7 Mart 2017 Salı

Eren Derdiyok'un 10 golünün 5'i 89 - 90+'lar arasında


Tudor'dan sonra bazı futbolcular özelindeki beklentilerimi daha önce sıralamıştım. Eren Derdiyok'u da o isimler arasında ilk sıraya koymuştum, Tudor'un sisteminin onu getirebileceği noktadan. Maliyet hesabı yapmayacağım, o başka bir konu ama Eren Derdiyok iyi bir forvet, gerek cv'si, gerekse Kasımpaşa döneminde verdiği katkıyla. Kullanılması gereken bir isim, üzerine oynanması gereken. Riekerink bunu başaramamıştı, bu da Eren Derdiyok'u kötü gösterdi.

Eren Derdiyok, Podolski ve Sigthorsson. Kağıt üzerinde birbirini tamamlayan üç forvet, doğru bir rotasyondu. Sigthorsson'u kullanamamak büyük şanssızlık oldu, Podolski de sezona sakat girince bu durum Eren Derdiyok üzerinde handikap yarattı. Sezona iyi girdi ama çabuk düştü, alternatifi olmadığı için de mücadele ortamı doğmadı. Podolski döndükten sonra ise formayı kaptırdı, bunda da temel etmen Riekerink'in düzenine Podolski'nin daha iyi uymasıydı.

Sahte 9 kavramıyla alakalı bir durum, Riekerink bunu istedi, Podolski de buna uydu. Eren Derdiyok ise bu oyunu oynayamadı, bu kurgu ona uygun değildi. Eren Derdiyok'u kanatlardan beslemek lazım, ceza sahası içinde topla buluşturmak gerekiyor ama biz Eren Derdiyok'u serbest şekilde gezdirmeyi denedik, haliyle de katkı alamadık.

Tudor'un düzeni daha başka, ona da Podolski uymuyor mesela. Galatasaray kanatları daha sık kullanmaya çalışıyor, çizgiden ceza sahasına daha çok top çıkarıyor ve o anlarda ceza sahası içinde olacak forvet arıyor. Podolski bundan uzak, serbest oynamaya devam ediyor, mücadele içerisinde yok. 

Eren Derdiyok'un da ön alan baskısını yeterli bulmam ama mücadele noktasında iyi isimdir, özellikle havadan. Beslemek gerekiyor işte, üzerine oynamak lazım. Antalyaspor maçının 80. dakika sonrasına bakın, bunu yaptık ve Eren Derdiyok'un 10 kişilik Galatasaray'ı hücumda tutabildiğini gördük. İlk attığı gol klasıydı, ikinci golü ise klasiği. Tudor'la birlikte bu çıkışını da devam ettirecek diye düşünüyorum.

Bir konu daha var, Eren Derdiyok bu sezon 10. golünü attı. 22 maçta 10 golü var, bu da 136 dakikada 1 gol demek. Kıymetli tarafı ise şu, 10 golün 5'i 89 - 90+'lar arasında. Bu goller sayesinde de Galatasaray +4 puan kazanmış. Kıymetli bir istatistik bu, son dakikalar adına iyi bir plan kendisi. Topu kaldırdığımızda ve onu düşündüğümüzde doğru iş çıkarıyor, ligin ilk haftasında Karabükspor, son olarak Antalyaspor maçları gibi.

Bu noktadan sonra forma Eren Derdiyok'un olacaktır, sezon sonunda ise bir atletik, bir de mücadele gücü yüksek forvetle onu rotasyon altına almak gerekecek. Maliyeti ayrı nokta ama transferi doğru bir isimdi, hata olan ise onu kullanamamak oldu. Tudor'un düzeni ona uyacak, ceza sahasında çok daha fazla topla buluşacak ve gol sayısı mutlaka daha da artacaktır. Podolski'ye oranla mücadele noktasında daha çok var, bu da kıymetli.

4 yorum:

  1. İyi de bizim kanat oyuncularımız Gökhan ve Caner değil ki. Çok istesende maç içerisinde kanatlardan orta sayın çok düşük olacaktır. Kanatlarımızda oynayan oyuncular içeri kat etmeyi seven oyuncular. Sol kanat ta Garryi oynatıp Bruma Yasin satıp sağ kanada Keita yı alacaksak ancak bu sistem tutar. Tudor dan Ersun Yanal Fenerbahçe performansı bekliyorsak Eren dışında çok fazla uyan oyuncu yok. Eren varsa 3-4-1-2 oynamak dışında pek ihtimal kalmıyor. 3-4-1-2 dede ters ayaklı kanat oyuncusunun benim düşüncemde yeri yok. Bu sistemde elinde 2007-2008 sezonunun Fenerbahçe oyuncularına ihtiyaç var. İleri 2 linin bir tanesi savaşan koşan top kazanan 15 rakamlara yakın gol atan bir oyuncu. Yanında hafif yetenekli hızlı hafif çalım atan bir forvet. Onların arkasında da gol krallığına oynayan yetenekli yaratıcı forvet arkası. Orta sahayı yazmaya gerek yok. Beklerin biri Gökhan Gönül bir tanesi Roberto Carlos. Kanat oyuncuları mübarek. Bu kadroya yakın bir kadro kurabilirsen aklındaki sistemi oynayabiliriz. Bunun dışında hep bahsettiğim sistem ile çıkabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşüncende haklısın, kanatlarımız içe kat eden isimler, çizgide oynayan tek isim yok ama bu düzen bile Derdiyok özelinde pozitif bir etki yaratacaktır. Dün olduğu gibi. Yeni sezonlara yönelik senin gibi düşünüyorum ben de.

      Sil
  2. çok uzun süredir blogu takip ediyorum. ligleri sürekli izleyip oyuncu takip ediyor musun bilmiyorum. gelecek sezon için serbest oyuncular ile ilgili yazılar yazınca aklıma geldi. dale stephes (merkez orta saha 1989 doğumlu) brightonda Championship de oynuyor yine Championship de leeds de 1993 doğumlu sol bek charlie taylor. belçika da genk den Alejandro Pozuelo (1991 doğumlu orta saha) var. bu oyuncular hakkında ne düşünüyorsun tabi izleme fırsatın olduysa.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir