17 Ocak 2016 Pazar

Genç Futbolcu Böyle Kazanılır


Genç bir futbolcuyu kazanmanın yolu, maçların son 10 dakikasında oyuna almak değildir. Üstelik o son 10 dakikaların çoğu da gol aradığınız zamanlar. O genç futbolcuyu da kurtarıcı niyetine oyuna aldığınızda futbolcuyu ileri götürmüş olmuyorsunuz. 

Haliyle o baskı ortamında katkı gelmiyor ve sonrasında "şans verdik ama değerlendiremedi" oluyor, taraftarların da algısı bu yöne doğru kırılıyor. Bunun adı şans vermek değil, aksine futbolcuyu yemek. Sinan Gümüş konusunda da geçen sezondan başlamak üzere Hamza Hamzaoğlu hatalıydı, olması gereken şansı (özellikle de bu sezon) vermedi.

Bu sezon Yasin Öztekin'in kötü performansını konuşuyoruz, hiç iyi durumda değil. Bunun yanında iyi olmayan bir kanat rotasyonu da var. Bruma gibi bir ismi "Sinan Gümüş'e daha fazla şans vermek için yolladık" diye gönderdiniz ama Sinan Gümüş de o şansı bulamadı. Bruma'yı tabela baskısı yemişti, oysa doğru gelişimi gösterirken. Sinan Gümüş'den de beklenti tabela yönünde, o da bu baskıyı şu aşamada kaldırıyor gibi. Oynadıkça gelişiyor, büyüyor.

Futbolcu böyle kazanılır, önce forma adaletini sağlarsınız, sonrasında da üst üste 11 oynatarak o futbolcuyu görürsünüz. Bence geç bile o şansı buldu, daha önce oynaması lazımdı ama Mustafa Denizli'nin Yasin Öztekin'i kenarda tutup Sinan Gümüş'ü 11 başlatması büyük işti. O da yaptırdığı penaltı ve attığı golle buna cevap verdi. 

Müthiş oynamadı tabii, oyunu genele yayamadı, kopuktu. Ama topla her buluştuğunda heyecan yarattı, etkili oldu. Podolski'nin onun için şans olduğunu daha önce de söylemiştim, tarz anlamında birbirlerine çok yakın futbolcular. Podolski de oyun içerisinde çok yok ama topla buluştuğunda etki yaratan, attığı gollerle büyüyen bir futbolcu. Başka beklentisi olanlar var mı bilmem ama Podolski'yi transfer ediyorsanız attığı gol sayısı üzerinden değerlendirmeniz gerekiyor. Hayatı boyunca böyle bir futbolcu oldu, kariyerini de kanat oynamasına rağmen golcü kimliğiyle sağladı.

Sinan Gümüş de böyle olacak gibi. Geçtiğimiz sezon U21 maçlarında daha çok forvet izledik kendisini ve seviyesi o kategori için çok yüksekti ama Galatasaray'da sağ kanatta görüyoruz. Sol ayaklı olduğu için içeri kat ederek oynuyor. Şut özelliği yüksek, dün gördük ki topla dikine gittiğinde de durdurulması güç, iyi bir bitirici. Oyunu maçın geneline yaydığında ise çok daha iyi olacak. Beklentim büyük, o potansiyeli de fazlasıyla var.

Tabii doğru çalışmanın da altını çizelim. Mustafa Denizli o güveni verdi, ısrar ediyor. Doğru da çalıştığını düşünüyorum ve güçlendi. Eskiden daha kopuktu, şut anında ortaya çıkıyordu ama yavaş yavaş sorumluluk da alıyor, forma bilincini kazandı ve oynadığı futbol itibariyle de Yasin Öztekin'in önünde.

Sivasspor maçının sonunda "üst üste maçlar oynadığım için biraz yorgunluk hissettim" dedi. 2 senedir konuştuğumuz, olması gereken bir durumdu. Bu sezon sadece Başakşehir maçında 11 başladı ve onun dışında 3-4 maçta bir son 10 dakika forma giyiyordu. Şimdi ise üst üste 11'de oynuyor, şans buluyor, ısrar ediliyor. Geçtiğimiz sezon ise Aydın Yılmaz dahi önünde görülüyordu ve Aydın Yılmaz az daha takımda tutulacaktı. Hatta Sercan Yıldırım kalsaydı o bile Sinan Gümüş'ün önünde şans bulacaktı ama Mustafa Denizli'yle bu adalet sağlandı.

1 yorum:

  1. sinan gümüş ü joel campell a benzetiyorum.arsenalli.biraz daha top tekniğini geliştirmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir