22 Aralık 2016 Perşembe

Seyreyle maziyi #19; Rijkaard & Lincoln, nasıl olurdu bu ilişki


Daha önce de yazmıştım, Lincoln'e büyük haksızlık ettiğimizi düşünüyorum. Galatasaray'da 10 numaranın hakkını en iyi dolduran isimlerden biriydi ama bu görmezden gelindi, saha dışına çok odaklandık ama saha dışında da Lincoln'den kaynaklı büyük sıkıntı yaşanmadı bence. Lincoln küstürüldü, mutsuz kılındı ve yaşanan ne olduysa oldu. Skibbe'nin gidip Bülent Korkmaz'ın takımın başına gelme süreci, sanırım çoğu şeyin açıklaması bu yönde. 

Lincoln'ün Galatasaray'da yakaladığı rakamları hatırlamak isteyen olursa diye paylaşıyorum;

Biraz beyin fırtınası yapalım dedim, ya böyle olsaydı gibisinden. Aslında bundan farklı bir yazı dizisi de çıkarmış ama seyreyle maziye sekmesinde değiniriz bu tarz konulara. Şunu düşündüm, Lincoln'le alakalı çok büyük sorunlar yaşanmamış olsa ve Rijkaard takımın başına geldiğinde Lincoln'le devam edilebilme imkanı olsa. Acaba ne olurdu, ne değişirdi. Rijkaard'ın Lincoln'e bakış açısı ne ölçüde olurdu, bunu konuşmak isterim.

Lincoln yönetilmesi kolay bir isim değil ama formanın hakkını veren, 10 numaranın altını dolduran bir isimdi. Gördüğüm en büyük yeteneklerden, izlemekten keyif aldığım futbolculardandı. Rijkaard severdi yetenekli adamları, o dönem orta sahada yaşadığımız yetenek sorununu da düşündüğümüzde. Mustafa Sarp, Barış Özbek ve Ayhan Akman ekseninde Rijkaard'ın 4-3-3'ünü oynamayı denedik, ya Lincoln olsa ne değişirdi?

İlk soru şu, 4-3-3'ün orta sahasında Lincoln olur muydu? Yani forvetin arkasında değil, biraz daha orta sahanın içinde. O pozisyonda oynadığını pek hatırlamıyorum, kanatlarda kullanıldığı oldu ama orta sahanın ortasında 8 numara misali oynadığına pek denk gelmedim. Evrilebilirdi, Rijkaard'ın ilk etapta Arda Turan üzerinde böyle bir düşüncesi oldu. Elano transfer edilene kadar bu pozisyonda kulalnıldı ve başarılıydı da, Elano'yla birlikte bazı düzenler yıkıldı. 4-3-3 adına ideal bir isim Elano, sağ iç orta saha diyeceğimiz bir isim ama Elano geldikten sonra Arda Turan'ı yeniden kanatlara attı Rijkaard.

Kanatlarda düşünürdü yüksek ihtimal, oyunu da biraz kanatlardan kurmaya yönelik ve orta saha özellikli bir kanat kullanabilmek adına. Kanat rotasyonu da o kadar derin değildi, Lincoln bu konuda büyük bir yetenek katardı. Lincoln, Kewell ve Baros üçgenini düşünün, Skibbe döneminde Arda Turan'ı da ekleyerek harika bir 4-2-3-1 vardı. 4-3-3 içerisinde de birbirini tanıyan ve müthiş uyumu olan bu isimlerle birlikte mükemmel bir hücum izleyebilirdik.

Lincoln konusuna değindik, peki neden olmadı sorusuna gelirsek. 2009-2010 sezonunu erken açmak durumdaydık, Avrupa Ligi ön elemeleri bizim adımıza erken başladı. Lincoln gelmedi, gelmek istemedi, çünkü küstürüldü. Kovulur gibi uğurlandı, geri dönmedi, sanmıyorum ki geri döndürülmek için bir çaba gösterilsin. Kafalarda zaten 10 numaranın Arda Turan'a verilmesi vardı, bu da kampın ilk günlerinde gerçekleşti. Almanya kampıydı galiba, Lincoln kampa geldiğinde de içeri alınmadı. Rijkaard'la herhangi bir görüşme yaptıklarını sanmıyorum, acaba Rijkaard bu konuda ne düşünürdü.

İlk etapta haberler vardı, Lincoln'ü takımda tutmak istiyor gibisinden. Kamp başladığında Lincoln'ün takıma katılmamış olmasını da utanç verici olarak nitelendirmişti ama görüşme fırsatı bulamadığını da belirttiğini hatırlıyorum. Yönetimden kaynaklı bir durum, Lincoln'ü istemediler ve gönderdiler. İyi bir birliktelik oluşabilirdi, izleyemedik..

2 yorum:

  1. gs son derece güçsüz bir kulüp.. yalandan büyüklük edebiyatı yapmayalım. ezik ve güçsüz. küfür ediyorum ama aziz yıldırım mahmut uslu vs zihniyeti belki de çare.. bu ülkeye bu gerekiyor. lincoln top sektirse erman dahil tüm medya üstüne binerdi. medya yedi bitirdi lincoln ü. melo ya da yapıldı aynısı. bakma onu da koruyamadık. kısaca gs'den bi halt olmaz

    YanıtlaSil
  2. Kanat rotasyonumuz pek sıkıntılı değildi. Bu yüzden kanat oynama imkanı yok. Orta saha için defansif açıdan pek iyi sayılmaz.
    Gs kanatları 2009-2010
    Kewell - Arda - Keita ve o sezon iyi oynayan bir adet aydın varken pek Lincoln e sıra gelmezdi

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir