14 Mart 2017 Salı

Garry Rodrigues beklentimin ötesinde ilerliyor


Yetenekli bir adam, bunu kimse inkar etmemeli. İş de yapacak, o kumaşı gösterdi. Yeni sezon için özellikle hamle noktasında düşünüyorum, bu sezon ise bulduğu şansları doğru değerlendiriyor. Konyaspor deplasmanını kazandıran adamdı, Antalyaspor deplasmanında da son dakika golünde faulü alan isimdi, Gençlerbirliği karşısında da olduğu gibi.

Hızlı, teknik ve patlayıcı özelliği çok yüksek bir isim. Transfer edildiğinde şunu tartıştık, Ocak ayı adına öncelikli hamle mi olmalıydı? Bence hayır, öncelik yeni bir kanat değildi ama alındı. Bonservis ve yıllık ücret noktasında da tartıştık ama olan oldu, şu ana bakıyorum. İş yapıyor, önemli kozlardan biri oldu ki Tudor'un da iyi tanıdığı bir futbolcu. Doğru katkıyı almasını bilecektir, son 2 maçta yaptığı gibi.

Tudor'un Paok günlerinde Garry Rodrigues'i nasıl kullandığını incelemiş ve bloga da yazmıştım. Sol kanatta kullandı, şu an Carole'nin oynadığı sol çizgide, hatta sol bek olarak bile. Galatasaray'da sağ çizgide de kullanmak durumunda kalıyor ve sağ kanatta çok fazla etkili olamaz diye düşünüyordum, oldu ama. 

Bruma, Yasin Öztekin gibi isimler içe kat eden tipte kanatlar ve sol tarafta oynamayı seviyorlar. Garry Rodrigues de böyle diye düşünüyordum ama değişimler var. Yasin Öztekin sağ kanatta kendini güzel evirdi, Bruma forvetin arkasında ve Garry Rodrigues'in de her iki kanatta da oynayabildiğini görüyoruz.

Benim için en etkili performansı Gençlerbirliği karşısında oldu, 3-4-2-1'in sol kanadında. Şu önemli bir artı, Hakan Balta sakatlandığında birçok futbolcunun pozisyonu değişti ama bunu yadırgamadılar. Carole stopere geçti, Yasin Öztekin sol öne, Garry Rodrigues ise sol çizgiye. Garry Rodrigues'in etkin anları da o an başladı, sol tarafı müthiş kullandı ve Galatasaray'ı ilk yarıda öne taşıyan en önemli etmenlerden biriydi. Sneijder oyuna girdikten sonra ise sağ öne geçti ama etkisi devam etti ve son golü attıran frikiğin faulünü de alan o.

İşin özü şu, Garry Rodrigues beklentimin ötesinde ilerliyor. Hücum noktasında önemli bir koz, patlayıcı bir güç durumunda. Yeni sezon içinde ise kıymetli bir alternatif olacağını düşünüyorum. İyi bir transfer oldu, Ocak ayında öncelik olmamasına rağmen..

7 yorum:

  1. haklısın, faydalı biri, ama sorun bu değil ki..
    1 milyon bonservisle, 700 bin yıllık ücretle gelse bu adam.. ki normali budur. en ufak tepki almazdı kötü bile oynasa.
    ama "malum sebeplerden" çok para ödendi, beklenti de fazla. en ufak hatası göze batacaktır. işi zor.

    YanıtlaSil
  2. Şu konuda fikrini merak ediyorum. Tabi Tudor un kafasındakini bilemeyeceğiz.
    Tudor un kafasındaki oyun planı Hakan sonrası Yasin ve Garry nin aynı kanatta olduğu sistem mi yoksa genellikle denediği Yasinin sağ tarafta Yetenekli kanat oyunsunun(Bruma yada Garry) sol kanatta oynadığı sistem mi?
    Ben staddan izledim Tv de izleme şansım olmadı(Ehe hava mı atayım)
    Bu değişiklik sonrası bir ara Garry top alamadı ve kayboldu. Biraz yukarda oturduğum için bu Rodriquez in oyundan çıktığını düşündüm.
    İkinci gözüme çarpan şey Yasin ve Rodriquez aynı kannatta durduğu için Sabri kanadında fazla yalnız kaldı. Pek defansif sorun yaşamadı ama ofanstada o kannattan etkili olamadık.
    Bu anlamda bir soru sorayım. Bir çok transfer haberi görüyoruz. Nasıl tip oyuncu gerek bize.(Bir isim isim olmasada sistemsel bir transfer yazısı güzel olabilir) Çok iyi bir Yasin mi almalıyız yoksa iyi bir Sabri mi? Sol kısımda transfere gerek yok gibi gözüküyor.
    Ayrıca Yasin ile ilgili olan yazında bu sistemsel değişim onun Gs kariyerini uzattığını söylemiştin ancak yeni mevkisi çok yüksek tempo gerektiren bir mevki ve kendisi 29 yaşında. Bana bitiricilik rolünü üstlendiği Rikerink sistemi yaşı fazla olan oyuncu için daha makul gözüküyor. Örnek Messinin sahte 9 u(gerçi şuan 9 a daha fazla benziyor) ve Ronaldonun kendini santrafor a atması gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E zaten amaç o, bir kenar ofansif, diğeri defansif. Denge açısından önemli. Bir tarafta Yasin oynuyorken diğer tarafta Carole bu yüzden vardı. Linnes doğru profil ama yeterliliği tartışılır, özellikle sol tarafa bu profilde bir isim lazım.

      Yasin Öztekin konusunda ise, bu yaştan sonra efor noktasında gelişimi kariyerini uzatıyor işte. Gol anlamında bu sezonun en iyilerinden biri ama oyunu eleştirilen bir isimdi, şimdi ise herkes oyununu destekliyor. Bitiricilik noktası şuydu, iyi fırsatçıydı, bu da bir meziyet tabii.

      Sil
    2. Tam cevabımı alamadım. Gençlerbirliği maçına kadar olan sistem mi doğru yoksa Gençlerbirliği maçında ki mi?
      Şampiyonlar ligi gibi bir yerde bu sistem ile bu tarzda oynamak delilik olur. Şuan Tudor un oynattığı 90 ların 3-5-2 si. İki kanat ileri geri çalışacak merkezde ki yaratıcı oyucu ile merkezden delmeye çalışan bir taktik anlayışı. Bu işi de herhangi bir oyuncu ile değil Carlos, Cafu gibi kanat oyuncuları ile oynayabilirsin(onların tam 2000 yılındaki hali)

      Sezonun başında premier lig ekiplerinden Watford bu sistemi aynı bu şekilde uygulamaya çalıştı. Yasinin bulunduğu bölgede Amrabat ı kullandı. Yanılmıyorsam ya City yada Arsenal kanat oyuncularını Amrabat tarafına yerleştirip o kısmı delip geçti. Bunun nedeni çok belli oluyordu. Eğer topu kazanamazsan rakip set hücumuna geçerse kanat savunması aksıyor ya bireysel yetenek ile yada bek in arkasına atılacak topta büyük zaaf yaşıyordu(Watford sağ kanadı). 3-4-1-2 nin zaafı da buradan geliyor. Çünkü tıpkı bizdeki gibi Yasinin kanadında bu örnekte Amrabat ın, önünde rakip beki kovalayacak oyuncu yok.
      Tek kelime ile bu maçlarda silindi Amrabat. O maçtan sonra bir süre kesik yedi Amrabat.

      Ters kanada gelirsek Buruma içerde oynamak zorunda kalıyor. Yani o kanatta yeteneği Carole den beklemek zorunda kalıyoruz. Ancak oradan hiç atak yemedik(Watford örneğini hatırlayamıyorum Sağ kanat çok hafızamda kalmış) Conte nin Juventusunu ve Chelsea örenğini çok iyi hatırlıyorum. Amaç defansif kanat ofansif kanat değil. Her iki kanatda hücumcu. Benim anlatmak istediğim ve Contenin uyguladığı sistemde oyuncu zaafiyetini o kanatdaki diğer oyuncular ile kapatmakta.
      Yani açık oyuncusu, iç oyuncusu, kanatlara yakın stoper ve kanat forvet. Bu 4 oyuncu Contenin Juventusu ve Chelsea si arasında farklılık barındırsada verimlilikleri (oyuncu ismi ile değil) aynı.
      Bizim uyguladığımız sistemde rakip Yasinin kanadına 2 hücumcusunu yaklaştırıp bizim sol kanada savunma oyucnularını koyarsa bizim sistem çöker.
      Tudor dan daha iyi bilemeyiz ancak Chelsea nin sistemini uygulayabilecek oyuncular var. Bana göre
      Bruma - Podolski - Sinan(yada Yasin)
      Garry - Tolga - Josue - Linnes
      Hakan(nazar değdi)-Chedjou - Semih (yada sokaktan geçen birsi)
      Çok ofansif gözükebilir ancak doğru duruş ile gayet defansif bir sistem olabilir. Azıcık ta koşunun yardımıyla. Şuan ki sistemden daha dengeli bir oyun olur

      Sil
    3. 3-4-2-1 bu, 3-5-2'lik bir versiyon yok. Tudor bunu Paok'ta da oynadı, Dortmund'la oynadığı 2 maçı da kaybetmedi mesela. İş oyuncu kalitesine bakar, mevcut kadronun uzun vadede bunu oynaması elbette imkansız ama yaz dönemi mühim, futbolcuya dayalı değil de sisteme dayalı bir takım olursak bu oyun her yerde oynanır.

      Sil
  3. Galatasaray Antalya maçında 3-4-1-2 gibi oynadı, BJK ve gençler maçında daha cok 3-4-2-1 gibi ama onlarda da 3-4-1-2 ye daha yakın oynadığı dönemler oldu.. Bu farkı yaratan Oyuncu Bruma, serbest forvet veya kanat forvet gibi oynadiginda cok etkili oluyor, daha ziyade sol kanada geldiği için, orada kaptirilacak topları karşılayacak defansif özellikli bir oyuncuya ihtiyaç var, bu yüzden burada carole oynuyor, sağ kanadı yasin tek başına kullanıyor, josue de topun olduğu bölgeye kayıyor bir on numara gibi.. Bence ideal kadroda özellikle deplasmanda, Rodrigues sag kanatta oynamalı ve defanstan hücuma hızlı çıkış o kanattan olmalı, ama bazı maçlarda, özellikle iç sahada, solda rodrigues, sağda yasin denenebilir, keşke josue ve sneijder aynı anda sahada olabilse ama sanırım bunu pek göremeyeceğiz, ikisinden biri tolga ve selcugun önünde olacak, önlerinde Bruma ve eren/podolski.. Rodrigues cok iyi bir transfer ve fiyatı da yıllık ücreti de oldukça makul, kadronun jokeri, forvet arkası, kanat forvet olarak da etkili ama esas farkını kanat oyuncusu olarak gosterecektir..

    YanıtlaSil
  4. Beklentimin çok altında kaldı ne yazık ki inşallah toparlar ama hiç umudum yok Tudor şans verdi kendisine değerlendiremedi.Beklediğimin gerisinde diyor.Göndermek için uğraşıyoruz.Yasin'den formayı alamadı derken Tudor'un gitsin raporu verdiği Sinan'dan bile formayı alamadı.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir