3 Temmuz 2016 Pazar

Thomas Delaney & Stefan Johansen, Yeter Ki Doğru Planlama Olsun

Galatasaray'ın transfer gündemini yorumlamaya devam ediyoruz. Son bahsi geçen isimler de Thomas Denaley, Stefan Johansen gibi scout ekibinin tavsiyesi olabileceğini düşündüğüm isimler. Söz konusu da "kuzey" olunca en doğru adres olan Sercan Soykan (https://twitter.com/SoykanSercan) 'a gittik ve bizler için hem bu futbolcuları anlattı ve biraz da Martin Linnes dedik.


Her iki ismin de scout ekibinin bir önerisi olduğunu düşünüyorum, Linnes örneği gibi. Önce maddiyattan ve bu transferlerin olabilirliğinden başlayalım. Bu futbolcuların piyasası ne durumda ve olası maliyetleri sence ne kadar olur? Artı olarak, Galatasaray'a gelme ihtimalleri nedir?

Sercan Soykan: Bende Galatasaray scout ekibinin tavsiyesi olduğunu tahmin ediyorum senin gibi. Thomas Delaney, Kopenhag kulübü için bayrak oyuncu olmuş durumda. Adına belgesel hazırlanmış, tribünde koreografi yapılmış bir oyuncu. Kopenhag'lı çocukların gördüğünde gözlerini büyüterek, heyecanla baktığı bir karakter. Zaten takımın kaptanlığını da yapıyor. Sözleşme bitimine 1 yıl var ve bu transfer etmek isteyen kulüpler adına avantaj gibi gözükse bile yetiştiği kulübüne para kazandırmadan gitmeyecektir diye tahmin ediyorum. Kopenhag'ın kapıyı 4 milyon eurodan açtığı belirtiliyor. 3 milyon bandından aşağı tamam diyeceklerini düşünmüyorum. Delaney ile Bundesliga'dan önemli kulüplerin ilgilendiği belirtiliyor. Zaten yaz transfer döneminde herhangi bir yerle anlaşamazsa bence kontratını uzatır. Kağıt üstünde de Kopenhag'ın elini kuvvetlendirir.

Stefan Johansen'de Norveç futbolu için çok önemli bir karakter. 25 yaşında Milli takım kaptanlığını yapıyor. Celtic'te Stromsgodset'ten hocası Ronny Deila ile devam etti. Orada da çok önemli sorumluluklar alarak yeteneklerini sergiledi ve büyük katkılar yaptı. Premier Lig ve Bundesliga'dan bolca teklif alacağını tahmin ediyorum onunda. Yetenekleri ve mevcut formuyla bunu tahmin etmek zor değil.

Galatasaray belki sıkıntılı süreçten geçiyor ve 1 yıl Avrupa'dan uzak kalacak ama gelecek sezon hedefi tekrar Şampiyonlar Ligi olacaktır. Bu doğrultuda oyunculara hedefi doğru şekilde aktarmak önemli olan. Ayrıca burada çok daha fazla para kazanacakları gibi bir gerçek var. O yüzden Galatasaray'ı tercih etmeme gibi bir durumları olmaz. Yeter ki doğru bir planlama olsun.

Geçmişten kalan bir Lorik Cana takıntısı var bizlerde, lider ve agresif bir isimdi ama kötü sezona denk geldi. O dönem geldiği yaşı da Delaney'e oldukça yakındı. Delaney'in de aynı özelliklerde olduğu söyleniyor, sert, agresif, pas oyununa da yatkın ve lider özellikli. Sence nasıl bir hamle olur ve Galatasaray'ın orta sahasında bir türlü gideremediği 6 numaranın ihtiyacını giderebilir mi?

Sercan Soykan: Lorik Cana ile Delaney arasında farklı özellikler var. Cana, fiziksel açıdan ondan biraz daha öndedir, gerekirse stoperlerin arasına girerek oynar ama Delaney topla ilişki açısından Lorik Cana'dan daha iyi oyuncudur diyebilirim. Zaten Delaney'i 'net 6 numara' olarak değerlendirmemek gerek. Box to box tabirinin tam anlamıyla uyduğu bir oyuncu. Oyunu iki yönlü oynar, iki ceza sahası önünde de etkinlik yaratır. Oyun metrajı daha uzundur ama Cana daha kısıtlıdır bu açıdan. Delaney, seninde saydığın gibi sert, agresif, pas oyununa giren ve oyun görüşü gayet iyi bir oyuncu. Riekerink, Fenerbahçe ile oynanan kupa maçında bile Emre-Selçuk ikilisini tercih etti. Anlaşılan iki tane box to box ile oynamayı mantıklı görüyor. Delaney-Selçuk (ya da Stefan Johansen) bu yüzden doğru ikili olacaktır bana göre.

Delaney'e net bir 6 numara ile gözüyle bakmak ve o şekilde kullanmak verimini düşürür. Mücadeleci oyuncu olduğunu da düşünürsek o rolde de elinden geleni yapar ama bir oyuncudan tam verim alabilmek için tam rolünü vermek gerekiyor. Bu noktada da Galatasaray teknik heyetine önemli bir görev düşüyor.


Stefan Johansen ise senin yazdıklarından yola çıkarak daha çok 8 numara. 10 numara özelliğini de bulunduran, yetenekli, yine lider özellikli ama pozisyonuna göre de sert sayılabilecek bir isim. Hücum özellikleri de Dzemaili'ye benziyor aslında. Bu transfer Galatasaray'a neler katar ve Selçuk İnan'ın da varlığında ortaya nasıl bir şablon çıkar?

Sercan Soykan: Selçuk İnan'ın son yıllarda düşen bir performansı olduğunu söylemek gerek, tarafsız bir göz olarak geçmiş yıllardaki düzeyinden uzak olduğunu düşünüyorum. Stefan Johansen'i gayet iyi anlatmışsın zaten. Liderlik özelliklerine sahip ve oyunu iki yönlü iyi oynayan yetenekli bir isim. Modern bir orta saha. Selçuk ile ciddi bir rekabete gireceklerdir. Oyuncu kalitesi olarak Galatasaray'a artı değer katacağını zaten Celtic performansına da bakarak söylemek mümkün. Stromsgodset'te beklentimin yüksek olduğu oyunculardan biriydi ve Celtic performansı haklı çıkardı doğrusu.

Delaney ve Stefan Johansen beraber transfer edilirse Galatasaray adına farklı bir gelecek planlaması mı yapılıyor acaba diye düşünebilirim. İlk ihtimal olarak kısa vadeli olarak Sneijder'in ayrılması beni şaşırtmaz. Nasıl bir taktik kurgu düşünüyorlar bilmiyorum ama Riekerink ve yardımcılarının aklında yeni bir oyun düzeni, Delaney-Johansen ve Selçuk üçlüsünü beraber kullanmak bile yer alıyor olabilir. Ek olarak da Burak Yılmaz gibi Selçuk İnan'ın da Asya ya da Avrupa'dan talipleri söz konusu olabilir. Gidiş ihtimali düşünerek orta ve uzun vadeli bir planlamada yapılıyor olabilir. Tabi sadece kafamda oluşan senaryolardan bahsediyorum. Şu an kadro derinliği ve rekabetin düşünülmesi daha gerçekçi ihtimaller arasında.

Linnes (Beşiktaş'ın gündemine gelmesi ve Fenerbahçe maçları itibariyle) bizlerin bildiği, tanıdığı bir isimdi. Maliyeti yüksek beklerken uygun fiyatlara geldiğini gördük. Şu ortamda en doğru adres kuzey ülkeleri diyebilir miyiz?

Sercan Soykan: Martin Linnes doğru bir transferdi. Zaten Norveç Ligi'ni bir kenara bırakıyorum Avrupa Ligi performansıyla gözümüzün içine kadar girmişti. Hala da Galatasaray adına geleceği olabilecek bir yatırım olarak duruyor bence. Geçen sezon Galatasaray'ın oyun yapısı çok kötüydü. Kolay değil, orada iyi bir düzen takımında oynuyordu ve burda her anlamda sıkıntılı bir kulübe geldi. Daha iyi bir düzende etkili olabileceğine inanıyorum.

Kuzey Ligleri düzenli olarak kontrol edilmesi gereken ligler. Maliyet olarak oldukça uygun, oyuncu gelişimine önem veren ligler. Ülkemizde başarılı olan Atiba Hutchinson, El Kabir, Badou Ndiaye gibi isimlerde buralarda görev aldı, bir kaç olumsuz referans olduğu gibi böyle olumlu referanslarda söz konusu. Anladığım kadarıyla Galatasaray scout ekibi de bu bölgeyi inceleme altına almış durumda. Takibe devam etmeleri gerekiyor bence.

Son olarak şunu sorayım, bu isimlerin orta ve uzun vadede Galatasaray'a getirileri neler olur, nasıl bir etki bırakırlar?

Sercan Soykan: Transfer edilmeleri durumunda ikisini de Galatasaray taraftarının seveceğini düşünüyorum. Geçen sezon Galatasaray oyuncuları mücadele etmedikleri için çok eleştiriliyordu. Bu ikili kesinlikle son güçlerine kadar savaşırlar. Galatasaray'a oyun kalitesi de katacaklarına inanıyorum. İki oyuncununda Bundesliga ve Premier Lig gibi yerlere transfer yapabileceğinden söz ettik. Burda gösterecekleri iyi performans sonrası da bu durum gerçekleşebilir. İkisinin de 1991'li olduğunu hatırlatayım. Önlerinde uzun bir kariyer duruyor. Kısacası Galatasaray ilerde bu isimler üstünden parada kazanabilir.

Ayrıca sevgili Sercan Soykan'ın blogundan da futbolcuların daha detaylı raporlarına ulaşabilirsiniz;
http://kuzeyligleri.blogspot.com.tr/2016/05/thomas-delaney.html
http://kuzeyligleri.blogspot.com.tr/2013/07/stefan-johansen.html

1 yorum:

  1. Çok olumlu referanslar bunlar ama bizim kulüpteki başıbozukluk aklıma gelince umutlanamıyorum.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir