20 Aralık 2015 Pazar

Mustafa Denizli'nin İlk İyi Maçı, Galatasaray 3-2 Akhisar Belediyespor


Perşembe günü oynana Akhisar maçı ile kıyas yapmak zor, her iki takım da yedek ağırlıklı çıkmıştı o karşılaşmaya ve bu yeni bir maçtı. Ama felsefe kıyaslanabilir. O gün ilk yarıda iyiydik, bugün olduğu gibi. O gün ikinci yarının hemen başında golü yedik ve sonrasında Akhisar'ın baskısını kabullenmek zorunda kaldık. 

Bugün de ikinci yarının hemen başında maç 2-1'e geldi ama Galatasaray geriye çekilmedi, 3. golü aradı. Maç 3-2'e geldikten sonra da 4. golü. Savunarak kazanamaz Galatasaray, Hamza Hoca döneminden bu yana söylediğim şey bu. Bugün öncelikli olarak hücumu düşündü, rakibinden fazlasını attı ve kazandı.

Savunma devrimi gerekiyor, bu bir gerçek. İlk gole bakınca yine bir Semih Kaya hatası. İkinci golde de korner dönüşünde Semih Kaya'nın ileride kalması ve boşalan kanadından gelen Akhisar golü. Çok fazla bireysel hata yapılıyor, bu hataların da esas kaynağı Semih Kaya. Alternatif olmadığı için de farklı bir plan denenmiyor gibi görülebilir ama Koray Günter'in Semih Kaya'dan daha kötü durumda olduğunu düşünmüyorum. Umarım Mustafa Denizli bunu görür. 

Sabri Sarıoğlu'nu kesip Tarık Çamdal'ı 11 başlatması gibi. Tarık Çamdal çok mu iyi oynadı, tabii ki hayır ama Sabri Sarıoğlu kesildi, Tarık Çamdal denendi bir şekilde. Daha da önemlisi, Tarık Çamdal oyundan çıkarken o pozisyona Semih Kaya geçti, Sabri Sarıoğlu yine oturuyordu. Bu da bir devrin sonu demek. Sağ bek için transfer de düşünüldüğüne göre Sabri Sarıoğlu dönemini kapatıyoruz demektir.

Bu maçın kilidi ön alanda yapılan baskıydı. Özellikle de ilk yarıda. Sneijder'inden Podolski'sine kadar herkes ön alanda müthiş baştı, Akhisar'a rahat çıkma imkanı tanımadılar. Rodallega'yı kaçırıp, daha çok kontrayla gelmek istediler, başka da çareleri yoktu. Ön alanda doğru bir pres, devamında gelen baskı ve 2-0 biten bir ilk yarı. Rahattı Galatasaray ama bitirici kaliteyi çok gösteremedik aslında. Yapılan pas hataları var, pozisyon anlamında da çok fazla organizasyon yoktu ama hücumda kalmayı bildik, ilk yarıda istediğimizi aldık.

İkinci yarının hemen başında yenen gol şok anı oldu. Normalde Galatasaray'dan çekilmesini, baskı yemesini beklersiniz, bizim bu sezon ezberimiz bu ama Galatasaray hücum etmeye devam etti. Sağ bek katkısı alamadık belki ama Podolski sağ tarafta müthiş işler yaptı, sol tarafı ise Olcan Adın tek başına domine etti derken 3-1'i bulduk, farkı da arttırabilirdik. Maçın 3-2'e gelmesi ise yine bir savunma hatası ama 3-2 sonrasında bilr 4. golü zorladık, bulabilirdik.

Galatasaray'ı iyi kılan noktalardan biri de Sneijder'in sola yakın oynaması ve Podolski'nin biraz daha merkeze gelmesi. Sneijder'in asistinde gelen bir gol var, devamında Podolski'ye de attırıyordu. Sneijder'i yay civarında topla buluşturup, verkaç denediğinizde o sizi pozisyona sokuyor, etkili hücum organizasyonları oluşuyor. Bugün ezberimizin bozulduğu noktalar bunlar. Ön alanda baskı, ısrarla gol arayan Galatasaray ve rakip baskısı altında ezilmemek. Bu anlamda Mustafa Denizli'nin ilk iyi maçı.

Kulübe yetersiz, Akhisar'ın kulübesi daha iyi durumdaydı. Bruno, Hasan Kabze ve Lualua gibi hücumcular var, biz de ise tek hücumcu Sinan Gümüş görülüyor. Jose Rodriguez de joker misali, her maç kadrolu olarak oyuna giriyor. Başka alternatif de yok zaten. Galatasaray'ın da en büyük sorunu bu değil mi, doğru kadro genişliği yok. Bu yüzden de maçı çevirme şansı olmuyor, ne yapacaksa çıkardığı 11'le yapmak zorunda.

Umut Bulut'u da beğendim, bahsettiğim baskı olayında o da öncü isimlerden biriydi. Anlamadığım hamle şu oldu, Chedjou'yu stopere çekmek, Jose Rodriguez'i orta sahaya almak. Chedjou'nun orta sahadaki varlığı seken topları toplaması anlamında bile çok önemli, sadece bunu yapması bile fark yaratabiliyor. Chedjou orta sahada kalsaydı 4. golü de bulabilirdik, baskı devam edebilirdi ama Jose Rodriguez sonrası takım yavaşladı, pas organizasyonu düştü, doğru çıkamadı. Semih Kaya ise sağ beke alışayım derken o kanattan bir gol daha yedik.

Önemli bir takım Akhisar Belediyespor, oynadıkları futbol ve bulundukları konum itibariyle de saygı duyuyorum. Zor bir maçtı, Galatasaray'ın iyi durumda olmadığını zaten yazıyoruz ama kazanmak çok önemliydi, kazanıldı. Şu futbolun ardından daha rahat bir galibiyet olmalıydı ama bu savunmayla herhangi bir maçı rahat bitirmek zor. Ocak ayına kadar idare etmek durumundayız, transferlerle daha farklı bir görüntü olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir