22 Ocak 2016 Cuma

Değişim, Yapılanma, Gençleşme.. Önce Futbol Aklını Bularak


West Ham'ın Burak Yılmaz ilgisinin olduğu bir süredir konuşuluyordu, gün itibariyle iş biraz daha ciddileşiyor ve yakın zamanda da ses gelir. Sezon başında şu olay talih kuşu niteliğindeydi ama Melo, Telles ve Bruma gibi isimler için cömert olan Galatasaray yönetiminin Burak Yılmaz'ın satışına yanaşmadığını görmüştük ve bugünlere kadar geldik. Şans bir kere daha kapıyı çaldı, artık daha agresif hareket etmek gerekiyor. Galatasaray için gençleşmek ve değişim kaçınılmaz.

Burak Yılmaz için 19 Ocak'ta yazmıştım;
http://www.sportifcumleler.blogspot.com.tr/2016/01/hedef-adam-burak-ylmaz.html 
Özet geçmek gerekiyorsa, Galatasaray'a katkılarından ötürü teşekkür eder, kendisini iyi hatırlar ve giderken ayakta alkışlarım ama dün'le yaşamam. Bugünün gerçekleri bu değişimin olmazsa olmaz olduğunu söylüyor. Taraftarla da arasındaki bağ koptu derken bu ilişkinin iyiye gitme ihtimali pek kalmadı.

Yaz döneminde bonservisi olmayan, 1.5-2 milyon avro imza parası ödeyeceğin Gignac'ı alıp Burak Yılmaz'ı 10 milyon avro gibi bir rakama bıraksaydın bugün yine ffp'yi konuşuyorduk belki ama daha güçlü bir Galatasaray kadrosu izleyebilirdik ya da Uefa karşısında elimiz biraz daha güçlü olabilirdi. Sadece o da değil, bu yönde kaçan birçok isim oldu, çok konuştuk bunları. Felaket geçen bir yaz dönemini telafi etmeye çalışıyoruz ama ara transferde zor bu işler.

Forvet ve kanat transferini düşünürken maddi bir kaynak bulmak zorundayız. Şu dönem Burak Yılmaz'dan gelecek 7-8 milyon avro aralığında bir para (Trabzonspor'un yüzde 25'lik payı unutulmadan) ara transferde nefes almak demek. Forvet, kanat, hatta bir orta saha hamlesi yapabilirsiniz. Değişimi şimdiden başlatmak gerekiyor ama köklü değişim ancak yaz döneminde mümkün olacaktır.

Ufukta Telles ve Bruma'dan gelecek opsiyonlar var ki en az 15 milyon avro gibi bir rakam demektir bu. Hamit Altıntop, Sabri Sarıoğlu gibi bitecek büyük kontratların yanına gitmesi gereken isimleri de eklersek doğacak kaynak büyük. Yeniden bir takım kurmak adına da mevcut yabancı kontenjanı büyük kolaylık sağlıyor. Bazı futbolcuların yapması gereken feda'ları yazmıyorum bile, yönetim bunu istemeyiz diyor ama yeniden yapılanmanın olmazsa olmazlarından biri de bu kontrat değişimleri olacak. Ayrıca teklif gelen her futbolcunun satılabileceği ihtimalini unutmamak gerekiyor. Teklif alan kimseyi tutma lüksümüz yok.

Tabii bunları yazmak kolay, aslında gerçekleştirmek de mümkün. Bizim öncelikle futbolcu satmayı öğrenmemiz gerekiyor, sonrasında da satılan o futbolcunun yerini çok daha ucuza doldurmaya. Telles giderken yerinin Carole ile dolması gibi, örneği var aslında ama devamı getirilmedi. Beşiktaş bunu öğrendi, öğrendiği için de bu noktada. Şimdi de Gökhan Töre'nin 15-16 milyon avro'ya satışı konuşuluyor ki son 2 senede gösterdikleri aklın yarısını yeni sezonda gösterecek olsalar çok daha farklı bir noktaya gelirler. Onlar adına da daha büyük hayalleri konuşmak hayal olmaktan çıkar.

Uefa'dan gelecek bir sene men cezasında değilim. Galatasaray'ın daha önce de Avrupa'ya gidemedi, ilk olmayacak. Fatih Terim'in geldiği sezon Avrupa'da yoktuk, Karpaty'li dönemde de yok sayalım ya da Gerets'in ilk sezonunda Tromso'ya elendiğimiz sezon. Bir sezon Avrupa'da olmamak Galatasaray'a koymaz, yeter ki yüz kızartıcı bir suçtan o men cezası gelmesin. Maddi sorunlar aşılır, yeter ki biraz akıl gösterilsin.

Yeni sezonu değişime, yapılanmaya adamamız gerekiyor, yeter ki o +1'lik ceza işleme girmesin. Yeniden yapılanma öncesinde de ihtiyaç duyulan olay doğru futbol aklını bulmak. Maalesef bizde yönetimler futbolu yönetme sevdasına başa geliyorlar ama futbolu bilene bırakmak ayıp değil, aksine günümüzün gerçeği. Bunu uygulamak, iyi bir futbol aklı bulmak zorundayız ve çalışmalar şimdiden başlamalı.

Zor günlerden geçiyoruz ama çıkış var. Yönetime güvenmiyorum, Dursun Özbek'in tutarsız hareket ve açıklamaları beni endişeye itiyor ama çıkış yolunun olduğunu bilmek tek ümit kaynağım. Umarım bu doğru anlatılır ve taraftar gerekli sabrı gösterir. Başarılara alışmış, doymuş ve doygunluk içerisinde beğeni çıtasını yükseğe çekmiş bir taraftar var. Ayaklarımız yere basmak zorunda, yeniden yükselmek için yükselmenin yollarını aramak gerekiyor..

2 yorum:

  1. bu yönetim benim hiç suçum yok diyor ama bence var.sezon başı eğer 4-5 oyuncu satılıp eldekilerinde maaşlarını düşürselerdi bugün ffp yi konuşmuyorduk.bunu çok rahat yapabilirlerdi.ama ne yaptılar.sabri nin maaşını yükselttiler.buraka semihe talipler vardı.satmadılar.galatasaraydaki asıl sıkıntı oyuncu maaşlarının anormal yükselmesi.

    YanıtlaSil
  2. Yüz kızartıcı suç kısmı hoşuma gitmedi değil :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir