21 Haziran 2016 Salı

Bugün Fatih Terim Gelse, Tahtaya İlk Yazacağı İsim Sneijder Olur


Yine yazıyorum, Fatih Terim gelir mi gelmez mi bilmiyorum. Son basın toplantısını izledim, hırslı değildi, aksine yıpranmışlık var. Euro 2016 süreci yıpratıcı geçti ve Çekler karşısında ne olur bilinmez. Milli Takım cephesinde bir tükenmişlik durumu var, genelde Fatih Terim'in bu şartlarda ayağa kalktığını ve başarıya yürüdüğünü çok izledik ama şu an görüntü farklı. Bu yüzden de Milli Takım'ın hemen ardından sezona Galatasaray'da başlar diyemem, dinlenmek, uzaklaşmak isteyebilir ya da teknik direktörlüğü dahi bıraksa benim adıma sürpriz değil. Keşke Galatasaray'a gelse, o ayrı.

Anlatmak istediğim konu başka, yine bir saçma algı üzerine yazmak durumunda kalıyorum. Sanılıyor ki Fatih Terim ve Sneijder'in arası bozuk. Yani, Fatih Terim şu an göreve gelse Sneijder'i kesinlikle göndermek isteyecek gibisinden bir düşünce var. Nedenini sorsak cevap şu "Fatih Terim, Sneijder'in transferini istememişti".

Genç nesil maalesef Fatih Hoca'yı sadece 4-4-2'den ibaret sanıyor. 2011-2012 sezonunda 4-4-2 ile müthiş bir sistem takımı olmuştuk, hala tadı damağımızdadır, bu doğru. Ama Fatih Terim'i nasıl 4-4-2 ile sınırlandırabiliriz. Uefa Kupa'sına giden süreçte 4-3-1-2 ağırlıklıydı mesela ama formasyonla çok oynardı. Üçlü savunmada da çok başarılı olduğunu biliyorum, rakamlara takılmaz ve sürekli rotasyona bağlı oynardı bununla. Mesele sistem meselesi, oyun karakteri. O değişmez, elindeki en büyük yıldıza da o karakteri uygulatmak ister. Kimi algılar, kimi algılamaz, kimi beğenir, kimi beğenmez. Futbolcudan futbolcuya değişir.

Pirlo'nun kitabından alıntılar yapıyorlar, olabilir, beğenmeyebilir hocayı. Biraz da abartarak bu beğenisizliğini dile getirmiş. Şöyle diyelim, Rui Costa tapıyordu bu adama. Ya da aynı Pirlo'nun Ancelotti için de benzer söylemleri var. Hepsinin de ötesinde, Bilgin Gökberk güzel der, Milan'dan kovulmak için önce Milan'da çalışmanız lazım. Fatih Terim bu çıtayı öyle bir yere getirdi ki, yanına yaklaşabilen, hatta Avrupa'da en sıradan takıma dahi gidebilen bir teknik direktör çıkardık mı?


Sneijder konusuna dönelim, 4-4-2 kaynaklı ve Sneijder'in 6 aydır futbol oynamamasından ötürü bu transferi o kadar istememiş olabilir. Doğrudur yanlıştır, bu göreceli ama Sneijder'e de karşı durmadı. Hatta ondan faydalanmak adına formasyon değişmedi mi, 4-1-2-1-2'ye döndük ve yine başarılı olduk. Schalke 04'ü eledik, Real Madrid'e kafa tuttuk, ligde rahat bir şampiyonluk kazandık. Sneijder de belki yüzde 40'ında bile değildi ama Real Madrid, Orduspor, Karabükspor ve Kayserispor maçlarında kritik goller atmadı mı? O da bir yana, ertesi sezon açılışının yıldızı olmadı mı?

Özetle, bugün Fatih Terim gelmiş olsa tahtaya ilk yazacağı isim yine Sneijder olacak. Neden böyle bir isimden vazgeçsin. Ffp dersiniz, mali şartlar ön plana çıkar, takımdan bu sebeple belki ayrılır ama inanın bunu isteyen Fatih Terim olmaz. Anlamsız bir algı var, sanki Fatih Terim & Sneijder düşmanlığı var gibi. Bu da hocayı tanımamaktan kaynaklı, Fatih Terim daima büyük futbolcularla çalışmayı sevmiştir..

8 yorum:

  1. hoca uefa kupasını kazandıktan sonra ego patlaması yaşadı.maalesef bu hocayı geriye götürdü.

    yıllar evvel orta saha presini(okan-suat-emre)keşfetmiş ve kupanın kazanılmasının alameti farikası olan bu düzenden nereye geldi fatih terim.ozi arda hakan çalhanoğlu ve bunlara eklenen bir forvet.böyle yumuşak bir dörtlüyü nasıl sahaya sürer.akıl alır gibi değil.

    hoca diyor ki ben böyle başarılı oldum.basın toplantısında söyledi bunu.yani bu dörtlü ile finallere geldim.oysa asıl soru şu olmalıydı.iyi de aga nasıl ve ne oynayarak geldin.islambek kuat ın golüyle geldik finallere.selçuk inanın serbest vuruşuyla.öyle futbol falan oynamadık aga.

    galatasaray hamzaoğluyla birlikte şampiyon olduğunda da benzer şeyleri söyledik burda.herkes söyledi.metin tekinin söylemiyle Galatasaray geçen senenin şampiyonu belki ama şampiyon bir kadrosu yoktu.

    bide şu var medyada.terim olduğunda başarısızlıkta terim in dışında birçok faktör oluyor ve bunlar konuşuluyor.ama terim yoksa misal avcı varsa teknik analiz yapılıyor ve sadece sorunun teknik yanlışlardan olduğu yorumları yapılıyor medyada.

    hatırlayın terim elemelerde çok kötü giderken türk futbolunun kulüplerin sorunları saha çimleri alt yapılar falan tartışılıyordu.mucize şekilde finallere gidince biz bitti demeden bitmez oldu.

    şimdi gene benzer şeyler.arda primler kavgalar vs konuşuluyor.

    özetle terim sınıfta kalmıştır.net

    şenol güneş ve hatta vitor un feneri bu sezon ezik rakibe alan veren bir futbol oynatmadılar aga.yani kötü futbol oynanan bir sezonun sonunda avrupa futbol şampiyonasına gitmedik.taş gibi bir konya izledik.harika kontralar yapan bir osmanlı ve disiplinli bir başakşehir.23 kişilik kadro çok yanlış seçildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ego patlaması dediğin olay Uefa KUpası'ndan sonra olmadı, Milan'da çalışmasının ardından oldu ve Galatasaray'da 2. dönemi başarısızlıkla geçti. Bunu kendi de kabul eder, hep söyler.

      Sil
  2. Son cümle dogru..büyük oyuncularla çalışmayı sevmiştir çünkü bu oyuncular hep onu ayakta tuttu..Once Hagi sonra rui costa(hem fiorentina hem milan) sonra eksiklerine ragmen felipe ve sonrasinda sneijder..Fatih Terim'in taktik yönünün dünya çapında bir teknik direktör seviyesinde olmadigini her zaman iddia etmişimdir bununda her zaman arkasındayım.Euro 2008 deniyor..tek tek maçlara bakip yorum yapalim..Portekiz maçı husran..Isvicreye karsi son saniye goluyle galibiyet..çek Cumhuriyeti maci 75 dakika hicbisey yok Cech'in kariyeri boyunca yaptigi belki de en buyuk hatayla galibiyet..Hırvatistan maci 120 dakika rakip oynasın mucizevi bir galibiyet..Bu turnuvadaki halimizin farkindamisiniz? ispanyaya da Hırvatistana da yenilmek gayet normalde takimda taktik anlaminda ne gordunuz bana sadece bunu soleyin..oyuncularin pozisyonlari oyuncu tercihleri zaten bambaşka bir konu..Lütfen görelim artık gerçekleri..Hep basarili yillarini anlatiyorsunuz..Bide Galatasarayda elde yildiz oyuncu olmadigi icin husran biten sezonlarini yada milli takımda başarısız gecen yillarini da detaylica yazın lütfen..

    YanıtlaSil
  3. 1 haftadır tek bir gün bile atlamadan her gün hürriyet sneijder'i manşet yapıyor. yeter artık, sabır kalmadı, çok oldu bu da mealinde haberlerle operasyon çekiliyor. bunun terim'le alakası yok sanıyorsan çok iyi niyetlisin. sneijder'i gördükçe aysal'ı hatırlar terim sırf bu nedenle bile uyuz olur.

    YanıtlaSil
  4. Ya Burak son cumleyi bari sen deme. Gecen ugur karakullukcu da benzer bir sey dedi.

    1-sabri (gitti mi gitmedi mi belli degil)
    2-hamit (gitti)
    3-burak (gitti)
    4-umut
    5-camdal

    Bu isimlerin yillik aldigi para toplami hesaplamadim ama 10 milyon eder. Bes milyon sino ise bir sinoluk daha para var demektir. He yoksa da almazsin ama elindeki degeri de kaybetmezsin olur biter. Zaten avrupada yokuz, eldeki kadro da lige yeter. Sunu soyleyecek bir tane adam yok mu yahu, yoneticilerden ozellikle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abi ben algı üzerine yazı yazdım, ne anladın bilmiyorum :) Terim'in gelişi Sneijder'in gidişi demek değil dedim sadece.

      Sil
    2. " Ffp dersiniz, mali şartlar ön plana çıkar, takımdan bu sebeple belki ayrılır ama inanın bunu isteyen Fatih Terim olmaz. "

      Sunu demek istedim. Gerci gecendeki gibi ben gene yanlis anlamis olabilirim evet hahahahaha.

      Sil
    3. Onu şu anlamda dedim. Hani illa mantık arayacaksak gibisinden :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir