22 Nisan 2016 Cuma

Anadolu'dan Bonservisle Yabancı Alınır Mı?


Anadolu'dan bonservisle yabancı alınmaz gibi bir durum doğdu, özellikle de Donk'un performansı sonrası. Ama bu konuda çok fazla Anadolu'ya inmemişiz, son 15-16 yılda aldığımız 5 yabancı var, biri için bonservis ödemedik ama son yıllarda Amrabat, Dany ve Donk için abuk bonservisler ödeyince doğal olarak böyle bir algı doğdu ve yine bonservis ödediğimiz isimler üzerinden yürüyünce de hepsi hayal kırıklığı.

Batista mesela, Fatih Terim döneminde de çok istemiştik ama alamamıştık, kısmet Lucescu'ya oldu. 2001-2002 sezonunun devre arasında gelmişti, bonservisi aklımda değil. 6 ay iyi katkı aldık, o sezon gelen şampiyonlukta payı vardı diyebilirim. Fatih Terim göreve geldiğinde ise 1.5 sezonda onunla çalıştı ama bir türlü beklentiyi karşılayamadı. Adı sürekli gönderilecek isimler arasında olmasına rağmen göndermekte de zorlandık. Neyse ki Lucescu Shakhtar'a gitti de onu oraya aldı. Lucescu olmasa Batista işi çok zararlı olacaktı. Genele baktığımızda iyi bir 6 ay dışında doğru katkı alınamadı.

Sonra Saidou geliyor, şu isimler arasında en çok katkı aldığımız futbolcu. Bonservisi yoktu, maddi zorluklar içerisinde geldi, yoksa düşünülmezdi. Hagi kendisine çok güvenmedi, forma vermedi. Sonra adı gönderilecek isimler arasına yazıldı ama Conceicao ayrıldığında yerine transfer yapacak para olmadığından takıma döndü, Gerets kendisinden müthiş bir katkı aldı ve o şampiyonluğun mimarlarından biriydi. O sezon sonunda sözleşmesi sona erdi ve Nantes'e gitti. Galatasaray kendisiyle devam etmek istiyordu ama güvenemediği için sezon içerisinde Nantes'le zaten anlaşmıştı.

Saidou'nun ardından uzun bir boşluk var, taa ki Dany'e kadar. Sürpriz bir transfer, kimse beklemiyordu. 3.3 milyon avro'luk bir bonservis, 4 yıllık sözleşme. Genç bir isim de değildi, amaç Ujfalusi'ye alternatif yaratmak. Ujfalusi'nin sakatlığı sonrasında da kendisine güvenilmediği için Cris getirilmişti ama o da yalan çıktı, o sezonun genelini de Dany & Semih Kaya ile geçirdik. Beklentiyi tam karşıladı, çok beğenildi diyemem ama katkısı oldu, inkar edemem. Chedjou geldiğinde yine yedeğe çekildi, Mancini onu hem sağ hem sol bekte de oynattı ama Burdisso sevdasına gönderildi, bu sezon başında kampta son kez denendi ve sözleşmesi fesh edildi. Bonservise oranla beklentiyi karşıladı mı sorusunun cevabı hayır.

Amrabat hikayesi başka, Fatih Terim kendisini çok istemiş, Amrabat da Galatasaray için can atıyordu ve bu transfer hikayesi uzun sürdü. Teklif yaptık kabul edilmedi, Amrabat isyan etti, o oldu, bu oldu derken Amrabat bir anda Galatasaray'ın sanki olmazsa olmazıymış gibi bir hava doğdu ve 8.6 milyon avro gibi bir rakama transfer edildi. Katkı verdiği anlar var, özellikle Şampiyonlar Ligi'nde kritik asistleri unutulmaz ama 8.6 milyon avro'luk katkı aldık mı dersek hayır. Mancini geldiğinde de kendisini çok düşünmedi ve kiralık gönderilme süreci başladı derken kiralık ücretler, opsiyonu ekleyerek belki çok zarar edilmemiş gibi göründü ama beklenen katkıyı da alamadık.

Son olarak Donk, şu ana kadar yaşanan büyük hayal kırıklığı var. Sözleşmesinin bitmesine 6 ay kalmış, 29 yaşındaki bir futbolcu için 2.5 milyon avro'luk bonservis ödenmesi hataların en büyüğü ama Donk'un şu performansı daha da skandal olan. Kasımpaşa'da başka bir format vardı, Galatasaray ise sistemsizliklerin takımı ama çaba, istek, mücadele, azim bunları göremeyince hayal kırıklığı başka seviyelere geliyor. Bundan sonra ne yapar bilinmez ama katkı alamadığımız gerçeği değişmiyor.

1 yorum:

  1. Ceos demişken bende çok büyük hayal kırıklığı yarattı.O efsane Lyon kadrosunda Juninho'dan sonra sevdiğim değerli isimlerdendi.Gelince sevinmiştim ama fos çıktı

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir