25 Nisan 2017 Salı

Vlogger #4; Selçuk İnan'ın "regista" ihtimali

Vlogger'ın 3.5'uncu bölümü demek lazım, 3. kısımda cevaplayamadığım bazı sorular vardı, şimdi o sorulara bakalım. Yeni soru alımı yapmadım ama dileyen yorum kısmına soru bırakabilir. https://twitter.com/emirclio 'a teşekkür ediyorum, o gün çok ilgi gösterdi ve güzel soruları var. Ben de derbi gündemi içinde o soruları eritmek istemedim, şimdi cevaplıyorum. Gecikme için de kendisinden özür dilerim..


Pirlo futbol ömrünü uzatabilmek için Juventus'ta daha farklı bir mevkiye geçti. Sence bu hamleye ihtiyacı olan bir futbolcu var mı bizde?

Şöyle bir örnek vereyim ben de. Lorik Cana Lazio'ya giderken ön libero oynuyordu, Lazio'da ise daha çok stoper oynamaya başlamıştı ve uzun bir Lazio kariyeri oldu. Bir futbolcu oynadığı pozisyonda temposunu kaybetmeye başladığında böyle bir pozisyon değişimi geçirebilir. Ama o değiştirdiği pozisyonu da oynayabilme gibi bir özelliği olmalı. Melo da keşke stopere geçebilseydi derim ya hep, bugün Avrupa'nın önemli bir takımında hala devam etmekteydi. Hakan Balta sol bekten stopere geçtiğinde kariyerini uzatmıştı. Pirlo örneğin de doğru, daha ofansif bir orta sahaydı ama "regista" diye tabir ettiğimiz pozisyona geçti ve Xabi Alonso rolünde oynamaya başlamıştı. İhtiyacı olan futbolcuyu sormuşsun, Selçuk İnan derim. Hamza Hamzaoğlu zamanı da yazıyordum, 8 numarada temposunu kaybetmeye başladı çünkü. Pirlo misali "regista" olabilse ve 4-3-3 gibi bir düzen içinde en gerideki orta saha olsa bence o da kariyerini uzatacak. Biraz ütopya ama 3'lü savunma diziliminin ortasında oynayabileceğini söyleyen dahi var.

Forvet arkası mevkisinin demode kaldığını söylüyorlar, senin görüşün?

Demode değil aslında, eski tip 10 numaraların çok değeri kalmadı sanki. Oyun aklıyla ayakta kalan, tempodan uzak ama yetenekleri ile fark yaratan 10 numaraları pek göremiyoruz. Tercih genelde daha tempolu futbolcular, daha hareketli. Sneijder'i de bu yüzden eleştiriyorlar, temposu düştü çünkü, hareketsiz ve çok statik kalmaya başladı. Josue ise o pozisyonda daha hareketli, ön alan baskısı dahi yapabiliyor ve Tudor'un tercihi bu yüzdendi. Şu da bir görüş ama, o tarz 10 numaralar günümüzde pek kalmadı ki. Olsa onların üzerine sistemler türetilebilir ama o tarzda futbolcular da pek yok. Bana sorarsan ben de sıkıldım 4-2-3-1 gibi 10 numaraya bağlı dizilimlerden.

Günümüzde Zidane gibi iş bitiren forvet arkası mı makbul yoksa Iniesta gibi oyunun iki yönünü oynayabilen futbolcular mı?

Aslında her ikisi de. Zidane gibi bir futbolcu yok, olsa eğer mutlaka böyle bir futbolcu da makbul olacaktı. Ama tarz olarak o örneği verdiğini biliyorum. Sistemler kişilere göre değişir, oyuncu profili burada önemli nokta. 2. bir Iniesta da yok mesela ya da Barcelona'nın Xavi'nin yerini de doldurabildiğine inanmıyorum, o boşluk duruyor. Nasıl oynadığına göre değişir bu ama her iki futbolcu tarzında isimler de geçerli olur.


Her gelen teknik direktör altyapının yetersiz olduğunu ve yenilenmenin şart olduğunu söyleyip hamleler yapıyor, gerçek sorun nerede?

Gerçek sorun olmayan futbol aklında, o futbol aklı olmadığı için teknik direktörler değişiyor zaten. 2 yılda 5. teknik direktörü gördük, iş altyapıyı düzenlemeye gelmiyor ki. Bir istikrarınız olur, teknik direktörünüz ile uzun yıllar devam edersiniz ve altyapı gibi konulara daha çok odaklanabilirsiniz. Ama Galatasaray'ın üst yapısı öyle sorunlu ki alt taraf kimsenin aklına gelmiyor. Altyapı ayrıca bir kültür işidir, bu kültürü yakalamak lazım ama bu yönde çaba yok. Riekerink işte, altyapı için geldi ve 1 ay içinde kendisini Galatasaray teknik direktörü olarak buldu. Böyle bir ortamda altyapı için nasıl bir hamle bekleyebiliriz ki?

Altyapı hakkında bilginiz varsa şu meşhur 2000 sonrası nesilden bizi heyecanlandıracak bir kaç isim söyleyebilir misiniz?

Bu konu üzerine çok fazla ahkam kesemem maalesef ama şöyle bir öneri sunabilirim. Gökay Akpınar (https://twitter.com/gokayakpinar) 'ı takip etmenizi öneririm, Galatasaray altyapısı ile yaşayan bir isim kendisi ve hak ettiği değeri maalesef alamıyor. Bu sorunun cevabı kendisinde, daha detaylı bir bilgi verir. Ya da rica ederiz ve blogda bir altyapıyla alakalı yazı yazarız..

3 yorum:

  1. Aynı ihtimal için Sneijderi düşünür musunuz, Prandelli meloyu stopere cekip sneijderi defansın önünde denediginde, oldukça başarılı olmuştu Sneijder orada bir iki maç, ama arsenal yenilgisiyle vaz geçilmişti bu denemeden..
    Selçuk stoperde olmaz, faul yapmadan bir ikili mücadelede ayakta kaldığıni görmedim ama o da defansın önünde oynayabilir.. Tabii bunun için üç stoperin, özellikle de merkez stoperin, sağlam oyuncular olması gerekir, bu da o mevkiye 2 transfer gerektirir..
    Ayrıca önde oynayacak 2 orta saha oyuncusunun tempolu, güçlü ve dripling ozelligi olan, komple oyuncular olması gerekir.. Hadi birisi Tolga olur desek, diğeri yaratıcı, hücumda ortalığı karıştıracak bir yapıda olmalı.. Ndiaye gibi bir oyuncu belki.. Güçlü, fizikli bir santrafor ve Bruma veya sinan, iki de güvenilir kanat oyuncusuyla belki etkili bir üç beş iki oynayabiliriz..
    Diğer alternatif ise, oyun kurucu rolünü on numaraya vermek olabilir, sneijderin seneye daha formda olacağını umabiliriz, josue bizde kalırsa, yine onun alternatifi olabilir.. Bu kez, 10 numaranın arkasındaki oyunculardan birinin gerektiğinde savunma oyuncularının arasına girebilecek, defansif özellikli bir oyuncusu olması gerekir ki, lucas leiva mesela, olabilir.. Diğer orta saha oyuncusunun yine tempolu ve pas becerisi yüksek bir oyuncu olması gerekir, tolga denenebilir ama sanırım yeterli olmaz.. Dolayısıyla bu sistemede orta sahaya 2 takviye gerekir, ama belki defans üçlüsü için bir takviye yeterli olabilir..
    Sanki oyun kurucunun geride yerleştiği registali sistem bizim kadromuz için daha uygun olabilir, selçuk, Sneijder ve tolgaya bu sistemde yer bulmak daha kolay olacaktır..
    10 numaralı oyunda selçukun işi zorlaşıyor, ayrıca Sneijder de artik rakip defansın içinde pek etkili olamıyor..
    Tabii tudor ne düşünüyor bilemeyiz,3-4-2-1 de ısrar edecekse, sneijderden zaten vazgeçmesi gerekir, valbuena gerçekten dusunuluyorsa, tudor bu yönde düşünüyor diyebiliriz.. O zaman orta sahaya güçlü ve defansif bir orta saha arıyordur, yanında bazen tolgayi bazen josue veya selçuk gibi pasör bir oyuncuyu tercih edecektir.
    Bence önemli olan sisteme uygun bir kadro kurmak, doğru kadroyu kurarsanız 10 numarayla da, 10 numarasız da oynayabilirsiniz.. Futbolda pas oyununun, 10 numaralarin devrinin bittiğine katılmıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Prandelli teoride Melo için doğru hareket etti ama Melo'da stoper oynayacak kafa yoktu maalesef. Oynasaydı eğer kariyeri uzayacaktı ama yapmadı bunu. Sneijder'den de ön libero noktasında verim aldı ama o dönem Sneijder'in en iyi olduğu zamanlar ve onun hücumdan uzaklaşması Galatasaray'ı kısır kılmıştı. Böyle bir hücum kozunu da o dönem defansif orta saha olarak kullanmak yanlış oldu. Oynadı ama, orada da iyi oynamıştı.

      Sil
  2. Merhaba, ben dürüstçe konuşmak gerekirse Selçuk'un son birkaç yıldır bu takımın en büyük sorunu olduğunu düşünüyorum. Mancini'yi, Prandelli'yi sabote eden; o zamanlar bana "Allah Allah yahu eşiyle dostuyla psikolojik bir problemi mi var bu adamın?" şeklinde düşündürten futbolcu Hamza'nın geldiği ilk haftaki oyunu ile bana şok geçirtmişti.. Sizin Selçuk hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum açıkçası

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir