15 Mayıs 2016 Pazar

Abdullah Avcı İsmi Sık Anılır Oldu, Kısaca Değinelim


Galatasaray, yeni teknik direktörünü aramaya başladığında tarih 1 Mart 2016'ydı. Aradan geçen süre 2.5 ay ve adı geçen sayısız teknik adam. Hatta en son noktada "Riekerink aslında iyi teknik direktör, devam edebiliriz" noktasına geleceğiz sanki. Tarihin en vizyondan uzak, iş bitiriciliği, futbol aklı sıfıra yakın yönetiminden bahsediyoruz. Akıllı bir teknik direktörün de bu yönetim çatısı altında Galatasaray'a gelmesi büyük kumar. Maddi yönler bir tarafa, ortada vizyon, bilgi, akıl yok. Bu yüzden de beklentiyi mümkün olan en aşağı seviyede tutmak gerekecek.

Son günlerde Abdullah Avcı ismi sık anılır oldu, onun üzerine kısaca yazayım. Bazı teknik adamlar var, bir takımla geçirdiği uzun yıllar sonucunda müthiş işler başaran. Thomas Schaaf mesela, Werder Bremen günleri bana sorarsanız efsane şekilde geçti ama Frankfurt ve Hannover denemelerinde yapamadı. Abdullah Avcı'nın da Milli Takım denemesi var, başarısız olduğu ama uzun süre ısrar edilmediği. Farklı bir yol denemedi, başaramadı, başarması da imkansızdı. Ama Başakşehir'de yıllardır yaptıklarıyla da büyük bir istikrar abidesi ki kendisini takdir ediyorum. Beğendiğim bir teknik adamdır.

Milli Takım konusunda biraz tecrübe kurbanı oldu. Selçuk İnan konusunda hatalıydı, o dönem ligin en iyi futbolcusu konumunda olan Selçuk İnan'a Milli Takım 11'inde şans vermemek ama Nuri Şahin, Mehmet Ekici gibi isimlerle yürümek hataydı. Gençleştirmeyi denedi, yeni isimleri de izledik ama yapamadı. Uzun süre kalamaması ayrı nokta ama Ersun Yanal'ın Hakan Şükür'ü silmesinden daha hatalı bir karardı bu. Sonuçlar da kötü gelince işine erken son verildi. Mesela Fatih Terim'le de gençleşiyoruz ama büyüyerek, güçlenerek devam ediyoruz. Abdullah Avcı yanlış yerden başladı, başarılı olması imkansızdı.

Milli Takım yönetmek ayrı konu tabii, kulüp takımlarının felsefesi çok daha farklı. Abdullah Avcı için hep şu söylenir "baskı altında değil, çalıştırdığı kulübün taraftar desteği az, imkanı bol" gibi. Bu takımı sıfırdan yaratan isimdir, imkanı boldur belki ama o imkanı akıllıca kullanır. Başakşehir'in zararı hiç olmaz mesela, her sene kazandığı kadar harcar. Böyle bir felsefeleri var ve bu sayede istikrarı koruyorlar.

Biz yine son sezonlarına dönelim, son iki sezonda ligi 4. bitirdi (bu sezonu da sayıyorum). İki sezon önce takım bir alt ligden gelmişti, o takıma da büyük transferler yapılmadı mesela. Alt ligden gelen çoğu oyuncu takımda tutuldu, hatta bugün oynamaya devam ediyorlar. İki sene içerisinde de az harcayıp büyük kazandılar, kulübe de kazandırdılar. Transfer, futbolcu bulma, potansiyeli değerlendirme gibi konularda Abdullah Avcı fazlasıyla iyi bir isim. Küçük bir örnek, 28-29 yaşında Mehmet Batdal'ı Milli Takım seviyesinde futbolcu yaptı. Volkan Babacan Milli Takım'ın 1. kalecisi, Visca desek Sevilla yolcusu, ligin belki de en iyi kanat oyuncusu oldu. Yalçın Ayhan, Mahmut Tekdemir, Epureanu, hatta bekleri Uğur Uçar ve Ferhat Öztorun. PTT 1.Lig'de takımınız olsa düşünmezsiniz ama hoca verim alıyor. Bu yönüne büyük saygım var.

Dediğim gibi, Milli Takım performansı üzerinden yorum yapıyoruz ama kulüp takımı felsefesi, mantığı çok daha farklı. Hoca ne düşünüyor bilmiyorum, bu sezon yeniden Avrupa'da yer alacaklar ve istikrarını koruyan, her sezon ilk 5'i zorlayan bir takımları var. Belki imkanları biraz daha zorlayıp daha iyisini deneyecekler, Konyaspor ve Aykut Kocaman örneği de ortada. Bursaspor'un şampiyonluğu zamanı böyle şeyler imkansız derken bugünü düşününce artık her sürprize açığız diyorum. Belki bunu deneyecek, sonuçta bulunduğu takımda çok başarılı bir teknik adam.

Bir de öyle bir şey var ki, Abdullah Avcı'nın Milli Takım'a gittiği sezon Başakşehir ligden düşmüştü, iyi de bir kadrosu olmasına rağmen. Başakşehir FK projesi biraz da Abdullah Avcı demek olduğundan Göksel Gümüşdağ böyle bir ayrılığa yanaşmak istemeyecektir, ancak hocanın istemesi durumunda böyle bir durum doğabilir ki olması durumunda da asla hayır demeyeceğimi belirtmem lazım. 

Daha iyisi olmayacak çünkü, Galatasaray'ın değişime ihtiyacı olduğu kadar, elde olan bazı isimlerden fazlasını almaya, sistem ve oyun felsefesine, daha da önemlisi az harcayıp çok kazanmaya ihtiyacı olacak. Abdullah Avcı bu konuda iyi, ayrıca kendisini Başakşehir'in dışında da görmek isterim. Bilemiyorum çünkü, Milli Takım tecrübesi üzerinden kulüp takımı performansını asla değerlendirmem. Denemek, görmek gerekiyor. Yapabileceğine de inanıyorum.

2 yorum:

  1. avcı nın selçuk inan la problemi vardı milli takımda.avcı gelirse selçuk durmaz sanırım.avcı nın yıldız oyuncularla iletişimi halen soru işareti bende

    YanıtlaSil
  2. uzak dursun takımımızdan,aman!

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir