14 Şubat 2017 Salı

Igor Tudor Galatasaray'da


Dünün meselesi değildi bu, Riekerink gidince Tudor konusunda bir anda karar alınmadı. Riekerink sonrası adına ilk günden bu yana bir numaralı alternatif Tudor'du ama şampiyonluk yarışında bir şekilde kalmak bizi bu zamana getirdi işte. Riekerink'i kovmak için Kayserispor mağlubiyeti beklenmemeliydi, herkes bu sonu görüyordu. Hala yarışın içinde olmak bir umut, bu yarışta da netice Riekerink'le alınamayacaktı. Mevcut yönetim vizyonu ve günün şartları düşünüldüğünde de Tudor'un iyi bir tercih olduğunu düşünüyorum.

Etik tartışmaları var, buna katılmıyorum. Ortada etiğe aykırı bir durum yok, nedeni şu. Tudor Karabükspor'la 1 yıllık anlaşırken 150 bin avro'luk çıkış maddesi koyulmuş. Yanisi şu, eğer Tudor için 150 bin avro veren olursa serbest kalır, bunu kabul eden kulübün de şu olacakları az çok tahmin etmesi gerekiyordu. Bu maddeyi sözleşmesine koydurmak isteyen adam zaten gitmeyi göze almıştır, sen de bunu kabul etmişsin. Yanlış şu, nezaketen de olsa Karabüksporlu yetkili bir ismi aramak ve bilgi vermek gerekiyordu. Bunu yanlış bulurum ama vicdanen rahatım, ortada etik tartışılacak bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Bir hata var tabii, o da ligin ilk yarısı bittiğinde Riekerink'le vedalaşıp, Tudor'la Ocak ayı kampını görmemek. Tudor'un takımları tempo takımlarıdır, şu an Karabükspor da ligin en çok mesafe kat eden 2 takımından biri. Lig açısından farkları da buradan gelmekte, kadro kalitesi anlamında üst düzey değiller belki ama Tudor eldeki malzemeden en iyisini aldı diyebilirim. Yabancı seçimleri de bunda faktör, lig için zor bir takım oldular. Bizim de en azından Ocak ayını Tudor'la geçmemiz ve ligin kalanı adına bir yükleme yapmamız lazımdı. Şu aşamada en büyük sorun bu olacak, tempoyla nefes almayı seven Tudor'un, kısa sürede Galatasaray'a tempo kazandırıp kazandıramayacağı.

Temponun kalbi orta saha, şu an mevcut kadroda da Tudor'un kalemi diyebileceğim tek isim Tolga Ciğerci. Selçuk İnan ve Nigel De Jong bu tempoya uymuyor. İşin kötüsü ise başka alternatifin olmaması, maalesef orta sahaya hamle yapmamanın acısı şu dönemde daha büyük olacak. 

Önemli bir taktisyen, taktik esnekliği geniş. Galatasaraylıların unuttuğu bir durum bu, 4-2-3-1'e çakılı şekilde ilerliyoruz yıllardır, 2. bir alternatifi düşünmedik bile. Beşiktaş maçından bir örnek mesela, Tudor o maça üçlü savunmayla çıktı ve orta sahayı kalabalık tutarak istediğini aldı. Ayrıca bu sezon oynadıkları tüm büyük maçlara bakın, kazanmasalar bile alkışlanan taraf oldular. Tudor noktasında kısa vadede sevindiğim şey de bu zaten, içeride oynanacak derbiler ve Başakşehir maçı. Tudor'un o maçlarda taktik noktasında mutlaka fark yaratacağını, sürprizler hazırlayacağını düşünüyorum.

Beklentiyi de konuşmak lazım, ne bekliyoruz? Benim beklentim şu, yarışın bir şekilde içinde kalmak ama esas adımları yeni sezon adına atmak. Tudor'a kısa vadeli bir iş olarak bakılmaması lazım. Ben kendisini yeni sezon için bekliyordum, benim adıma da sürpriz oldu aslında. Bu geçen sürede camianın dinamiklerini tanıyacaktır, Türkiye tecrübesini yeterince aldığını düşünüyorum. Dediğim gibi, Tudor takımları tempo takımlarıdır ve o malzeme elimizde yok. Bu da değişimden geçiyor, Galatasaray'ın mutlaka sıfırlanması gerekiyor. Şu dönem imkansız bir şey ama yeni sezon için çakralarından kurtulmuş bir Galatasaray'ın Tudor'la daha iyi işler çıkarabilir.


Scout işlerine daha çok önem vermek lazım, özellikle de Balkan ve Ukrayna coğrafyasında cirit atmak gerekiyor. Maliyetsiz, yetenekli isim kaynıyor ki oralar Karabükspor'un aldığı çoğu yabancıya bakın, farkı da bu tercihlerle yarattılar. Tudor'un transfer konusunda dahli nedir bilmiyorum ama Tudor ismi bile Balkanlarda algıyı Galatasaray'a kırmak için yeterli. Galatasaray'ın düşünmesi gereken ve şimdiden uygulamaya geçirmesi gereken bir numaralı konu bu.

Yaptığım yorumlar ise mevcut yönetim özelinde, onların Tudor'dan daha iyi bir ismi getirebileceğine ihtimal vermediğimden. Ben de daha vizyonlu hamleler isterim, Klinsmann'ları konuşalım, Bielsa hayali kuralım gibi. Olmuyor ama, bu yönetimle olmayacağını biliyoruz. Bu yönetim dahilinde x bir kariyerli yabancı ile Tudor'un başarılı veya başarısız olma ihtimali aynı, Galatasaray'da değişmesi gereken şey çok daha başka ama değişmiyor, değiştirmeye gücümüz yetmiyor. Biz de mevcut şartlar itibariyle olabilecek en iyiyi konuşmaya çalışıyoruz, o da benim için Tudor.

Hayırlısı olsun diyelim, hemen hemen herkesin istediği bir hamle diye düşünüyorum. Raşit Çetiner gibi isimleri konuşuyorduk, bu isimler arasından Tudor'la anlaşmak gayet iyi. Arkasında durmamız lazım, beklentileri kısa vadeli değil de en az 1.5 yıla yaymalıyız. Diğer türlü istediğimizi tam olarak almak güç, hayal kırıklığı yaşanır. Kredisi hemen düşmemeli, beklemek, biraz sabretmek gerekiyor..

Tudor'la alakalı daha öncesinde de bazı yazılar yazmıştım, isteyenler linklere tıklayarak biraz daha detaylı bilgiler alabilir. Bu yazı hepsinin bir özeti gibi oldu aslında;

7 yorum:

  1. bielsa hayali neysede klinsmann hayali nedir aga. :)

    öncelikle hayırlı olsun.lakin birileri bu değerli hocayı tukaka yapıp ülkeden kovarsa hiç şaşırmam ve o zaman keşke karabükte kendi halinde çalışıp ülke futboluna bişeyler kazandırsa derdim.daha şimdiden başladılar karalamaya.malum yerli lobiciler var.birilerinin adamlarını görmek isteyenler.az önce bilgin gökberk yazılarını okudum.birkez daha herşeyin ahbap çavuş ilişkileri ile oluştuğuna kanaat getirdim.

    olası lig üçüncülüğende terim gelsin hasan şaş gelsin kampanyaları başlar haziran ayında.demedi deme.

    diego simione nin ve conte nin ve benzerlerinin kariyerinin nasıl şekillendiğini biliyoruz.

    http://www.transfermarkt.com.tr/diego-simeone/profil/trainer/2868

    http://www.transfermarkt.com.tr/antonio-conte/profil/trainer/3517

    bunlar tudor dan bir önceki jenarasyon. 70 ve 69 doğumlu. tudor ise 78 doğumlu.
    simione arjantinde teknik adamlık yaptıktan sonra italyada catania yı çalıştırıyor.sonra arjantine ülkenine geri dönüyor.23 aralıkta yani devre arasında a.madrid yolunu tutuyor. a.madrid e yolu düşmeden önce uzunca bir hazırlık dönemi geçiriyor tabi.41 yaşında a.madrid hocası oluyor.

    contede benzer.37 yaşında teknik adamlığa başlıyor ve 42 de juveye teknik adam oluyor.çalıştırıdığı takımlar bari atalanta siena falan.

    allegeri de sussoulo cagliari tecrübelerinden sonra 43 yaşında milanın başına geliyor.

    demek istediğim şu. bizde misal hasan şaş boluya kayseriye gaziantepe gitmiyor.bekliyor hazır galatasaray eline verilsin.futbolu bıraktın.teknik adamlık yapmak istiyorsun.gidiyor yorumculuk yapıyor.gitsene anadoluda kendini hazırla.yok.sergen yalçını bu bakımdan takdir ediyorum.zor zamanlarda gitti sivasa antepe kayseriye çalışıyor.kendine bir tecrübe ediniyor.belki gelecek sezon beşiktaşın başına geçecek.

    igor tudor ise daha erken yaşlarda futbolu bıraktığı için teknik adamlığa daha erken adım atmış.

    http://www.transfermarkt.com.tr/igor-tudor/profil/trainer/28632

    split genç takımı milli takım yardımcı antrenörü derken 2013 te splitte teknik adamlığa başlamış.u17 takımınıda çalıştırması avantaj.iletişim açısından ve öğretme açısından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klinsmann bence önemli bir futbol adamı ama isimlere takılma. O an boşta olan isimleri düşündüm, demek istediğimi de iyi anladın aslında :)

      Sil
    2. Bizde bunu Okan Buruk, Ergün Penbe,Suat Kaya gibi antrönörler var daha önce anadolu takımı çalıştırmış ancak kendilerinden beklenen patlamayı yapamadılar. yani bu iş biraz yetenek meselesi.
      Bu arada Okan Buruk un yardımcısı bizim Tomas

      Sil
  2. etik olayına gelirsek.karabük an itibariyle ligde zor bir konumda değil.son 5 maçta 3 galibiyet alarak rahatladılar.zor bir süreç idi karabük adına.akhisar fener ve galatasaray galibiyetleri geldi.yoksa ilk yarıdaki hakem hatalarının sonucu küme düşebilirlerdi.yani 18 puanda iken devre arasında gelseydi ve karabük düşseydi sıkıntı olurdu galatasaray taraftarı açısından.manevi olarak.karabükün en büyük hedefi kümede kalmak idi. ve 10 puan daha alırlarsa (ki alabilirler) kümede kalacaklar.

    haliyle karabük ün öyle fazla zararı yok.haziran yerine şubatta gelmiş oldu.her devre arası yada sonrası teknik adam ayrılışlarında bu kadar gürültü kopması enteresan tabi.

    misal a.madrid ve simione efsanelerinin çıkış yeri de devre arası idi.

    nasıl kulüp kötü giden hoca ile yolları ayırıyorsa ayırabiliyorsa iyi giderkende ayrılmak doğaldır.kovarken kulübin inisiyatif almasına bişey demiyorsak ayrılırken de teknik adamın inisiyatif almasına bişey dememek lazım.ha karabük düşme potasında olur o zaman etikten bahsebiliriz.öyle bişey de yok.

    YanıtlaSil
  3. karabük ve feridun başkanı beğeniyorum.iyi kulüp ve doğru idare ediliyor.onlarca lobici yerli teknik adam telefon beklerken gittiler todur u getirdiler.iyi de yaptılar.

    maddi olarak oyunculara maaşlarını zamanında yatırıyor ki futbolcular sahada dişine takıp mücadele ediyorlar.çoğu kulüpte maaşların ödenmemesinden kaynaklı sorunlar ve bunları sahaya yansımasını görürüz.ama karabükte bu yok.

    bence bilmiyorum ama sportif direktörleri yada akıl danıştıkları kişiler mutlaka vardır.kadro mühendisliği yaparken.

    2. ligden süper lige çıkıp yeni bir takım yaratmak ve buna karar vermek işi bilmekten kaynaklanır.çünkü 2. lig seviyesinde kalırsan sıkıntı olur.bunu görüp sıfırdan süper lig takıma yarattılar.hemde güçlü bir takım.hakemlerin aleyhlerinde çalışmasına rağmen.

    başka bir takıma bu şekilde hakem doğramaları olsaydı şu anda ligin dibinde olurlardı.psikolojik olarakta demekki takımı iyi hazırlıyor hoca.ligin en fazla kırmızı kart gören takımı ve en fazla aleyhlerinde penaltı çalınan takımı.durumundalar.kolay değildi bu durumda 27 puan toplamak.

    tudor un şu anda takımda görmek istediği oyuncu ceyhun gülselam olurdu muhtemelen.müthiş bir gelişim kaydetti.formunun zirvesinde an itibariyle.

    tudor genelde ilk yarıda 4-4-2 ile sahada oldu.

    kalede ahmet şahin
    kerin zengin-başdaş-dany-latovlevici
    ilhan depe-ceyhun-poko-tanese
    -------traore-yatabare----------

    traore hariç hepsi dinamik koşan oyuncular.

    son beşiktaş maçında ise üçlü savunma ile çıktı.sağda dany ortada gaman solda başdaş. başdaş muazzam oyuna katıldı.dany nin hızı önemliydi.

    ceyhun arsenalli orta saha viera gibiydi adeta.sahanın her yerinde.
    takımda istediğini yapmayan genelde tanase oluyordu.beşiktaş maçında tanase yi çıkarıp ermin zec i sahaya sürdü.46 da. 68 .dakikada ise yatabareyi çıkartıp orta saha ile daha fazla bütünleşen yetenekli ilhan depe oyuna girdi.

    tudor u galatasarayda zor durumlara sokacak şey ise takımın fizik kondüsyonu.ligin en fazla koşan takımından belkide en yumuşak takımına geçiş yapacak.buda onun için farklı bir deneyim olacak kuşkusuz.buna nasıl çözüm üreteceğini bilemiyorum tabi.

    maddi manevi doymuş oyuncuları taktik disipline sokmak oldukça zordur.onunçün bu yarım sezon tudor un gelecek sezona kimlerle yola devam edebileceğini görme süresi olacak muhtemelen.eğer plan 5 aylıksa tudoru kaybederiz.3-4 yıl sonrada italya seri a da takip etmeye başlarız.

    YanıtlaSil
  4. Insallah hayirli olur sezon basinda riekerink ten umdugumuzu bulamadik. benim gonlumde yatan hoca adayi sezon basindan beri kurban bardyev di. hocam keske gelseydi. tudorun takimini fazla izlemedim bize karsi ve bjk ye karsi izledim kisa pas yerine daha cok kosu yoluna paslarla hucuma cikan bir takim kurmus. bizde de bunu yapabilir fakat eldeki selcuk sabri de jong hakan gibi temposuz oyunculari kadrodan kesmesi gerekicek. bekleyip gorucez umarim gelen gideni aratmaz.

    YanıtlaSil
  5. Tudor'un gelisinde sosyal medyada yaratilan alginin payinin yuksek oldugunu dusunuyorum. Bu taraftarin sosyal medya gucunu daha once defalarca oldugu gibi bu konuda da kanitliyor. Tudor oncelikle cok guclu bir karakter olarak goze batiyor. Insallah bu durusunu devam ettirir ve kimseye taviz vermez. Ozellikle yonetim icinden takima mudahele edenlere karsi...Sonuclarda geldikce taraftar zaten arkasinda ki en buyuk guc olacaktir.Karabukte Tempolu ve guclu bir takim yaratan Tudor'un, bana gore saha icinde Tolga basta olmak uzere Linnes, Carole, Josue, Rodrigues gibi isimleri favori oyunculari olacaktir. Ben baski altinda kalmassa bu oyuncularin performansini cok arttiracagina inaniyorum. Bir surprizde Koray Gunter icin yapabilir diye dusunuyorum.Koray'in fizik olarak seviyesi herkesin malumu, oynadigi maclarda da cok stoper oynamasina ragmen 11-12 km kostugunu hatirliyorum. Karabukte Baris Basdas, Ceyhun gibi oyunculari tekrar istikrara ve belli bir seviyeye getirmesi bunun bir ornegi olarak gorulebilir. Hayirlisi olsun Galatasarayimiz icin.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir