22 Haziran 2016 Çarşamba

Serdar Aziz Galatasaray'da


Bonservis rakamını ya da takasta gidecek isimleri bilmiyorum, belki de bu yazıyı yazdıktan sonra açıklanacak. Ama bahsi geçen rakamlar ve gitmesi muhtemel futbolcular üzerinden gidelim, maalesef bu transferde konuşulacak ilk şey de "para" olacak. Serdar Aziz'den bağımsız bir durum ama bu anlamda en büyük tepkiyi de belki Serdar Aziz yiyecek. Hiç suçu yokken, bu durum tamamen bir yönetim hatası.

Beşiktaş bu transferi gerçekleştirir diye bekliyordum, Serdar Aziz'in altın dönemi Şenol Güneş ile. Öyle ki listesinde de ilk sıradaydı, Beşiktaş adına önemli stoperleri konuşmamıza rağmen. Tanıdığı, birlikte başardığı bir futbolcu ama Galatasaray'a transferini Şenol Güneş üzerinden yorumlayamayız. Maalesef ki bu transferi yorumlayacağımız bir Galatasaray teknik direktörü de olmadığı için ne desek bilemiyorum. Akıllara bir isim geliyor, Fatih Terim. Gelir mi bilemiyorum ama şöyle bir çıkarım var, teknik direktörü belli olmayan bir takım böylesine büyük bir yatırımı stoper için yapar mı? Söz konusu Dursun Özbek yönetimiyse her şey mümkün tabii.

Serdar Aziz için ödenildiği söylenen bonservise bakınca sorulacak diğer soru da, neden scout ekibi var üzerine. Bu paraya stoper için daha iddialı, hatta kaliteli isimler almak da mümkün. Ffp diyoruz, yüksek bonservis ödeyemeyiz, yıllık ücretleri ayarlamak lazım gibi konuları konuşuyoruz ama kimsenin beklemediği anda da böyle bir bonservisi bir anda verebiliyoruz. Scout ekibinin en çok sözünün dinlenmesi gereken zamanlar, hem maddi yoklukta hem de teknik ekip yokken ama bu kararlar nasıl alınıyor, kimler böyle kararlar veriyor bilmiyorum. Yukarıda da dediğim gibi, bu sorunun mantıklı cevabı yeni teknik adamın belli olduğu ve o ismin de Fatih Terim olduğu üzerine olmalı.

Para konuşulacak, bu kaçınılmaz son. Sürekli gündeme gelecek, olası performans düşüklüğü ve sakatlıklar sonrasında da daha da ses yükselecek. Bu tabloda Serdar Aziz'in suçu yok ama tepkiyi de yiyecek isim yine o olacak, yönetim politikası hatalıyken. Neyse, olan oldu ve hayırlı olsun diyelim. Biraz daha teknik konulara girelim madem.

Geçen sezon sakatlıklardan çok çektiği doğrudur, kendi ifadesine bakınca da Bursaspor doktorlarının hatası var diyor. Aslında bu da bir hata, sonuçta büyüdüğü, yetiştiği kulüp. İlk mesajında Bursaspor üzerinden negatif yorumlar yapması hoş değil. Belki de Euro 2016'yı kaçırmasının etkisi, Bursaspor açısından da büyük bir kayıp oldu. Fulham'ın 5 milyon avro'luk teklifini kabul etmemişlerdi mesela, Inter ise AB statüsü hakkını doldurduğu için alamamıştı. Euro 2016'da piyasa yapmasını bekledi Bursaspor, bu durum da gerçekleşmeyince iyi bir teklife futbolcuyu satmış oldular.

Beğendiğim bir stoper aslında, ülke şartlarında da en iyilerden biri. Galatasaray'ın geçen sezon en büyük sorunu "gol yemek" üzerineydi, bir türlü çare olamadık bu soruna. Sakatlıklar, formsuzluklar, daha önemlisi kötü kadro planlaması bu duruma yol açanlar. Chedjou, Hakan Balta, Semih Kaya, Denayer, Koray Günter diye baktığımızda isim anlamında bir sıkıntı yoktu belki ama doğruyu bulamadık, orta sahada defansif anlamda bir kara delik bıraktık derken yaşanan sorunlar büyük oldu. Bence öncelik defansif orta saha üzerine olmalıydı ama biz stoper yatırımını büyük yaptık, bu da diğer hata.

25 yaşında ve Bursaspor gibi bir takımın uzun zamandır kaptanı. Lider karakterinin yanında stoper özelliğine de bakınca lider özelliği var. Bu da onu ayıran en önemli özellik belki de. Chedjou eğer kalırsa ona gelecek ismin Serdar Aziz olabileceğini düşünüyorum ama bu yatırımın ardından da Chedjou'nun kalmasına pek ihtimal vermiyorum. Şunu da ekleyelim, Galatasaray stoperlerinin kafa topu kazanma anlamında yaşadığı büyük bir sorun vardı ki Serdar Aziz'in bu konuda ortalaması yüzde 60'ın üzerinde. Yani eksik üzerine gidilmiş bir hamle diyebilirim. En yakın takipçisi Chedjou takım içerisinde, o da yüzde 53. Oyun kurma becerisi bir Hakan Balta veya Chedjou noktasında değil ama pas isabet oranı da yüzde 80, yani abartıldığı kadar kötü değil, ortalamanın üzerinde hatta. 

Ömer Toprak'ı bir kenara bırakmak durumundayım, Milli Takım'da eksikliği en çok hissedilen isim de Serdar Aziz durumunda. Fatih Terim'in planları vardı, şansı zorladı ama tutmadı. Bugün Hakan Balta & Serdar Aziz tandemini Milli Takım'da izliyor olabilirdik. Ya da Hakan Balta, olası 2. tur maçı için cezalı duruma düştü, alternatifler ise Semih Kaya ve Ahmet Çalık kalıyor. Bu arada Milli Takım'a çağrılan 3 Galatasaraylı stoper oldu, bu da ilginç.

Sıkıntısı sakatlıklar olacak, uzun sakatlık dönemleri olabiliyor. Sonrasında para konuşulacak, bu konuda da kendisinin hiç suçu yok. Ödenen rakamları bir kenara bırakıyorum, Serdar Aziz kötü bir isim asla değil, beğendiğim, sevdiğim bir futbolcudur ama bu paralar ödendiğinde ve 14 yabancılı düzen düşünüldüğünde neden ısrarla yerli ve yerli için ödenen bu rakamlar. Bunu da maalesef anlamayacağım. Hayırlı olsun diyelim, umarım tüm olumsuz eleştiriler boşa çıkar ve Serdar Aziz'in uzun bir Galatasaray kariyeri olur..

7 yorum:

  1. Sportif Cümleler Facebook sayfasindaki bu yaziya iliskili gönderiyi Hakan Şükür beğenmiş.
    Önemli ve Gizli Takipcilerin var :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizli değil, Hakan Şükür'ün takip ettiğini biliyorum :)

      Sil
  2. Takımın ihtiyacı olan takviye ancak 4.5 + üç futbolcu(bu isimlerin arasında maaşından kurtulacağımız Donk, Tarık, Umut Gündoğan vb de yok. Zaten kiralayarak maliyetinden kurtulduğumuz isimler) çok pahalı geldi bana. Hele UEFA'nın FFP odaklı sopası tepemizdeyken. Umarım Chedjou, Podolski, Selçuk gibi şişkin maaşlılardan giden olur da denge sağlanır. Bu arada Serdar'a verilecek maaş umarım 1.5 civarıdır. O da 2.5 lar ise iyi isim ama kallavi maliyet olur.

    YanıtlaSil
  3. serdara rağmen 1.90 luk hava toplarrinda etkili bir stoper ihtiyaci var. chedjou kesinlikle gitmeli. hakan artik cok yavas. bu stoperlerle lige baslarsak yine sikinti yasariz.

    YanıtlaSil
  4. kötü transfer.net

    ikinci tarık çamdal vakıa sı transfer şekli bakımından.serdar aziz i biliyoruz.uzun zamandır izliyoruz.olayın teknik açısıda teknik olmayan açısıda sıkıntılı.

    önce teknik açıdan başlayayım.serdar aziz dengesiz tek hamleli tam bi saatli bomba dır.ceza alanı dışında kırmızı kart görme potansiye acayip yüksektir.ceza alanında ise her an penaltı yaptırabilir.ki bunun örnekleri geçmişte çoktur.bu bakımda dany neunkou ya benzer.ama dany den yetenek olarak daha düşük profildir.evet dany de bazen dengesiz işler yapar ama ayak tekniği ve hızı ile telafi eder birçok pozisyonu.yani dany mi serdar aziz mi diye sorsalar direk dany derim.net

    tek pozitif özelliği hızlı olması.zaten başkada bir özelliği yok.hızlı ama dengesiz.hızla rakibin yanına gelir ama ceza alanında rakibe çift dalıp penaltıya sebeb verir.

    özetle olayın teknik tarafı skandal derecesinde.

    olayın diğer tarafı maddi.onunçün tarık çamdal transferine benzettim zaten.galatasaray ekonomiden dolayı ceza almış.hemde daha taze fırından yeni çıkmış bir olay.nası oluyor aga 4,5 milyona tekniği vasat saatli bomba transferi oluyor.
    hocam bu bonservis paralarının nereye gittiği bende büyük soru işareti.kırıştıkları için mi fiyat yükseltiyorlar acaba?beşiktaş bu paraları vermiyor son dönemde.serdarada vermediler.çünkü kırışma olayı bitti beşiktaşta.muhtemelen serdara 2 milyon bonservis teklif ettiler.bundesligada oynamış hollanda da psv de oynamış marcelo yu 2 milyona aldılar aga.

    galatasarayda soygun bitti derken demekki son vurgunlar yapılıyor giderayak.bu paraların verilmesinin(kırışılmasının)başka açıklaması yok.sen hiç duydun mu bir kulübün bize bonservis parasını ödemediler mahkemeye vereceğiz açıklamasını.ama oyunculara ödenmeyen paraları çok duyuyoruz.demekki burda başka işler dönüyor.para takibi olmadığı için yasal işlemde yapılamıyor.herşey usulüne uygun kağıt üstünde.para galatasaraydan çıkıyor.bursaya giriyor.ama bursaya gittikten sonra ne oluyor?asıl soru bu.geçen sezon bursa +20 milyon avroluk bonservis kazandı.kulüp borç batağında olduğu söyleniyor.denetim yok aga.kazanlılan bonservis kulübün kasasına mı giriyor yoksa yöneticilerin ceplerine mi?es es son yılların en çok bonservis kazanan takımı.ne hallerde.

    ben izlediğim oyuncular konusunda fazla yanılmam aga.sen nasıl izlemişsin bilemiyorum.ince detayları atlamışsın sanırım.sana araştırsam serdarın yaptırdığı saçma sapan penaltılardan ve kırmızı kartlık hareketlerden çok bulurum.sezon içinde sürekli sakatlanan bir yapısıda var.26 yaşında ve dolu dolu oynadığı süre anlamdında 2 sezon var.yani 6 sezonda 2 sezon fula yakın oynamış ful bile değil.2200 dakikalar onlarda.ful maçlar sezonda 2500+ dakikadır.

    http://www.transfermarkt.de/serdar-aziz/detaillierteleistungsdaten/spieler/44996

    bu transfer gösteriyor ki galatasarayda soygun devam ediyor.net

    bu kulüplerin özelleşmesi lazım hocam.soygunun bitmesi için.milyon dolarları kırışan yöneticilerin gram sorumluluğu yok.denetim yok.bakkalın bile yaptığı işten bir sorumluluğu oluyor.

    YanıtlaSil
  5. bu arada engin bekdemir osmanlıspor da.sıfır bonservis ve harika bir yetenek.transfer budur aga

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok istemiştim bu hamleyi. Maalesef çok bekledik, haliyle kaçtı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir