1 Mayıs 2017 Pazartesi

Adebayor gibi bir oyuncuya kendi sistemini kabul ettirmek dahi büyük iş


Hep söylüyorum, şaşmıyor. Bu tarz forvetlerin Türkiye'de etkisi büyük oluyor, yeniden doğuyorlar. Bunun nedenlerini tartışırız, o ayrı konu. Esas olan bu isimlerin yeniden doğması. Bu sezondan örnek verelim, Vagner Love neredeyse tek başına Alanyaspor'u ligde tuttu. Vaz Te'nin Akhisar'da etkisi çok büyük, Eto'o yu 2 sezondur izliyoruz ki Süper Lig'e transfer olduğu günden bu yana ligin en golcü futbolcusu, 34 gol atmış. Geçmişten Gekas örneği veririz, oynadığı her takıma verdiği katkıyla ve bu sayı artar böyle. 

Adebayor da onlardan biri oldu işte, yeniden doğdu. Son 6 maçında 6 gol attı ama esas mesele başka. Adebayor önde müthiş basıyor. Adebayor gibi bir oyuncuya kendi sistemini kabul ettirmek dahi büyük iş. Kalitesi zaten baki, farkı yaratır. Bu tarz forvetlerin Türkiye'de sektiğine pek şahit olmadım ama Adebayor'u kendi düzeniniz içine yedirmek ve katkı almak önemli.

Mehmet Batdal'la oynuyordu Başakşehir ve katkı alıyordu. Mehmet Batdal'ı da 28-29 yaş aralığında kazanmak büyük olaydı, onun da altını çizmek lazım. Şöyle bir değişken var, Başakşehir artık zirve yarışını zorlar oldu ve Mehmet Batdal'la hücum noktasında bir yerde tıkanabiliyorsunuz. Defansif bir forvet, ön alanda yarattığı baskı ve hava hakimiyeti büyüktü. Başakşehir bir sistem takımı, Mehmet Batdal da o sistemin önemli dişlilerinden biriydi. Ama yarış içinde tıkandıkları an oldu, o zaman da forvet kalitesi anlamında Adebayor yatırımı geldi.

Hem sistemden ödün vermediler, hem de forvet kalitesi arttı. Adebayor'un ön alan baskısı büyük, pivot oyununun kitabını yazıyor. Sistemden bir ödün vermediler yani, Adebayor'u çekmek gibi bir olay yok, Adebayor çarkı döndürmeye devam ediyor. Gol yükünü de sırtladı, büyük bir hücum kalitesi yaratmış oldu. 

Şöyle bir soru da gelebilir, o vakit neden Galatasaray almadı? Galatasaray'ın bir sistemi yok ki, Adebayor veya o ayarda gelebilecek herhangi bir x forvetin takıma ayak uyduracağını düşünüyorum. Eren Derdiyok'u kullanamıyoruz bu yolda, Podolski'nin ön alanda bir baskısı yok derken Adebayor ne yapabilirdi, ya da o ayarda herhangi bir isim. Galatasaray'da kaos var, suyun yönü çok farklı akıyor ve şu tabloda sağlıklı değerlendirme yapmak zor..

1 yorum:

  1. En sağlıklı değerlendirmeyi sayın başkan kendisi yapmış geçen gün: " Tudor oyuncu isterse scout liste yapar, cenk bey görüşür, biraderim para işlerini ayarlar, son kararı da ben veririm" demiş. Sanırsın futbol duayeni ki son karar ona ait.Son kararı Tudor vermediği sürece geriye kalan her işlem şüphelidir bence.Ve bu sorun ülke futbolunun en ciddi sorunlarından birisidir.UEFA para kısıtlamasını da kaldıracak sanırım devamında topa ayağını sürmeden milyon euro alan oyuncular bulmakta fazla zorlanacaklarını düşünmüyorum. Neyse. Bu arada futbolcular bugün mangal yapmaya Bursa'ya gitmişler galiba.Afiyet olsun diyelim şimdiden :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir