6 Nisan 2016 Çarşamba

Seyreyle Maziyi #5; Saidou'nun Yolu


Hikaye 2004-2005 sezonunda başlar. Özhan Canaydın başkanlığında geçen iki sezonda rekor transfer yapılmış ve bugünlerin ekonomik sıkıntılarının da temeli oluşturulmuştu. Haliyle de 2004-2005 sezonunda çok büyük transfer harcamaları yapılamadı. Conceicao (Adnan Öztürk'ün tabiriyle sadece 1250 avro karşılığı gelmiş), Song, Tomas, İbrahim Yavuz ve Saidou. Sezon başında yapılan transferler bunlar ki bonservis dahi ödenmeden yapılan hamleler.

Conceicao'nun alındığı bir sezonda Saidou neden alındı diyebiliriz, ilk etapta bana da gereksiz bir hamle gibi geldi, sırf bonservisi yok diye futbolcu aldık. İstanbulspor'da iyi sezonları vardı da günün birinde Galatasaray gibi bir takıma gelebileceğini tahmin etmiyordum, oldu. İbrahim Yavuz hamlesinin elle tutulur yanı vardı mesela, genç bir isimdi, onun da bonservisi yoktu ama Conceicao'nun olduğu bir takıma Saidou enteresan kaçtı. Bugüne bakınca Josef De Souza ve Mehmet Topal birlikte oynatıldığında eleştiriliyorlar, düşünün Conceicao ve Saidou'nun birlikte oynadığını. İki defansif ama hücuma ekstrası olmayan orta saha.

Zaten o sezon da Saidou çok fazla şans bulamadı, haliyle Conceicao'nun gerisinde kaldı. Alternatif olarak da daha çok Volkan Arslan düşünülüyordu ki Saidou'nun sezon sonu ayrılmasına kesin gözüyle baktık. Gerçi Conceicao da çok eleştirildi, oynadığı futbol beğenilmiyordu. O dönem taraftar neyi beğenmiyordu onu da anlamış değilim. İmkan yok ve transfer yapamıyorsun, orta sahanın göbeğinde Conceicao & Ergün Penbe oynuyor. Hagi o kısıtlı imkanlarla iyi iş çıkardı ama kimse görmedi ve Conceicao da Song & Tomas ikilisinin doğmasında öncü isimdir.

Conceicao da eleştirilerin farkındaydı ve sezon bittiğinde ayrılmak istedi. O ara da Hagi gitmiş, Gerets gelmişti. Gerets'in de Conceicao'yu tutmak istediğini biliyorduk, bunu söylemlerinde de dile getirdi ama Conceicao bir kere "istenmediğim yerde olmam" tribine girmişti ki Panathinaikos'la anlaşmıştı. Galatasaray'ın yaz kampına katıldı, 2-3 gün görüntü verdi ve gitti. Asıl hikaye de bundan sonra başlıyor, yönetimin parası yok ki transfer yapsın. Conceicao'yu bedavaya getirmişti ama yerini nasıl dolduracaktı. Burada da Gerets'in hakkını vermemiz gereken bölüm geliyor.


Saidou'ya gelince, sezon bitimi kadro dışı bırakılmıştı zaten. Kendi kendine İstanbul'da idman yapıyordu, kamp kadrosunda da yer almadı. Conceicao gittiğinde ise apar topar kampa davet edildi, hatta herkes kendi formasıyla oynuyordu ama onun forması basılmadığı için Ergün Penbe'nin formasını giymişti bir hazırlık maçında. Sonrasında da beğenildi, takımda kaldı (fazlasıyla mecburiyetten) ama efsane bir hikaye çıkacağını kimse tahmin edemezdi.

Gerets'in ölümüne hücum kadrosu. Sasa İliç'i de forvetlerden biri sayarsak her maç üç forvetle maça çıkar ve ölümüne hücum ederdik. O takımın da tek defansif aksiyonlu orta sahası Saidou'ydu. Tek başına hücumun hamallığını yapmış, müthiş bir sezon geçirmiş ve şampiyonlukta büyük pay sahibi olmuştu. Kimse tahmin edemezdi bu performansı, basit ama çok etkili bir futbolu vardı. Tabii yine çok konuşmadık, hakkını vermedik ama benim ömrüm boyunca unutmayacağım bir performanstı o. Maddi zorluklar yaşayan Galatasaray'ın kendi içerisinden yarattığı imkan ve bunu sağlayan Gerets. Hoca'nın da hakkını vermek lazım, büyük iş başardı ki rekor puanla şampiyonluk geldi.

Saidou'nun sözleşmesi 2 senelikti, sezon sonunda o da takımdan ayrıldı. Nantes'den teklif almıştı ve sezon içerisinde de zaten kabul etmiş, kimsenin aklına Saidou'yla sözleşme uzatmak aklına gelmemiş. Haliyle ayrıldı, neden gitti diyemem. Gerçi çok tutunamadı ve Türkiye'ye döndü ama Galatasaraylıların saygı duyduğu isimlerden biri olmayı başardı. 


Gerçi aynı maddi imkansızlıklar devam etti, Saidou gittiğinde de yeri transferin son gününe kadar doldurulamadı. Gerets işi "transfer yapılmazsa Mehmet Güven'le devam edeceğim" noktasına da getirdi ve transferin son günü Inamoto & Mehmet Topal ikilisi geldi. O gün Mehmet Topal için Inamoto'nun bonusu dedik ama ilerleyen yıllarda Mehmet Topal'ın nasıl büyük bir futbolcuya evrildiğini izledik. Inamoto ise garibim, yıllık 200 bin avro gibi bir ücrete gelmişti ve kendisi defansif orta saha da değildi. Ondan da Saidou hamallığı bekledik, haliyle yapamadı. Mehmet Topal'ın o sezon çok fazla şans bulamaması ise, burada da Gerets'e eksi yazarız..

3 yorum:

  1. Gerets den hep satır aralarında bahsediyorsunuz ama sırf Gerets için konu açtığınızı hatırlamıyorum. Oysa Gerets oynattığı cesur hücum futboluyla şampiyon olduğumuz sene çok büyük keyif vermişti. Birçok G.Saray lının gönlünde çok özel yere sahip Gretes bence çok daha anılmayı hakediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://sportifcumleler.blogspot.com.tr/2015/10/saryla-krmzyla-alnmzn-kanyla-eric-gerets.html?m=1

      Sil
  2. Topal'i Fatih Terim'in önerisiyle alındığını duymustum o zamanlar.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir