25 Aralık 2015 Cuma

Gündem Ara Transfer #7; Ricardo Van Rhjin

Van Der Wiel odaklı düşünüyorken Galatasaray'ın gündemine Ricardo Van Rhijn'in girmesi sürpriz oldu. Nasıl bir futbolcu olduğunu ve transferin yapabileceği etkiyi Yiğit Can Ertunç bizlere anlattı.


Sürpriz bir hamle, kimse beklemiyordu. Tanıyan arkadaşların ilk etapta yorumları da olumsuz yönde. Onları bu kadar olumsuzluğa iten durum ne olabilir ve sen bu futbolcu için ne düşünüyorsun?

Yiğit Can Ertunç: Büyük takım taraftarı; kulüplerinin aldığı veya ilgilendiği açıklanan bir oyuncunun futbolunu değil de popülaritesini değerlendiriyor sıklıkla. Yani, takımının ihtiyacına uygun özelliklere sahip herhangi kaliteli bir oyuncu görmektense, popüler yaşanan bir hayatın kulüpleri tarafından satın alındığını görmek istiyorlar. Sahada görmeden önce taşıdıkları olumsuz kanaatin sebebi olarak bunu görüyorum. Hatta maç görüntülerine ulaşmadan önce instagram hesaplarına ulaşmanın öncelikli kaygı olarak yaşandığından eminim.

Mesela, Flemenk sığınma evine dönen Manchester United, Rhijn'i yaz transferi olarak açıklamış olsaydı, kimsenin yadırgayacağını zannetmiyorum. Muhtemelen yedek olurdu tabi o ayrı konu. Galatasaray için de, oyuncunun seviyesi ve yeni kulübünün seviyesi arasında ilişiksizlik mevcut değil, transfer ile ilgili taşınacak tek kaygı ekonomik olmalıdır. Maaşı nedir, maç başı nedir, bonservisi nedir gibi. Bunların makul olacağı her senaryo, oyuncunun transferini başarılı kılar.

Büyük bir potansiyel olarak futbol sahnesine adım attı ama gelişen kariyerinin düşüşte olduğunu söylemek mümkün. Hangi tarzda bir futbolcu, iyi ve kötü özellikleri neler?

Yiğit Can Ertunç: Kanat beki; inanılan futbol felsefelerinin farklılaşmasından mütevellit beklentilerin de çeşitlendiği bir mevki, kimisi aşırı hücum eden beki tutar, kimi önce defans der. Ben önce defans diyenlerdenim ve "bekim hücumcu olsun" ihtiyacının abartılışını Roberto Carlos'lu Brezilya'nın yarattığı bir illüzyon olarak görürüm. Kanat beki kalçasını iyi kullanır, az ama akıllı hücum eder, gerekirse çift yönlü ortasahasının ortasahada bıraktığı boşluğu kapatır ve benzeri beklentilerim var. Rhijn bu filtrelerden geçiyor. Ayrıca okuyanlara Rhijn'le ilgili daha fazla fikir vermesi açısından, kanat bekinden anladığım kötü örnek olarak Daniel Opare ve iyi örnek olarak da hatırlayanlara eski Real Madrid'li Carlos Diogo'yu verebilirim. Yani bu Diogo'gillerden. Akıllı hücum eden, koridorunda sağlam duran.

Peki Galatasaray'ın aradığı sağ bek mi kendisi, doğru adım mı yoksa farklı bir tercih mi yapılmalıydı?

Yiğit Can Ertunç: Rhijn, tıpkı Milli forma için mücadele ettiği PSG'deki bir başka kanat beki Wiel'in de sahip olduğu dezavantaj gibi, özgüveni kendinden yüksek olan bir oyuncu değil. İstenmediği veya hoş karşılanmadığı düşüncesi onu çok kötü gösterebilir. Yani Rhijn aslında, iyi bir takımda iyi olacak bir oyuncu, kötü bir takımı iyi yapacak oyuncu değil ve Galatasaray'ın kronik sağ bek sorununa "kendisini sevdirecek şekilde" derman olur mu emin değilim. Çünkü beklenti çok büyük ve taraftarın özellikle sağ bek için kimseyi hoş görebilecek bir psikolojide olduğunu düşünmüyorum. Rhijn'i yukarıda da bahsettiğim gibi beğeniyorum fakat onun da beğenildiği hissine ihtiyaç duyacağı kanaatindeyim. Mental mukavemet göstermesi gereken bir adaptasyon süreci yaşarsa eğer, 6 ay sonra Jose Rodriguez gibi "ne kokan ne bulaşan" bir transfer olarak yaftalanması olasıdır.

Galatasaray'ın 180 dereceyi, yani çizgiyi daha evire çevire kullanan bir beke ihtiyacı var. Rhijn kötü veya kalitesiz diye demiyorum ama ihtiyacın tam karşılığı olmuyor gibi. Rhijn'den bu yıl olmasa bile zaman zaman stoper olarak faydalanılması da olasıdır, hatta belki ilerleyen yıllarda önliberoya dönüşebilir, veya mücadeleci bir iç ortasahaya. Donk'un stoperken tecrübe ettiği hikayenin bir benzeri olabilir.

Çizgiyi evire çevire kullanmak konusunda Dünya çapında bir bek olmasını beklediğim ve sürekli gelen maç bildirimleri üzerine 90 dakikalarını izlediğim genç bir oyuncu var. Vyacheslav Karavaev ismi, bonservisi CSKA Moskova'da, geçen yılı Dukla Prag'ta geçirdi, bu yıl da Jablonec'te. Uyusak, uyansak ve keşke o gelmiş olsa Galatasaray'a, mesela, hayal.

Futbolcunun piyasası ne durumda?

Yiğit Can Ertunç: Galatasaray lafı çıkmamış olsaydı mesela yakıştırabileceğim takımlar Hoffenheim, Aston Villa, West Ham, Newcastle, Celta, Sociedad, Celtic, Toulouse, Sampdoria, Fulham. Bunların oyuncusu olarak düşünebilirdim. Ama bonservis ödeyerek almaktansa kontratının bitmesini beklerlerdi tahminim. Ajax, Rhijn'den para kazanacağına şükrediyordur, zira orada boynuzun kulağı geçme durumu yaşandı ve Kenny Tete artık as oyuncuları. Rhijn, alana da verene de hayırlı olsun.

1 yorum:

  1. tete benimde dikkatimi çekmişti.fenerbahçenin ajax ile deplasmanda oynadığı maçta.bir pozisyonda hatırlıyorum potuk u sürklase etmişti hızıyla.kim lan bu dedim :) potuk un hızını biliyoruz.fena sayılmaz.ama tete potuk u adeta nakavt etmişti.hızıyla topu aldı ve oyuna iyi sokmuştu.

    yalnız istatistiklerine baktım.sadece 1 asisti var 2236 dakikada bu sezon
    http://www.transfermarkt.de/kenny-tete/profil/spieler/206746

    sanırım henüz tete hücumsal olarak efektif değil.ama hızı defansif açıdan mükemmel.cavandaya benzetebiliriz.

    van rihn e gelirsek.bu sezon öncesine kadar son 3 sezonda ful oynamış.8 kez a milli olmuş.ligde 4 gol 9 asistlik bir katkı vermiş.3 sezonda.yani ortalaması 1 gol 3 asist.çok kötü değil.ama çok iyide değil.ama en önemlisi cl ve avrupa liginde 24 yaşına rağmen baya bi oynamış.avrupada da 1 gol 3 asisti var.bence yaşına göre oldukça tecrübelenmiş ve ajax ta 3 sezon ful oynamak önemli bir veri.

    http://www.transfermarkt.de/ricardo-van-rhijn/detaillierteleistungsdaten/spieler/124883

    sonuc: alınabilir 3 milyon avroya.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir