılı olmakla birlikte biraz da algının temize çekilmesiyle alakalı. Algının temize çekilmesi Umut Bulut'a gösterilen muamele ve Burak Yılmaz'ın kulüp içindeki değeriyle alakalı. Pek tabii geçmişte Drogba gibi bir alternatifi bulundururken bu dar rotasyonun yetersiz görünmesi "algıda" doğal. Damiao zihinleri yenileyecek, heyecan verecek ve takıma enerji katabilecek bir oyuncu. İsim olarak da taraftarı tatmin edecektir. Saha içindeyse Galatasaray'ın ihtiyacı olan sırtı dönük santrfor oyununu oynayabilecek bir oyuncu. Her halükarda olumlu bir hamle olacaktır.

Potansiyeline neden ulaşamadı, neden o bahsedilen transferi sence yapamadı ki ülkesinden dışarı çıkmamak durumunda kaldı?

Tolga Aldırmaz: Potansiyeline ulaşamama sebebini esasen istemeden ilk soruda yanıtlamış oldum. Üzerinden geçecek olursak; değişen futbol dinamikleri, Avrupa'nın önde gelen liglerindeki tüm forvet oyuncularından beklenen değişimler, Brezilya'nın Dünya Kupası için seyrettiği politika... Hepsi birleşince Damiao'nun kariyeri bambaşka bir noktaya evrilmiş oldu. İrdelenebilecek bir diğer noktaysa Brezilya'nın santrfor konusunda kısır olduğu bir dönemde niçin yeteri kadar kendisine önem atfedilmemesi. Bunun bir sebebi teknik direktör tercihiyken diğeri muğlak, takım içi yaşantısını incelemek gerek.

Daha çok hangi özellikleriyle ön plana çıkar ve ülkemizde sağlayabileceği yarar nasıl olur? Bu tarz isimlerin genelde çok başarılı olduğunu görüyoruz.

Tolga Aldırmaz: Olası transferi durumunda dem vurduğum sırtı dönük oyunla birçok noktadan Galatasaray'a fayda sağlayacaktır. Son vuruş kalitesiyle de yüzü eskiyen isimlerin travmasından taraftarı çıkarabilecek bir oyuncu. Aynı zamanda yüksek top hakimiyetiyle Galatasaray'ın oyununu üzerinden kurgulayabileceği, geliştirebileceği bir isim haline gelmesi muhtemel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir