8 Ocak 2016 Cuma

Gündem Ara Transfer #14; Martin Linnes

Beşiktaş'ın gündemine geldiğinde takip etmeye başlamıştık, Beşiktaş'a gitmesini de bekliyorduk ama bu transfer gerçekleşmedi. Devamında Fenerbahçe'ye karşı gösterdiği performans ve yaptığı asistle bir anda Türkiye'nin gündemine yine girdi ama Hollanda & Belçika eksenli transfer harekatı sürdüren Galatasaray'ın sağ bek gündemine Martin Linnes de girmiş oldu. Bizler de Martin Linnes için işin ehline gittik ve kuzey ülkelerinde oynanan futbolun yakın takipçilerinden Serkan Soykan (https://twitter.com/SoykanSercan)'la konuştuk..


Beşiktaş'ın de gündeminde olan, hatta anlaşıldığı ifade edilen ama gerçekleşmeyen bir transfer hikayesi var. O dönem bu transfer neden gerçekleşmedi ve Molde'nin Linnes'den maddi anlamda beklentisi nedir?

Serkan Soykan: Takip edebildiğim ve bildiğim kadarıyla Beşiktaş'ın Linnes'e olan ilgisi yaklaşık 1.5 yıl önce başladı. Türk basınında defalarca transferin tamamlandığına dair haberler gördük. İlk girişimlerin olduğu dönemde Molde kulübüyle Beşiktaş arasında bonservis konusunda anlaşmazlıklar vardı. Beşiktaş'ın sağ beke olan ihtiyacını bildiklerinden yüksek bonserviste direttiler. Molde kapıyı 4 milyondan açarken Beşiktaş'ın ilk teklifi 1.5 milyon euro düzeylerinde olmuştu. Hatta o dönemde Molde'nin tek sağ beki kalmasından dolayı bunuda bahane ettiği ve satışa yanaşmadığı söyleniyordu. Belli bir süreçten sonra iki kulüp ortak noktayı bularak anlaştı fakat bu sefer Linnes teklifi reddetti. Beşiktaş gibi büyük bir kulübün ona ilgi göstermesinden memnun olduğunu her seferinde belirtti fakat Türkiye'de yaşanan terör olaylarından dolayı transfere yanaşmadı. Gerçi Norveç basınında parayı değil daha iyi bir kariyer planladığınıda belirtiyordu. Daha elit liglerden teklifleri beklemek istemiş olabilir.

Galatasaray'ın bu transferde şansı nedir ve Linnes'in piyasası ne durumda?

Serkan Soykan: Martin Linnes, Avrupa'nın elit liglerinden önemli scoutların radarına girmiş bir oyuncu. En son Almanya'dan ilgi söz konusuydu fakat transfer olmadı. Molde'nin artık Linnes'i parlatabileceği maksimum seviye bu. Tippeligaen'in en değerli sağ beki ve Milli oyuncu. Avrupa Ligi sayesinde kalitesini tekrar gösterme şansıda buldular. Bundan daha fazla değer katabilecekleri bir alan yok. Onlarda artık Linnes'i daha fazla tutamayacaklarını biliyorlardır. Zaten Helsinki takımından genç bir sağ bek aldılar. Bu yüzden Galatasaray'ın şansının fazla olduğunu düşünüyorum. Hafızam yanıltmıyorsa, Linnes Fenerbahçe maçından sonra Türkiye'de büyük bir kulüpte oynamayı düşünebileceğini söylemişti. Beşiktaş'ın ilgisi sonrası ülkemiz hakkında bir araştırma yaptıysa fikirleri değişmiş olabilir. 2 veya 2.5 milyon euro gibi bir ücrete Galatasaray bu transferi bitirebilir.

Beşiktaş'ın gündemine geldiğinde takip etmeye başladık ve sağlıklı şekilde Fenerbahçe karşısında izlediğimiz bir isimdi. Linnes aşkının taraftarlarda doğma nedeni bu. Nasıl bir futbolcudur ve Galatasaray'da yaratacağı farklar ne olabilir?

Serkan Soykan: Martin Linnes - Beşiktaş ilgisi başladığında Beşiktaş'lı taraftarlar arasında 'Bu kim yaaa' 'Bundan oyuncu mu olur' tarzında çok fazla yorumlar vardı. Tabi iyilerde vardı onları ayırayım. İnsanlar tanımadıkları ve muhtemelen 1 full maçını dahi izlemedikleri oyuncular hakkında youtube videoları ile çok acımasız fikir yürütüyorlar. Norveç futbolu tanımayanlara çok düşük seviye geliyor ama bizden daha iyi oyuncu yetiştirdiklerini düşünüyorum. Pazarlama kültürlerine bakmak bunu anlamak için yeterli.

Martin Linnes'in Fenerbahçe maçı performansı ve attığı gol insanların ''Linnes iyi oyuncuymuş.'' demesini sağladı. Tippeligaen'i yeterli görmeyenlere bir ders oldu o performans. Galatasaray'ın mevcut bek sorunuda ortadayken tahminime göre doğru bir yatırım olabileceği hissi oluştu. Tutar veya tutmaz zaman gösterecek ama bende iyi yatırım olduğunu düşünüyorum. Son yıllarda Norveç futbolunda izlediğim en iyi ofansif bek. Çizgiyi bütünüyle kullanıyor. Topla hızlanışı, yaptığı net ortalar, ceza sahası içine korkmadan toplu/topsuz girişleriyle izleyene ben burdayım hissini veriyor. Rakip savunma adına her zaman önlem alınması gereken bir oyuncu. En önemlisi bunu bir sistemin halkası olarak yapması. Dağınık takımda ofansif karakter gösteren bir oyuncu değil yani. Beşiktaş'ın istediği döneme göre savunma anlamında da gelişim göstererek, çok daha olgun bir oyuncu haline geldi. Uyum sorunu yaşamadığı sürece (yeni ülke, lig ve dil) fark yaratacağına inanıyorum. Galatasaray'ın özlenen eski bek performanslarını ortaya dökebilir.

Bu isim Galatasaray'ın gündemine yeni mi girdi yoksa daha önce de bu yönde bir çalışma var mıydı?

Serkan Soykan: Bu konuda bilgi sahibi değilim aslında. Bildiğim kadarıyla Galatasaray scout ekibini geniş bir ağı söz konusu. Mutlaka takiplerine girmiştir. Sonuçta Norveç Milli takımına yükselmiş bir oyuncu. Belli bir süre takip edip, transfer için harekete geçmiş olabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir