22 Temmuz 2016 Cuma

Lucas Leiva & Galatasaray, Ana Plan Topa Sahip Olmaksa


Galatasaray'ın yeni sezonunu bütünüyle etkileyecek bir hamle. Şampiyonluk şansını da defansif orta saha hamlesine göre değerlendireceğiz. Geçen sezonun büyük boşluğu, kara deliği. Düşüşe geçmiş Melo'nun yerini dahi dolduramadık, bütünüyle büyük bir iş bilmezlik ve kaybedilen bir sezon.

"Yeni" kelimesine takıntılıyım, bu yüzden de "yeni" Melo olayına girmeyeceğim. Melo ve Leiva farklı iki isim. Melo daha agresif ve sert ama top tekniği de iyi olan bir futbolcu, Leiva ise top tekniği daha üst düzey olan, oyun aklıyla oynayan ama agresiflik ve sertlik düzeyi daha düşük bir isim. Buradan da şu sonuç çıkar, Riekerink'in temel düşüncesi topa sahip olmak. İşin ucunda Avrupa olsa soru işaretleri de beraberinde gelirdi ama Türkiye Ligi için gayet iyi bir düşünce.

Yine de benim aklımda daha sert, agresif ve tempolu bir isim vardı. Lass Diarra bu işin ütopyasıydı mesela, keşke gerçekleşseydi. Ya da Delaney, imkan vardı ama transfer yapılamadı. Biraz daha seviyeyi düşürürsek, Akpa Akpro ya da. Basit oynamayı öğrenmesi gereken bir isim, hatta Saidou kadar basit oynasa yeterdi. Tempo, hareket, dinamizm ve agresiflik katardı. Selçuk İnan, Sneijder, Podolski gibi isimleri yazacağız kadroya, biri bu yükü çekmeli.

Lucas Leiva ise böyle bir isim değil. Top tekniği üst düzey olan, daha Xabi Alonso tadında, geriden oyunu iyi kurabilen, aklıyla oynayan bir defansif orta saha. Riekerink'in 4-3-3'ü düşünülünce ve bu hamlenin gerçekleşmesi durumunda da Leiva, Selçuk İnan ve Sneijder üçlüsünü görüyoruz, belki de Galatasaray tarihinin en teknik orta saha hatlarından biri. Ülke seviyesinin de kesinlikle çok üzerinde. Toparlamış bir Sneijder, rahatlamış bir Selçuk İnan ve Leiva. Ana plan topa sahip olma, oyun hakimiyetiyle ki öyle görünüyor Lucas Leiva için burun kıvırmak imkansız.

Pas trafiğinde büyük etken olur, temiz oynar, top bizde kaldığında da ekstra işler yapar ama kimse büyük bir tempo, agresiflik, serlik beklemesin. Takım savunması yapacağız, bu savunmayı da daha çok aklımızla uygulamak zorundayız. Leiva orta saha hattını defansif anlamda organize eder, yönlendirir. Katacağı akıl büyük olacaktır ama sakatlık handikapı unutulmamalı. Sık sakatlanıyor, uzun süreli ayrılık yaşayabiliyor. Buna iyi bakılmalı ve araştırılmalı.

Xabi Alonso'nun ayrılığı sonrası Liverpool'a gelmişti ve uzun yıllardır Liverpool forması giyiyor, çok genç yaşlardan itibaren. Artık o düzeyi kaldıramaz oldu, yavaştan gözden düşüyor. Sezon sonunda da sözleşmesi biteceği için bu bonservis maliyetini aşağı çekmiş oluyor. Transferi cazip kılan unsur da bu, ihtimal varsa kaçırmamak gerekir. Şu tabloda Lucas Leiva'ya burun kıvırmak imkansız, geçen sezonu da yaşadıktan sonra..

3 yorum:

  1. ''Melo daha agresif ve sert ama top tekniği de iyi olan bir futbolcu, Leiva ise top tekniği daha üst düzey olan, oyun aklıyla oynayan ama agresiflik ve sertlik düzeyi daha düşük bir isim. Buradan da şu sonuç çıkar, Riekerink'in temel düşüncesi topa sahip olmak. İşin ucunda Avrupa olsa soru işaretleri de beraberinde gelirdi ama Türkiye Ligi için gayet iyi bir düşünce.''

    hafız sen yıllarca hollanda ligini mi izledin süper lig diye anlamadım.şu yorumun tam tersini düşünüyorum.yani cl yada avrupa liginde oynayacaksan biraz daha yumuşak bir kadro kurabilirsin ama süper ligde farklı bişey oynanıyor aga.

    bidefa orta sahada fiziksel temaslı bir oyun var.biliyorsun ki bazı oyuncular fiziksel teması sevmez.sevmediği içinde oyundan düşer.özellikle teknik oyuncular.adamı yıldırırlar süper ligde aga.hemen hemen bütün forvet oyuncuları geldikten 1 ay sonra burda çok sert oynuyorlar diye ağlamaya başlıyor.hatırla.

    melo bundan dolayı önemli idi galatasarayda.hatta sertliği o kadar abarttı ki rakipler bu kez melo dan korkar hale geldiler:) buda bir avantajdır oyun içinde.fener yıllarca derbilerde bunun kaymağını yedi.agresif oldular.yıldırdılar.güzel oyun falan ortada yokken iki pasta golü buldular beşiktaşa karşı.bu sezon.kadıköydeki maçı hatırla.1-0 dan sonra maç oynanmadı neredeyse.buna süper lig anti futbolu diyoruz.ve bunun sırrı da melo tarzı oyuncuların varlığı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamza Hoca, Bilal Kısa & Selçuk İnan ikilisiyle zirve yarışında tutunuyordu :)

      Sil
    2. evet melo gitti bilal geldi demişti hamza hoca:)
      hafız o değilde şaktar ın yeni hocası fonseca 4-4-2 ile başladı sezona.güzel bir 4-4-2 . portekize a.madride benziyor.bu kesinlikle yeni moda futbolda.süper kupa maçında da lig maçında da hiç değiştirmeden bu 11 i sahaya sürmüş.

      http://www.canliskor.com/mac/dOHsL2qC/#kadrolar;1

      forvet ikilisi eduardo ve taison
      kanat açıkları marlos ve bernard.

      bu 4-4-2 yi artemifranci bloğunda yorumladım.
      http://www.artemiofranchi.org/
      yalnız bu biraz daha hücumcu 4-4-2 lerden.

      lestır a.madrid portekiz derken şaktar da olaya girdi.pivot santraforsuz gezen 2 forvet ile oynanıyor.
      bizde poldi kanatlarda biraz inisiyatif alsa oynanabilir aga.

      kanatlarda poldi ve bruma çift forvet snaijder ve eren derdiyok(bastdost).poldi nin yaşı ve kondisyonu sıkıntı yaratır ayrı.

      al işte fonseca gelirgelmez taison u forvete salmış(ideal mevkisi kanatlar).süper kupada penaltılarla kaybetmesine rağmen lig maçında ilk 11 i hiç değiştirmemiş.demekki makine düzeninde oynayan bir takım yaratacak.ideal 11 i bulmuş.aynı a.madrid gibi sezonu 15 oyuncu ile tamamlayacak.orta saha ikiliside çok iyi.stepenenko ve fred.
      bizde de vitor 3-5-2 yi deniyor.sanki bu sistemle harika başarılar yaşamış takımlar varmış gibi.şaktar luce den sonra gene doğru seçim yaptı.bir 10 yılda fonseca yönetir.tabi talipleri çıkmazsa.

      4-4-2 birazda 4-2-3-1 in dönüştürülmüş halidir.o da şu.3 ün öndeki om nin ileride serbest takılması.yani taison un forvetleşmesi.fenerdeki alex e benzer.fener de yıllarca gizli 4-4-2 oynadı.asıl mesele kanat açıklarının gidip gelmesi.

      son dönemde bu tür forvetlerin boyu kısaldı.grizman 1.76 boyunda.değişimin farkındamısın.transfermarkt da bu tür pozisyon için hangende spitze yazıyorlar.forvet arkası forvet gibi bişey olsa gerek.lestırın çift forvetine bak.ogazaki 1.74 boy vardy 1.78 . tabi boy önemli değil burada.duran forvet tiplemesi yok artık.eder final maçındaki golü atmadan önce neredeyse sol açıktan aldı topu.ikinci forvet nani orta sahada idi.yani golden önce ileride bekleyen forvet sıfırdı.

      galatasarayda bruma sneijder poldi üçlüsünün önüne gezen hareketli bir forvet transferi.iş yapar bu 4 lü aga.dediğim gibi burdaki asıl sıkıntı sniejder in koşmaması değil.poldi nin geriye gelmemesidir.çünkü bu 4 -4-2 lerde 2 forvetin pres yapma zorunluluğu yok.pozisyon alma zorunluluğu var sadece.çok agresif oynatan simione nin çift forveti içinde geçerli bu durum.ama orta sahadaki 4 lü kesinlikle koşacak.alan kapatacak.bu olmazsa olmaz.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir