25 Aralık 2015 Cuma

Gündem Ara Transfer #8; Ryan Donk

Kesin gözüyle baktığımız bir isim. Ara transferde de Galatasaray'ın ilk hedefiydi. Sezon başında Donk istenilseydi büyük bir isyan oluşabilirdi ama yarım sezonda Donk'un orta saha performansı, daha önemlisi Galatasaray orta sahasının durumu Donk transferini çok değerli kılıyor. Yarısaha yazarlarından Tolga Aldırmaz'la bu transferi konuştuk.


Ara transferde kendisi Galatasaray'a en yakın futbolcu olarak göze çarpıyor. Galatasaray'a transfer olması durumunda ne gibi fark yaratabilir, sence doğru ve yerinde bir hamle mi olur?

Tolga Aldırmaz: Galatasaray'ın en büyük eksikliklerinden olan oyun akışkanlığını giderme yönünde atılacak bir hamle olur. Pas kabiliyetiyle oyuna hız katacak, tempo yapma noktasındaki eksikliklerin arka planını kapatabilecek bir isim. Sertliğiyle direnç katacaktır. Aynı zamanda beklenmedik işler yapabilecek bir isim olması nedeniyle, belirli maçlarda kilidi açma yolunda katkı verebilecek bir isim. Donk bataklık olarak niteleyebileceğimiz Türk futbolunda, gösterdiği performansla daha yüksek seviyede mücadele edebileceğini ispatladı. Lider karakterini de düşünecek olursak İstanbul'un en önemli takımlarına geçiş yapması birçok açıdan da kendisini motive edecektir.

Donk da uzun zamandır Türkiye'de ama bu sezon değerlendi. Rıza Çalımbay'ın Donk'u stoperden ortaya sahaya çekmesiyle futbolcunun da gelişim seyri 29 yaşına rağmen bir anda değişti. Sence nasıl bir futbolcu, iyi ve kötü özellikleriyle değerlendirdiğinde ne düşünürsün?

Tolga Aldırmaz: Önce iyi diyelim. Donk yetiştiği coğrafya sayesinde futbol bilgisi konusunda son derece iyi bir isim. Aldığı iyi alt yapının hakkını sahadaki duruşuyla bile gösteriyor. Bir savunma oyuncusunun olması gerektiği sertliği ve yüksek top hakimiyetine sahip. Top hakimiyeti esasen değerinin en önemli kıstası. Türkiye'nin alışkın olmadığı derecede bileklerine hakim bir savunma oyuncusu. En büyük kusuru ise savruk oluşu. Bunu daha teknik tabirlerle açıklayanlar mutlaka olacaktır fakat ben mental yapıyla açıklayacağım. Takip edebildiğim kadarıyla Donk'u bir amaç uğruna motive ettiğinizde sahaya bambaşka bir profilde çıkıyor ki Rıza Hoca kendisine bunun şansını verdi. Kasımpaşa'nın saha içi lideri ve birçok noktadan beyni konumunda.

Topla çıkmayı sevdiği ve pas özelliği düşünülerek Chedjou'yu da orta sahada denedi Mustafa Denizli ve kısman fayda sağladığını düşünüyorum. En azından seken topları toplayan, bir tık daha sert bir orta sahamız oluştu ama o pozisyon için transfer gerekecek ki Donk'u konuşuyoruz. Chedjou'yu orta saha kullanmakla Donk'u kullanmak arasında ne gibi farklar vardır? Şöyle sorayım, Chedjou için de ısrar edilse bir Donk yaratılabilir mi?

Tolga Aldırmaz: Yokluğun içinde yarım olan bile katkı verdiğinde ister istemez heyecanlanıyoruz. Chedjou’nun merkez orta sahaya geçmesi de bu şekilde. O kadar garip hamleler yapıldı ve o kadar savruk bir görüntü sergilendi ki orada biraz fark yaratması Galatasaray taraftarı açısından acaba dedirtti. Mustafa Denizli gelmeden önce Denayer’in o bölgede denenmesi gerektiğini düşünüyordum. Mevcut kadroda o noktaya en uygun oyuncunun da olduğunu düşünüyorum. Chedjou savunmanın olmazsa olmazı konumunda. Denayer’in çok daha atlet oluşu ve sahadaki “duruşu” bu düşüncemin bir diğer noktası. Genel itibari ile omurgada anormal durumlar oluşmadığı takdirde değişimin kötü sonuçlar doğuracağını düşünmekteyim. Chedjou, hiçbir zaman o bölgenin oyuncusu olarak düşünülmemeliydi. Beşiktaş karşılaşmasında da bu net bir şekilde göründü. Mustafa Denizli’nin Beşiktaş’ın başında çıktığı ilk karşılaşmada Sivok’u bu bölgede oynatması, bir dönem verim alması fakat sertliği yüksek maçlardan sonra bu hatadan dönmesi benim nazarımda Chedjou hamlesiyle farksız. Bu bağlamda Chedjou’dan bir Donk yaratmanın zor olduğunu düşünüyorum. İki oyuncuyu orta alanda kullanmak arasındaki farkı oyuncuların karakterleriyle açıklayabiliriz. Chedjou savunma yapmaktan zevk alan fakat beklenmedik işleri de yapmak için vakit kollayan bir karakter. Donk ise direkt olarak oyunun merkezinde olmak için çabalayan bir karakter. Stoper olarak oynadığı karşılaşmalarda “esas rolü” üstlenmek için yaptığı çıkışlar onu bu noktaya getirdi.

Peki bu transfer hangi şartlarda uygun olur ve Donk'un Galatasaray için olmazsa olmaz olduğunu mu düşünüyorsun?

Tolga Aldırmaz: İlk etapta X-faktör diye nitelendirebileceğimiz oyuncular haricinde (örneğin Beşiktaş’ta Atiba) olmazsa olmaz denilebilecek herhangi bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum. Bu bağlamda Galatasaray için Donk’u olmazsa olmaz olarak göremeyeceğim. Galatasaray’ın kısa vadede öncül hedefleri olan lig ve Avrupa’da dişe dokunur başarılar elde edemeyeceğine inanan biriyim. Bu açıdan yara bandı niteliğinde Donk yerine, daha uzun vadeli bir tedaviyi arzulamak taraftar açısından doğru olacaktır. Galatasaray’ın mevcut oyuncu grubunun eksiklikleri ve kadro mühendisliğindeki hatayı giderebilmek için kısa vadedeki süreç en iyi şekilde değerlendirilmeli.

4 yorum:

  1. Aktifliginiz ve yazılarınız çok iyi.
    Sizin gibi Aktif Ve İyi yazıları olan blog var mı ? Önerimdir dediğiniz. Birkaç tane bildiğim var ama hepsi en son eylülde/geçen sene vb tarihlerde yazmışlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogger olayı bitti artık. Ben ve Yiğit Yılmaz türümüzün son örneğiyiz .

      Sil
    2. Benim uzun zamandir takip ettigim 2 blog vardir. Biri burasi. Biride esfane bülent timurlenk abimizin blogu acetobalsamico.blogspot
      Tavsiye edebilecegim tek iki log var onlarda bunlar

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir