7 Mart 2016 Pazartesi

Rudi Garcia, Ne İstediğini Futbolculara Anlatmaktan Bıkmayan Bir Teknik Adam


Galatasaray'ın gözdesi diye nitelendirilen üç tane teknik adam var. Favre, Bielsa ve Rudi Garcia. Bana sorarsanız bu üç isim içerisinde en ihtimal dahilinde olan teknik adam. Ben de işin ehline gittim ve Rudi Garcia'yı en iyi tanıyan isimlerden biri olan Fırat Demirtaş'a sordum. O da en ince detayına kadar anlattı..

Roma günlerinin çok iyi geçtiğini söyleyemeyiz ama Lille zamanında ses getiren bir iş yapmıştı ki hem lig hem de kupa şampiyonluğu gelmişti. Rudi Garcia sence nasıl bir teknik adam?

Fırat Demirtaş: Lille Başkanı Michel Seydoux, film yapımcısı. Para etmeyen hiçbir şeye yatırım yapmaz. Rudi Garcia görevde kaldığı süre boyunca 56 yıl sonra Fransa Kupası, 57 sene sonra da takımı şampiyon yapmakla kalmadı, 100 milyon euro'dan daha fazla para kazandırdığı için de 4 yıl boyunca Lille'nin başında kalmayı başardı.

Rudi Garcia, ana sistem olarak 4-3-3’ü tercih eden, orta sahada bir kesici, bir delici, bir de yaratıcı futbolcu kullanan, kanatlarda da kreatif ve skorer isimleri kullanan bir teknik direktör. Oyunun temposunu hızlandırmayı temel prensip edinen, savunmayı önde kurarak alanı daraltan ve pres yapan bir takımı oluşturmayı hedefleyen bir oyun felsefesi var. Transfer ettiği ve eldeki futbolcuları geliştirerek maksimum verim almayı başarıyor.

Galatasaray ve mevcut şartları düşünürsek doğru bir adım mıdır?

Fırat Demirtaş: Jorge Sampaoli, Lucien Favre, Marcelo Bielsa ve Rudi Garcia'nın ismi geçiyor. Favre ve Sampaoli'yi uzaktan izlediğim için yorum yapacak bilgiye sahip değilim ama Bielsa ve Garcia hakkında fikir sahibiyim.

Bielsa delilik ile dahilik arasında kalmış, deli gibi çalışan, santim santim oyunu kurgulayan, insanlar ile ilişki kuramayan asosyal, geçimsiz ve çok eleştiren bir yapısı olduğu için bizim ülkemizde hiç bir takımda başarılı olacağını düşünmüyorum.

Rudi Garcia ise ne istediğini futbolculara anlatmaktan bıkmayan, nokta transfer yapması yanında sistemine sadık kalarak mevcut futbolculardan maksimum verim almayı da bilen, insani ilişkileri iyi olan, scout ağı güçlü bir isim olduğu için doğru bir tercih olur.

Hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor ve Galatasaray için hangi konularda büyük artılar sağlar, değişimi yaşatabilir?

Fırat Demirtaş: Çalıştırdığı takımlardan Le Mans'da iyi bir alt yapıya sahip olsa bile sadece 1 sene görev yaptığı için alt yapıyı pek kullanamadı ama Romaric (8.5 milyon avro'ya satıldı), Sessegnon (8 milyon avro'ya satıldı), Gervinho (1 milyon avro'ya alınıp, 6 milyon avro'ya satıldı), Marko Basa (6.5 milyon avro'ya satıldı ) De Melo (6 milyon avro'ya satıldı) isimleri geliştirerek ligde başarılı olurken, Rudi Garcia'dan sonra kulüp bu isimleri satarken büyük gelir elde etti.

Lille'de ise Chedjou gibi rezerv takım için alınmış, Rudi Garcia'dan önce sadece 2 maçta görev almış bir defansif orta sahayı "ön libero olarak oynarsan senede 10 maç oynarsın, stoper olursan her maçta oynarsın" diyerek stoper olmayı ögretmiş ve Ligue 1'in en iyi stoperi seçilmesini sağlamıştır. Yine tanıdık isimlerden Moussa Sow gibi senede 20 maç oynayan vasat bir ismi alıp 25 gol ile gol kralı olan bir futbolcuya dönüştürmüştür.

Sadece bu isimler ile sınırlı değil. Bastos, Gervinho, Payet, Adil Rami, Cabaya, Emerson, Debuchy, Obraniak, Rio Mavuba gibi futbolcuları da bir kaç seviye atlattırmış, kupalar kazanmış ve satışlarından kulübe büyük gelir elde etmesini sağlamıştır.

Lille’i Ligue 1'de şampiyon yaparken, bu oyuncuların geldiği noktayla Fransız teknik adamın futbolcu yetiştirme özelliği tartışılmaz. Koray, Linnes, Emre Çolak, Carole, Yasin ve Sinan gibi hatta satın alma opsiyonları büyük ihtimal ile kullanılmayacak olan Bruma ve Alex Telles'e de futbolcu olmayı ögretebilir.

Lille, Fransa'nın en kötü alt yapısına sahip takımlardan biri olmasına rağmen Hazard, Idrissa Gueye, Lucas Digne, Origi gibi isimlere ilk formayı veren isimdi ve bunları yıldız haline getirdi. Lille'in alt yapısını yapılandırdı ve şu an Fransa alt yaş gruplarına 15'e yakın genç veren bir alt yapı haline dönüştürdü. Uzun zaman çalışma fırsatı bulursa sistemine uygun alt yapımızdan futbolcuların çıkmasına vesile olabilir.

Özelikle bu sezon Galatasaray fizik olarak bitik durumda ve Rudi Garcia'nın takımları 90 değil 120 dakika çıkartacak fizik ve kondisyona sahip olur. Gelirse maçlarda düşen bir Galatasaray izleyemeyiz. Rudi Garcia iyi yükleme yaptığı için sezona çok iyi girişler yapar. İtalya Ligi'nde 10'da 10 yapıp 1 gol yiyerek sezona başlamışlığı var. Bu sezon girişleri ile iyi bir hava yakalayıp rakipleri demoralize edebiliriz.

Rudi Garcia'nın bir alt versiyonu olan Éric Gerets, iletişim kurmadaki başarı, pres yapan ve oyunu her dakika kontrol eden bir oyun tarzıyla ile başarılı olduğu düşünülünce mevcut şartlar içinde Rudi Garcia bizim için harika bir seçim olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir