20 Temmuz 2016 Çarşamba

Mario Gotze Borussia Dortmund'da


İki açıdan bakıyorum mevzuya. Birincisi tamamen mantık dahilinde. Dortmund, Mkhitaryan'ı kaybetti ki Tuchel'in sistemi dahilinde Hummels ve İlkay Gündoğan'a oranla daha büyük bir kayıp olduğunu düşünüyorum. 4-3-3 oynuyor ve kanatlardan biri Reus'ken, diğeri ise oyun kurucu özellikli olan Mkhitaryan'dı. Mkhitaryan da kendisi adına en iyi sezonunu yaşadı, devamında da Manchester United yolunu tuttu. O boşluğu doldurmanın da en iyi yollarından biri Mario Gotze transferi.

Yine aynı mantıktan devam edeyim, Dortmund bu sezon transfer olayında büyük kazandı ama takımın en önemli isimlerini kaybederek. Transfer harekatını övdük, gençleşmek güzeldi, geleceğe dönük sağlam bir yapı kuruluyor belli ki ama kaybolan tecrübe ve kısa vadeli kalite kaybını pek kimse konuşmadı. Bir yandan geleceğe dönük oynarken, bir yandan da bu isimlerin kaybı sonrası ses getirmek, iddialı bir hamle yapmak gerekiyordu. Mario Gotze bu anlamda yine iyi transfer, hatta gelen tüm isimler içerisinde de Dortmund'un en iyi hamlesi.

Bayern'de yapamadı ama, uzun zamandır orada ama beklentiyi karşılayamadı. Guardiola'nın frekansına bir türlü giremedi ve rotasyon futbolcusu olmaktan da öteye gidemedi. 45 milyon avro gibi bir rakama transfer edilmişti diye hatırlıyorum, yine büyük kazanmıştı Dortmund. O dönemin altın çocuklarından biriydi tabii, büyük ses getirmişti bu hamle ve beklentiler onlar adına büyüktü ama yapamadı. 

Bir süredir de konuşuluyordu aslında bu geri dönüş, Guardiola'nın ayrılığı sonrası gerçekleşmesi ilginç olan. Yaş da hala 24, bu da diğer ilgi çekici nokta. Çok genç yaşlarda adını duyurdu, yükseldi, düşüş yaşadı ama hala yaşı 24. Yeniden kafayı kaldırmak adına da Tuchel'in Dortmund'u doğru adım, Tuchel'in sistemine de bire bir uyacak bir isim. Bu anlamda yine Dortmund adına müthiş bir transfer olması.

İşin mantık tarafı bu, gelelim duygusal kısma. Dortmund'dan Bayern'e giden halkanın ilk üyesidir Mario Gotze. Tek olmadı, devamında bir çok isim Bayern'e geçti. Lewandowski'yi izledik, sonra Hummels. Guardola kalmış olsa belki de İlkay Gündoğan. Son da olmaz, bundan sonra bu geçişleri izlemeye devam ederiz. Tüm ayrılıkları sindirmek, mantığa oturtmak mümkün ama Mario Gotze'yi ayıran bir kısım var.

Bu takım Şampiyonlar Ligi finaline yükselmişti, rakip Bayern. Mario Gotze'nin transferi ise bu finalden önce belli olmuştu, gitmek için elinden geleni yapmış ve ayrılmıştı. Finalde Grosskreutz ilk 11'di, Gotze oynayacaktı belki de 11. Sonradan girdi gerçi oyuna ama kendini ne kadar verebildi? Bu benim için büyük bir ihanettir, Lewandowski'yi alkışlarla uğurlarken Götze'ye gösterilen tepkinin nedenidir. Dortmund ne kadar sindirir bu hamleyi bilinmez, taraftar benimser mi, nasıl karşılar. Duygusal anlamda bakıyorum, ben bu transferi içime sindiremedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir