6 Haziran 2016 Pazartesi

Galatasaray Adına Sezonun Kazananları

Biten sezonla ilgili ikinci ve son yazı. Galatasaray adına sezonun kazananlarını yazalım bir de, çok fazla isim yok ama gerek performans anlamında, gerekse fiyat & katkı denkleminde büyük iş görmüş isimler var ve tabii bunun yanında hakkı yeterince teslim edilmemiş isimler. Bu listenin dışında kalan herkes sezonun kaybedeni bir anlamda.


Lukas Podolski'yi ilk sıraya yazarım. Sezonun en önemli transferiydi ki şu kötü sezon içerisinde belki de bizi ayakta tutan en önemli unsurdu. Oyun içi katkısı yok diyen de çıkar ama Podolski'nin tüm kariyerinde en büyük özelliği "gol" kimliği. Galatasaray'ın yıllardır gol özelliği yüksek bir kanat oyuncusu yoktu, Podolski ile bu giderildi. Ligde de, Şampiyonlar Ligi'nde de takımın en golcüsü oldu. Üstelik kariyeri boyunca sol kanatta tanımıştık kendisini, Galatasaray'da kendi pozisyonunda oynadığı maç sayısı 3'ü geçmez. Sağ kanatta başladı, forvet bitirdi. Evet, bu takımın gol sorunu hiç olmadı. Fazlasıyla Podolski sayesinde.


Selçuk İnan'ı ise ikinci sıraya yazacağım. Beğenmeyeni çok, insanüstü bir performans gösterse bile bu değişmeyecek, o kişiler kendisini yine beğenmeyecek. Sezona müthiş girmişti, sonrasında bir sakatlık dönemi var ve Mustafa Denizli'yle birlikte takım içerisinde herkes düşüş yaşarken o da nasiplendi bu durumdan. Bilal Kısa'yla oynadığında iyi bir dönemi var ama sezon boyunca tüm yük onun oldu. Ofansif katkısı yok denilse, yanında oynayan isimlerin de defansif katkısı olup, Selçuk İnan'ı öne attığını söyleyemeyiz. Hem hücumda hem savunmada varlık göstermeye çalıştı, doğru partnerle asla oynamadı ama elinden geleni yaptığını ve Galatasaray adına sezonu iyi geçiren isimlerden biri olduğunu düşünüyorum.


Bilal Kısa üçüncü sırada olacak, hatta sezonun x faktörü ve en çok hakkı yenen futbolcusu da diyebiliriz. Maalesef yaz döneminin kurbanlarından, Hamza Hoca'nın "Melo'nun yerine Bilal Kısa oynayabilir" söylemi tüm seyri değiştirdi. Kafadan büyük bir ön yargı koyduk ama zamanla bu kırıldı. Selçuk İnan'la iyi ikiliydiler, sonrasında Mustafa Denizli yüzüne dahi bakmadı. Riekerink'le birlikte de bir hamle oyuncusuna dönüştü. Transferi sonrası düşüncem "70'den sonra oyuna girer, çok kapı açar, kulübe adına büyük koz" üzerineydi, fazlasını yaptı. Bu sezon atılan tüm jenerik gollerde onun imzası var.


Lionel Carole dördüncü isim, o da fiyat & katkı dengesinde fazlasıyla iyi iş çıkardı. Kendisi bir scout adımı ve bu tarz adımları daha sık atmamız gerektiğinin göstergesi. Telles gibi bir ismin arkasına geldi ama Telles'in son gün ayrılığı gerçekleştiyse de bu Carole'nin varlığı sayesinde. O da sezona iyi girdi, sık sakatlıklar yaşadı, Mustafa Denizli'nin yine yüzüne bakmadığı isimlerden ama Riekerink ile büyük aşama kaydetti. Özellikle savunmada ama hücumda da etkili, her geçen zaman üzerine ekliyor diyebiliriz. 


Sinan Gümüş'ü de beşinci sıraya yazıyorum, belki de Galatasaray taraftarına bu sezon en büyük heyecanı veren isimdi. "Bruma'yı Sinan Gümüş için gönderdik" diyenlerin Sinan Gümüş'ü de oynatmadığı haftalarla başladı sezon. Devamında yaşanan sakatlıklar derken şans Sinan Gümüş'e geldi ve müthiş iş çıkardı, harika bir performans gösterdi. Şanssızlığı onun da uzun sakatlık yaşaması, o sakatlık olmasa belki de Euro 2016'da izleyecektik kendisini. Geri dönüşü önemliydi, döndüğü gibi performansı aynı seviyede devam etti ve onun sahada olduğu maçlar bizler için gerçekten büyük heyecandı.

Bu isimler dışında biraz da Denayer'i iyiler klasmanına koyabilirim, daha çok sağ bek kullanılmasına rağmen. O da sezonu iyi bitirdi mesela ama benim beşlim yukarıda saydığım isimler. Hayal kırıklıklarına girsek işin içerisinden çıkamayacağımız için o topa hiç girmiyorum. Bu yazıyla da birlikte biten sezonu kendi adıma geride bırakıyorum, geleceği konuşmaya devam..

6 yorum:

  1. Aslında her şeye rağmen hala elimizde güzel bir çatı oluşturabilecek bir takım var. öyle çok fazla sayıda ve pahalı ilaveler olmaksızın bile yapılacak doğru ve zamanında takviyelerle önümüzdeki sene için iddialı olma ihtimalimiz var.
    Ama gel gör ki; GS yönetiminin pervasızlığı, kifayetsizliği, yaptıkları hatalar hatta skandalları, beceriksizliği, yetersizliği, öyle umutlarımız köreltmiş durumda ki, geleceğe dair en ufak bir umur kıpırtısı bile yok. İnanılmaz, akıl almaz bir belirsizlik var. 1 tane teknik direktör ve 4 tane futbolcu almaktan aciz bir yönetim var. Gitmesi gerekenleri bir türlü gönderemeyen bir yönetim var.

    Ben gerçekten olan bitene inanamımıyorum. Neden bu kadar etkisiz, tepkisiz ve hiç bir şey yapmayan bir durumdalar.

    Bu takımın ihtiyaçları belli. Sağır sultan bile biliyor:

    1 - Stoper: uzun boylu, hava hakimiyeti olan, lider özellikli, pozisyon bilgisi üst düzey bir kuzey veya doğu avrupalı stoper. Adres de belli gidp siyahi, latin veya afrikalı falan değil direk kuzey veya doğu avrupalı stoper. Skertel, glik, agger, marco basa vs...Böyle biri gelirse şu an nefret ettiğimiz Semih bile Ujfa dönemlerine dönebilir. Koray ve hatta kalırsa Denayer inanılmaz etkili olur. Ve o zaman çok pahalı olan şeju'yu satabiliriz veya takasta kullanabiliriz.

    2 - Ön libero: yırtıcı, savaşçı, top çalan, basan, pres yapan, dönen topları toplayan ve ayağı kısmen düzgün bir orta saha/ön libero. Melo'nun gitmesi ile birlikte bu artık bağırdı koca sezon. bu kadar gol yememizin başlıca sebebi de budur. Üstelik melo varken bile bu oyuncu bence alınmalıydı. Atiba gibi birini bulmamız lazım. Aslında uzaklarda aramaya gerek yok. Bonservise vereceğimiz paranın yerine üstüne biraz daha koyup Mehmet Topal'ı alırsak bambaşka bir takım oluruz. Ve macera aramadan kesin çözüm üretmiş oluruz.

    3 - Santrafor/striker: eğer tek santrafor ile oynayacaksak ki (snayder varken başkası zor), net bir golcüye ihtiyacımız var. Gomez, drogba gibi. Topu tutan dağıtan, kafa topu alan vs.. Yani bunu uzun uzadıya yazmaya gerek yok. Takımın golcüsü yok. Yedeği de yok. Sıfır yani. Ben olsam bir kere napar eder Eren Derdiyok'u alırım. Takas, para. Olcan, tarık, donk, umut, hatta yasin bir dolu adam var. hepsini kullansınlar gerekirse Eren'i alsınlar. buraya 2 adam lazım.

    yani 4 tane transfer yaparsan bu takım başka bir takım olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel analizin için teşekkür ederim, şöyle diyeyim. Stoper rotasyonu için Neustadter diyorlar ki tarifine uyuyor. Orta saha için Alex Song & Mehmet Topal ekseni var, orada büyük bir kara delik olduğunu düşünüyorum ki en önemli hamle olacak. Santrafor olayında ise düşüncem şu, Podolski ve Sinan golcü isimler. Onlara duvar olacak bir pivot hiç fena olmazdı.

      Sil
  2. Simdi boyle dusundume hamza hoca nr kadar iletisim ozurlusu bir anadolu hocasiymis.
    Gecen sene neler neler sacmalamisti. .Bilal melo yerine oynar mi dersin,sabri pereira kadar iyi oynsr mi dersin.
    Yoksa ligin basinda anlamsiz bi burak kaprisi mi dersin.
    Umutu sag acika koyup savunma icin yaptigini soylemesi mi dersin

    neler neler. İyiki iyi yada kotu basimizdan defolmus.
    İletisim ve Mental ozurlu birisiydi.
    .Telles ayrilmayacakti ancak real madrid macinda hic oynatmadiginicin. o teklifi degerlendirdi. Telles gibi isimler onemli maclari severler. Menajerinin bi aciklamasi vardi buna dair. o donemde.

    İyikide hamzadan kurtulmusuz.
    Yaninda koylu kondisyonerlerle takimi.mahvetti

    YanıtlaSil
  3. hocam o değilde donk un yerine kasımpaşadan andre castro yumu alsaydık.

    http://www.transfermarkt.de/andre-castro/detaillierteleistungsdaten/spieler/58267

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Donk'u Kasımpaşa'da yükselten isim de Castro'nun varlığıydı aslında, bizim atladığımız detay bu oldu..

      Sil
  4. ooo kadro mühendisliği sezonu açılmış hocam. hayırlı işler.bende katkıda bulunayım biraz.

    1- stoper: elde 4 isim var hali hazırda.balta-koray-semih-çedju.genelde 2 stoperden biri hızlı olur.diğeri ayağı iyi olur.denayer gittiğine göre hızlı stoperimiz yok.ayağı iyi stoperimiz var ama.çedju.bence kolay harcanmaması gereken bir isim.lider vasıflı.golcü.ve gerektiğinde topla dripling yapabiliyor.

    eldeki bu 4 isimden bence gönderilmesi gereken isim semih dir.tam bir saatli bomba.her an hata yapma potansiyeli yüksek.

    sağbekte linnes oynamalı.tutmalıyız.solbek carole oynamalı.dinamik beklerimiz var aslında.tabi bu isimleri oynatacak onlara güven verecek teknik adam şart oğlu şart.

    2-ön libero: daha önce yazdım.flamini alınabilir.ideal bir isim.yaşı ilerlemiş olsada fizik olarak fit bir oyuncu her zaman.savaçcı bir isim.

    3-cm pozisyonu :selçuk inan bir yaş daha yaşlandı.selçuk inanada bir alternatif şart.andre castro tarzı.skora da katkıda yapacak bir isim olabilir.orta saha ikilisi için 4 oyuncudan 2 si birlo ve selçuk.ile bir dm ve bir cm transferi.

    4-forvet: zac ın dediği gibi sneijder le oynayacaksak tek forvet oynamak gerekiyor.bu durumda forvet mevkisi için 2 iyi forvet ve birde genç hesaplı bir forvet transferi şart.umut ile yollar ayrılmalı.net

    an itibariyle elde golcü diyebileceğimiz oyuncu sıfır.(umutu saymıyorum)

    zac arkadaşımıza katılmadığım nokta ise pivot santrafor alınması.günümüzde pivot santraforların devri bitmiş durumda.en saçma karar fernandao tarzı ağır bir golcü almak olur.dünyada böyle golcü kalmadı aga.forvetde bakacağımız birinci özellik hız ve top tekniğidir.hava topunu alıp indirmesi değil.o küçük takımlar için geçerli bişey.iyi koşular yapması lazım.gomez gibi.oyunu okuması lazım.nereye ne zaman koşu yapacağını bilmesi lazım.imdi elde poldi ve sinan var.bunlar topu ayağına isterler genelde.kimilerince boş koşu dediğimiz olayı yapmazlar.onunçün en ilerde oynayamazlar.

    gomez in en önemli özelliği ofsayta takılmadan topun nereye geleceğini sezinleyip oraya hareketlenmesidir.gomez genelde topsuz oyunda vardır.klasik bir golcü tipi.

    kanat açıkları zaten yeterli bence.bruma geri dönecek.yasin var.poldi ve sinan var.olcan da var.hatta fazlalık bile var burada.olcan olmadı maalesef.

    özetlersek:

    1 adet hızlı stoper

    1 adet dm

    1 adet cm

    3 adet forvet (biri genç olabilir)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir