23 Temmuz 2016 Cumartesi

Bas Dost & Galatasaray, Bu Tarz İsimlerin Ülkemizde Başarısız Olma Şansı Yok


Yeni format gibi oldu, Galatasaray'la adı ciddi şekilde anılan isimleri yazmaya devam ediyoruz. Bas Dost da o isimlerden biri. Çıkan haberlere göre, 2 milyon avro yıllık ücret ve 4 milyon avro da bonservisi yazılmış. Sözleşmesinin bitmesine 1 yıl kalmasına rağmen bana bu rakamlar pek inandırıcı gelmedi ama doğru diyorlar. Eğer rakamlar bu seviyedeyse ve Bas Dost gibi bir ihtimal varsa da 1 saniye bile beklememek gerekiyor. Bu rakamlara, daha iyisini bulmak imkansız.

Max Kruse için Riekerink'in forvet tarzı demiştim, geçen sezondan yola çıkarak. Zorunluluktan gibi göründü ama Podolski'yi sahte 9 oynatmış ve başarılı olmuştu. Max Kruse ismi çıktığında da bunu düşündüm, Riekerink'in 4-3-3'ünde Max Kruse'nin serbest oynayıp, ortaya oyun aklı koymasını, daha çok top tutmasını ve kanatlarda olan isimlerle Galatasaray'ın gol aramasını. Ama asıl, gerçek ihtiyaç bu muydu sorusu sorulacaktı ki ilk başından bu yana yazdığım gibi, bence Galatasaray'ın iyi bir pivota ihtiyacı var. Kruse gelmiş olsa bile kulübe için böyle bir ismin gerekliliğini yine yazmıştım.

Bas Dost da bu ayarda bir isim. Yine sakatlıkları gündem olacak ama Mario Gomez için de aynı şeyleri konuşurken ülkemizde nasıl bir fark yarattığını izledik. Hep yazdığım gibi, şaşmıyor bu isimler. Bas Dost'un da sahada kaldığı her an büyük bir katkı vereceği açık. 2 sezon önce Almanya'da bunları yapıyordu, bir süredir eski ayarında değil ama geçen sezon bile sakatlanana kadar gayet iyi iş çıkarıyordu. Başkanla sorunlar yaşadığı söyleniyor, Max Kruse'yi ise bazı skandallarından ötürü.

Bas Dost iyi bir pivot ama Almanya'da onun özelinde eleştiriler de oyun içi katkısının çok olmaması yönündeydi ama anlamadığım nokta da şu. Podolski için de aynı yorum yapılıyordu, oyun içi katkısı yok üzerinden ama Podolski'nin attığı gollerle ayakta kalan bir Galatasaray vardı. Ya da zamanında Jardel, oyun içi katkısı var mıydı? Sadece gol vuruş anlarında kendisini izler ve bu özelliğiyle başarı sağlayan bir isimdi. Bas Dost yine farklı, top tutar, indirir, servis yapar ama golü de koklar. Çok kaçırdığı da olur ama sürekli pozisyonun içinde yer alır, bu ligde de sağlıklı kalması durumunda 20 golün altında kalacağını düşünmüyorum.

Ağır diyebilirsiniz ama Galatasaray'ın Bruma, Sinan Gümüş gibi hareketli kanatları da var, telafi edilir bu. Bekleri de aynı şekilde, servis yapan, asist özelliği de olan beklerimiz vardı ama kullanamadık, maalesef forvet kalitesini yaratamayacak. Carole mesela, öne çıkmadı maalesef, değerlendirilemediği için ama çok iyi orta özelliği var, boş orta yapmaz, adrese teslim eder ama bitiren bir isim bulamadık. Bas Dost'u besleriz yani, hem de iyi besleriz. 

Mehmet Batdal dahi son 2 sezonda yaptığı yükselişle, özelliği itibariyle ligimizde fark yaratır oldu. Daha yüksek seviyeye çıkarsak, Mario Gomez'i zaten izledik. Mario Gomez oyun bilgisi ve aklıyla bir tık daha önde, topsuz oyunda da var olmasıyla ama buradan yola çıkıp Bas Dost ismi değerlendirilir. Galatasraay'ın istikrarlı şekilde gol atan forveti yok ya da hava toplarını alan, ikili mücadelede ayakta kalacak, top tutan, servis yapan bir ismi. Elmander vari bir mücadele beklemeyeceğiz tabii, Bas Dost atacağı gol sayısı üzerinden değerlendirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir