15 Ekim 2016 Cumartesi

Zor ve Ters Deplasman, Kazanmak Öyle Kıymetli Ki.. Gençlerbirliği 0-1 Galatasaray


Deplasmanlar yılların sorunu, maalesef ki hala tam anlamıyla aştık diyemiyorum. Gençlerbirliği deplasmanları ise ekstra sorun, Son yılların 1-1 biten maçları ve sorun yaratan bir Stancu varlığı. Ters bir takım, İbrahim Üzülmez'le de bir plan, sistem doğrultusunda hareket ediyorlar, bu konuda da başarılılar. Bu sezona bakınca, Galatasaray maçına kadar kendi sahalarında gol yememişlerdi mesela, oynadıkları 6 maçta yedikleri 3 golle de ligin en az gol yiyen 2 takımından biri durumundaydılar. Her anlamda zor deplasman ve oynanan oyundan da bağımsız, alınan 3 puanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Deplasman fobisi ise aşılıyor, kazanmanın yolunu öğrenmeye başladık.

Kayserispor deplasmanında da oyuna iyi başlamıştık ve erken gelen bir gol. Sonra devamını getiremedik, 1-1 biten bir maç. Beşiktaş deplasmanında ise iyi bir ilk yarı vardı, 2-0 öne geçilen bir maç ama 2-2 bitti, yine koruyamadık. Gençlerbirliği maçında da görüntü buydu aslında, ilk yarısına iyi başladık ve erken gelen bir gol. 2-0'ı da bulabilirdik, kaçan pozisyonlar var. 

İyi başladık dediğim gibi, gol erken geldi ve ilk yarının genelinde iyi bir baskı kurduk. Top hakimiyeti bir ara %80'lerdeydi, Galatasaray'ın yönlendirdiği, pozisyonlar bulduğu ama daha önemlisi pozisyon vermediği bir ilk yarı. Sonucu ilk yarıda da almak mümkündü, değerlendiremedik. Sıkıntı ise bunu genele yayamamak, 60'dan sonra oyundan düşmek, kazanmaya yaklaştığımız maçı bir noktada hediye edecek konuma gelebilmek. 

4-2-3-1'in devam etmesi, Josue'yle başlamak bence doğru karardı. Sneijder'in yokluğu adına Josue var, bugünler için. Antalyaspor maçının 2. yarısında 4-4-2 gidişatı değiştirmişti ama ilk plan 4-2-3-1 ve bunun bozulmaması bence doğru. Josue de kötü iş çıkarmadı aslında ilk yarıda. Çok hareketliydi, ceza sahasına çok fazla koşu yaptı ama sonuca gidemedi. Ama oyun dengelendi, sadece sola bakan bir Galatasaray yoktu. Sağ tarafı da kullandık, Bruma ve Yasin Öztekin'le hızlı çıkarak etkili olduk, Carole'nin de sürpriz çıkışlarını buna ekleyince iyi bir hücum görüntüsü vardı. İlk yarıdan dolayı çok keyifliyim, doğru oynadığımızı düşünüyorum. İyi bir deplasman oyunuydu o.

İkinci yarıda ise geri çekildi Galatasaray, rakibin baskısını kabul etti. Hamle anlamında yine bir hata var, Sabri Sarıoğlu ilk çıkan isimdi, bunun da olacağı belliydi ama Cavanda'yla maça başlamamak bir hamle şansını çöpe atmak oldu. Orta saha daha erken üçlenebilirdi, 80'den sonra Hamit Altıntop oyuna girdiğinde oyunu soğuttuk, yine bir hakimiyet oldu. Topa sahip oldu Galatasaray, yine pas yapmaya başladı ve rakibin aldığı riskler sonrası hızlı çıkmaya başladı. 60'larda gelmesi gereken bir hamleydi bu.

Topa sahip olamadı Galatasaray 2. yarıda, Josue ortadan kayboldu. Podolski ile topu hücumda tutmayı denedik ama başarılı olduk diyemem. İlk yarıda Eren Derdiyok müthiş duvar olmuştu mesela ama topu oraya getiremedik, tutamadık oyunu. Bu noktada da Muslera çıktı sahneye, maçı Galatasaray'a kazandıran isim oldu. Rakibin kaçırdığı 3-4 net pozisyon var, Muslera çok büyük bir iş çıkardı ki bu da kötü bir durum değil. Muslera bunları yapıyor, yapmaya da devam edecek. Bunun için var zaten, oyun keşke bu noktaya gelmeseydi ama Muslera'yla kazanmak sanki ayıpmış gibisinden bir hava var, bu hata.

Hızlı oyuncuları var rakibin, oyunu da Galatasaray sahasına yıkmayı başardılar ikinci yarıda. İş bir noktada koş koş olayına döndü ki bu da Galatasaray'a yaramadı. Bruma bu noktada etkili bir isim ama topu ileriye taşıyamadık, topa sahip olmayı bıraktık ve pas olayından koptuğumuz an Galatasaray tüm benliğini yitirmiş oluyor. Dediğim gibi, daha erken orta sahayı üçleseydik çok daha rahat bir görüntü olabilirdi. Sneijder sakinliği de arandı bir noktada, oyun aklını arıyoruz. Her ne kadar Josue'yi iyi iş çıkardı gibi görsem bile, farklı isimler, farklı tarzlar. 

Bazı şeyler ise artık klasik, Tolga Ciğerci'nin maçın en çok koşan, pas yapan ismi olması gibi. Selçuk İnan da ona dahil olmaya başladı ama bu ikilinin yetmediği, bir ismi daha araya katmanın gerektiği noktalar mutlaka oluyor. Hamle olayını daha sağlıklı ve doğru bir zemine oturttuğumuz an daha güzel olacak. Genel manada ise, zor ve ters bir deplasmandı. Kazanmanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum, asıl konuşulması gereken nokta bu.

1 yorum:

  1. 1-Sneijder in liderligi derken ne demek istedigimiz sanırım bu macta somut olarak görüldü.Cekip cevirmek diye bir tabir vardir bizde.Hucum oyunlarimizi cekip cevirecek ilk adam Sneijder. 2-Cavanda artık 11 baslamalı.GB ilk yarı cok yuklenebildi sagdan.3-Artık bir defomuz var:Carole.Oyunun iki yonunde de fundamental eksiklikleri goze batiyor.Kontrolsuz ve savruk.Üst duzey verim almak bence cok zor.Sol kanat defansimizin saglam olmasi gerektiginde H.Balta yada Cavanda sol bekte olmali.4-GB defans kurgusu saglam gorundu acik oynamalari bize avantaj oldu.GS ye karsi acik oynamayi kimse aklina getirmemeli bence 5-Devre arası sol bek ve stoper alternatifleri mutlaka yaratilmali

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir